Σαν σήμερα το 742 γεννιέται ο Καρλομάγνος

Σαν σήμερα

742 γεννιέται ο Κάρολος ο Μέγας ή αλλοιώς και Καρλομάγνος. Ο σπουδαίος Βασιλιάς των Φράγκων και των Λομβαρδών. Η ιστορία τον τιμά μέχρι σήμερα καθώς διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στη μετέπειτα πολιτική ιστορία της Ευρώπης.

Λίγα λόγια για τη δράση του

Ο Καρλομάγνος πιστός και σεβόμενος τα τοπικά έθιμα (πλην Σαξόνων και Φριζίων), διέταξε την κωδικοποίηση των νόμων κάθε φυλής που ανήκε στο βασίλειό του προκειμένου να λάβει υπόψη του τις επιπλοκές που είχαν προκύψει

από τη συγχώνευση των λαών και την εδαφική έκφραση των κοινωνικών σχέσεων. Βασική αρχή των νόμων, ήταν η “προσωπικότητα” του νόμου.

Συγκρότησε μία πρώτη μορφή κεντρικής διοίκησης αναδεικνύοντας το βασιλικό οίκο σε επίκεντρο βασιλικής εξουσίας, Αύξησε τους βασιλικούς αξιωματούχους και ανέδειξε τον αρχιγραμματέα της Αυλής (Καγκελάριο) σε βασικό παράγοντα. Η Γραμματεία του εξέδιδε διοικητικά διατάγματα (capitula), τα οποία κοινοποιούσε ο ίδιος στη “Μεγάλη Σύνοδο”. Τα καπιτουλάρια είχαν ισχύ νόμου σε όλο το βασίλειο. Προχώρησε σε συστηματική καταγραφή των γαιών και καθόρισε τον αριθμό πεζών και εφίππων προκειμένου να εξασφαλίσει σύστημα στρατολόγησης και ελέγχου στράτευσης των υπηκόων του. Η άρνηση στράτευσης συνεπάγονταν πρόστιμο. Για να διοικήσει όλη την επικράτεια, τη διαιρεί σε Κομητείες που με τη σειρά τους χωρίζονται σε επαρχείες (pagi). Διοικητής (Κόμης) ήταν συνήθως ο μεγαλογαιοκτήμονας της περιοχής, διοριζόμενος από το Βασιλιά και ήταν υποχρεωμένος να συγκαλεί και να προεδρεύει στο δικαστήριο (για λογαριασμό του Βασιλιά) και να συγκεντρώνει το στρατό της κομητείας, να επιβλέπει τις εξαγορές της στρατιωτικής θητείας κρατώντας ποσοστό των προστίμω.

Το κύρος του Καρλομάγνου, εκτός από τον τρόπο διακυβέρνησής του, ενισχύθηκε σημαντικά όταν στέφθηκε ως μοναδικός αυτοκράτορας της Δύσης, από τον Πάπα Λεόντιο Γ’. Η συνεισφορά του στη νέα τάξη πραγμάτων της Ευρώπης υπήρξε καθοριστική. Ίσως και για το λόγο αυτό, έως σήμερα απονέμεται κάθε χρόνο στη Γερμανία, το βραβείο «Καρλομάγνος» για την υπεράσπιση της ιδέας της Ευρώπης.

Πεθαίνει το 814 σε ηλικία 71 ετών.

Άννα Κερώση

Keywords
Τυχαία Θέματα