Σχέδιο Σαμαρά για την επανένταξη όσων έφυγαν από τη Ν.Δ.

Του Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τα παλαιά και τα νέα «πατήματά» του στην κεντροδεξιά «πολυκατοικία» αναζητεί αυτή την περίοδο ο πρωθυπουργός, στοχεύοντας σε «ειλικρινή ανοίγματα», όπως τα χαρακτηρίζουν συνεργάτες του, το φθινόπωρο, όταν θα απευθύνει κάλεσμα πανστρατιάς για το ενωτικό συνέδριο της Ν.Δ. που σχεδιάζει, όπως αποκάλυψαν πρώτα τα «Π». Στόχος του, η ευρεία συσπείρωση της παραδοσιακής βάσης και του 1,5

εκατομμυρίου ψηφοφόρων που δεν προσήλθαν στις ευρωκάλπες του Μαΐου, αναμένοντας το προσκλητήριο επιστροφής στη Ν.Δ., υπό την προϋπόθεση ότι κεντρική επιλογή της ηγεσίας θα είναι η συνύπαρξη όλων των τάσεων του κοινωνικού και ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού, χωρίς αποκλεισμούς. Σύμφωνα με τα αναλυθέντα στοιχεία, ο Αντ. Σαμαράς διαθέτει μοναδική ευκαιρία επανασυσπείρωσης, καθώς τα κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ., με εξαίρεση τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη, που επανέκαμψε μετά την αποτυχία στις εκλογές του 2012, καταγράφοντας ποσοστά κοντά στο 3%, απέτυχαν να εκφράσουν τους δυσαρεστημένους Νεοδημοκράτες. «Πρώτα οι συνομιλίες με τους αρχηγούς και μετά με τους βουλευτές» είναι η κύρια εισήγηση προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος φαίνεται πως έχει αποφασίσει να κουβεντιάσει απευθείας με τους Π. Καμμένο, Γ. Καρατζαφέρη, Β. Πολύδωρα, Χρ. Ζώη και, φυσικά, τον Κώστα Καραμανλή, ενώ θα υπάρξουν κινήσεις επανόδου των βουλευτών που ανεξαρτητοποιήθηκαν στη διάρκεια της διετούς διακυβέρνησης.

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

«Η κουβέντα μπορεί να γίνει μόνο αν επανέλθει η Νέα Δημοκρατία στο ημερήσιο λεξιλόγιο του πρωθυπουργού, όπως αντιστοίχως κάνει με το ΠΑΣΟΚ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, διαφορετικά δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης», υποστηρίζουν ομόθυμα οι άλλοι «ένοικοι» της «πολυκατοικίας». Ο κ. Σαμαράς σκέφτεται σοβαρά να το πράξει, με δεδομένο άλλωστε ότι ως βουλευτής της Ν.Δ. από το 1977 γνωρίζει όσο ελάχιστοι τον κομματικό μηχανισμό και τις αναφορές σε αυτόν ενός εκάστου των ανταρτών. Φαινομενικά, το εγχείρημα είναι εύκολο, αντικειμενικά όμως παρουσιάζει τεράστιες δυσκολίες. Και η κυριότερη εστιάζεται στον τρόπο της απορρόφησης των άλλων κομμάτων. Στα σχέδιά του περιλαμβάνονται δύο εκδοχές: α) η δημιουργία «δεξιού ΣΥΡΙΖΑ» με την επωνυμία Νέα Ελλάδα - Νέα Μεταπολίτευση, όπου θα εγκολπωθούν αρχικώς ως συνιστώσες οι άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί, και β) η απευθείας ένταξή τους στη Νέα Δημοκρατία, υπό ενιαίο πολιτικό λόγο, που θα συμφωνηθεί στα προκαταρκτικά στάδια του διαλόγου.

Το ιστορικό δρώμενο και ο παραλληλισμός με την Αριστερά δεν ευνοούν το πρώτο σενάριο. Το 1978 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πέτυχε τη διεύρυνση της Ν.Δ. με την ένταξη των κεντρώων και φιλελεύθερων Κων. Μητσοτάκη, Π. Βαρδινογιάννη και Θ. Κανελλόπουλου, αλλά ουδείς εξ αυτών προερχόταν από την ΕΡΕ. Αντιθέτως, σήμερα άπαντες οι «ένοικοι» έχουν ένσημα στη Ν.Δ. και τα περισσότερα σημεία του πολιτικού τους λόγου απορρέουν από το ιδρυτικό καταστατικό της. Ως εκ τούτου, «οφείλουμε να γεφυρώσουμε πρώτιστα τις προσωπικές διαφορές και μετά να δούμε το πρίσμα της συνεργασίας μας», τονίζει συνομιλητής του πρωθυπουργού, από τους θερμούς υποστηρικτές της πρότασης πλήρους ενσωμάτωσης στη Νέα Δημοκρατία, «χωρίς αστερίσκους». Ο κ. Σαμαράς, άλλωστε, σε πρόσφατες συνομιλίες του με βουλευτές, εκτιμά ότι διεύρυνση μπορεί να υπάρξει μόνο προς το Κέντρο, και όχι προς την Κεντροαριστερά ή προς τον «πυρήνα» του ΠΑΣΟΚ. «Η συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πετύχει μόνο αν τα δύο κόμματα παραμείνουν ως έχουν, σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθεί μονοκομματική κυβέρνηση, θνησιγενής και καταδικασμένη από τη λαϊκή βούληση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχουν ιστορικές διαφορές και διαφορετικά ακροατήρια», συνηθίζει να λέει, χωρίς να «παροπλίζει» την υπόθεση της «κατά μόνας» συνεργασίας με πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ ή την Κεντροαριστερά.

H «συγκόλληση» με τον Καραμανλή

Σημαντικό ρόλο στην προσέγγιση στον κεντροδεξιό χώρο θα παίξουν οι εξαγγελίες του κ. Σαμαρά από τη ΔΕΘ για τη μείωση των φορολογικών βαρών, οι αποδεδειγμένες προσπάθειες αποχώρησης της τρόικας από την Ελλάδα και οι σαφείς διαχωριστικές γραμμές από το ΠΑΣΟΚ. Σε προσωπικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός θα συζητήσει με τους Γ. Καρατζαφέρη και Π. Καμμένο τα όσα συνέβησαν την τελευταία τριετία στις μεταξύ τους σχέσεις, ενώ από τους Β. Πολύδωρα, Χρ. Ζώη, Ν. Κακλαμάνη, Ν. Νικολόπουλο και άλλους ανεξάρτητους βουλευτές θα ζητήσει προτάσεις δεσμευτικής επανόδου στη Ν.Δ., αναγνωρίζοντας μεν τη διαδρομή τους, αλλά όχι και τη στάση τους απέναντι στην παράταξη σε δύσκολες χρονικές στιγμές. «Κανείς δεν είναι πάνω από κανέναν. Μπορούμε να τα βρούμε, αρκεί να μην αναλωθούμε σε εκείνα που μας πίκραναν. Η πόρτα μου είναι ανοιχτή σε όλους ανά πάσα ώρα», διαμηνύει. Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η «συγκόλληση» Σαμαρά-Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένει δημόσια τοποθέτηση του διαδόχου του για τα αίτια της πτώσης της κυβέρνησης της Ν.Δ. το 2009, μετά τις δικαστικές εξελίξεις επί όλων των δήθεν σκανδάλων, ενώ ο κ. Σαμαράς προσδοκά έμπρακτη στήριξη στο πολύ δύσκολο επόμενο διάστημα για την κυβέρνηση. «Το “μπαλκόνι” χωράει και τους δύο, αρκεί να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλο με διάθεση συναίνεσης», αναφέρει παλαιό στέλεχος της Ν.Δ. με ενεργό ρόλο στα συνέδρια της φιλελεύθερης παράταξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα