Σχίσμα στο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει η υπόθεση Σαμπιχά

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Την παταγώδη αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί με επάρκεια και σοβαρότητα απέναντι στις ευθύνες που αντιστοιχούν στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέδειξαν οι παιδαριώδεις χειρισμοί κατά τη διαδικασία ανεύρεσης υποψηφίων από τον χώρο της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας,

κυνηγώντας το χρυσόμαλλο δέρας της εξουσίας, κινδυνεύει πλέον να δει το καράβι να βυθίζεται σε επίπεδο εκλογικών επιδόσεων, καθώς βρίσκεται εκτεθειμένος στα μάτια της κοινής γνώμης σχετικά με τις θέσεις του και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Και αυτό εξαιτίας της επιρροής που ασκεί στις αποφάσεις του κόμματος το «τάγμα των εθνομηδενιστών», όπως αποκαλούν στον ΣΥΡΙΖΑ τις δυνάμεις εκείνες που υποχρέωσαν τον κ. Τσίπρα να αποσύρει την υποψηφιότητα της Ρομά Σαμπιχά Σουλεϊμάν και στη θέση της να τοποθετηθεί άλλο πρόσωπο από τη μουσουλμανική μειονότητα με θετικές αναφορές στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής.

ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ. Οι επιπόλαιοι και συνάμα ερασιτεχνικοί χειρισμοί της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ σε τόσο ευαίσθητα ζητήματα -για τα οποία στο τέλος προκλήθηκε η εντύπωση ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να ξεπεράσει τις ιδεοληψίες και τις εμμονές που είχε από την περίοδο που βρισκόταν στα ποσοστά του 5%- προκάλεσαν «σοκ» στις «ΠΑΣΟΚογενείς» δυνάμεις του. Διότι, πέρα και πάνω από την «αντιμνημονιακή» ρητορεία στην οποία βρήκαν σημεία «ταύτισης» με την Κουμουνδούρου στο παρελθόν για να συνεργαστούν, εκείνα που είχαν ως άλλοθι για να «φέρουν» ψήφους στο νέο τους κόμμα ήταν η ρομφαία του πατριωτισμού και οι απαρέγκλιτες αρχές της εξωτερικής πολιτικής που είχε χαράξει ο Ανδρέας Παπανδρέου για τη Θράκη, το Σκοπιανό και το Κυπριακό.

Με αφορμή τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε ο μύθος του «ενιαίου» και «αδιαίρετου» κόμματος, τον οποίο όλο το προηγούμενο διάστημα το επικοινωνιακό επιτελείο της Κουμουνδούρου προσπαθούσε να κρατήσει ζωντανό, με την επίκληση ενός ευγενούς και δημοκρατικού ανταγωνισμού διαφορετικών απόψεων ή ενός γόνιμου πλουραλισμού, που θα έπρεπε να τον ζηλεύουν και τα άλλα κόμματα. Αναπόφευκτα, πίσω από αυτή τη θολή εικόνα φάνηκαν με ανάγλυφο τρόπο, σαν επικίνδυνες Συμπληγάδες, οι χαώδεις διαφορές ανάμεσα στις ετερόκλητες δυνάμεις που «φούσκωσαν» τον ΣΥΡΙΖΑ την εποχή του «αντιμνημονιακού» ανενδότου.

ΡΗΓΜΑΤΑ. Στον βαθμό που η ευστάθεια του συστήματος μιας χώρας στηρίζεται στους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής και της οικονομίας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετρήθηκε, ζυγίστηκε και αποδείχτηκε ελλιπές μέσα από τη διαδικασία συγκρότησης του ψηφοδελτίου, καθώς και οι δυο αυτές εθνικές εκδοχές ανέδειξαν, σε εσωκομματικό επίπεδο, ιδεολογικά και πολιτικά ρήγματα με συγκρουσιακό χαρακτήρα, που ακολούθως -και παρά την προσπάθεια της ηγεσίας να μην πάρουν διαστάσεις- όχι μόνο δεν διορθώθηκαν, αλλά προκάλεσαν ένα σπιράλ από γκάφες, λάθη και αστοχίες.

Ο κ. Τσίπρας έχασε τη μάχη των εντυπώσεων από τον πρώτο γύρο της διαδικασίας επιλογής των υποψηφίων που πρότεινε για το ευρωψηφοδέλτιο, καθώς η συνιστώσα της «δραχμής», θέτοντας ζήτημα εξόδου της χώρας από το ευρώ, τον υποχρέωσε να μην «περάσει» υποψηφιότητες όπως αυτή του Γιάννη Βαρουφάκη, ενώ, σε επίπεδο διεύρυνσης προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς, του ακύρωσε τις ιδέες που είχε να συμπεριλάβει προσωπικότητες με αναφορές στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, όπως αυτές των πανεπιστημιακών Γιάννη Μυλόπουλου και Κωνσταντίνου Τσουκαλά.

Κριτική δέχτηκε και για την αποτυχημένη απόπειρα που έκανε να βολιδοσκοπήσει τον γνωστό ηθοποιό Λάκη Λαζόπουλο, ο οποίος επί ένα περίπου δεκαήμερο παρίστανε τον δύσκολο και στο τέλος έδωσε αρνητική απάντηση.

Η πρόταση Αϋφαντή και ο ρόλος Χριστόπουλου – Κούλογλου

Η γκάφα με την έγκριση της υποψηφιότητας της Σαμπιχά Σουλεϊμάν και, στη συνέχεια, την απόσυρσή της κατέδειξε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην αξιωματική αντιπολίτευση στα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνθρωπος που φέρεται να πρότεινε την εκπρόσωπο των Ρομά για υποψήφια στο ευρωψηδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Γιώργος Αϋφαντής, που ανήκει στην κατηγορία των «ΠΑΣΟΚογενών» δυνάμεων, ενώ το τελευταίο διάστημα είχε επιστήσει την προσοχή στους κινδύνους για μια σειρά θέσεων που έπαιρνε ο τομέας Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για το Σκοπιανό -και όχι μόνο.

Την πρόταση του κ. Αϋφαντή υπέρ της υποψηφιότητας Σουλεϊμάν μετέφεραν στην Κ.Ε. στελέχη από το «ΠΑΣΟΚογενές» μπλοκ, ενώ θετικός εμφανίστηκε και ο Ρούντι Ρινάλντι. Εκείνοι, όμως, που έδωσαν μάχη για να αποκλειστεί η Σουλεϊμάν ήταν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Δημήτρης Χριστόπουλος και Στέλιος Κούλογλου, τους οποίους ακόμη και σήμερα καταγγέλλουν για την παρασκηνιακή εμπλοκή τους οι βουλευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ αυτών, οι Αλέξης Μητρόπουλος, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Παναγιώτης Κουρουμπλής κ.ά. Μάλιστα, ο κ. Μητρόπουλος φέρεται να ζήτησε να αποσυρθεί και η υποψηφιότητα του κ. Χριστόπουλου από το ευρωψηφοδέλτιο, επειδή άνοιξε και ζητήματα αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης.

Υπό το βάρος των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να ανακτήσει στα μάτια της κοινής γνώμης την προσήλωσή του στην «πατριωτική» και «εθνική» γραμμή με το να επιλέξει τον Μανώλη Γλέζο ως υποψήφιο για την Ευρωβουλή. Πάντως, η ζημιά από τους χειρισμούς έγινε και πλέον στο γραφείο του κ. Τσίπρα φτάνουν εισηγήσεις, προκειμένου να υπάρξουν αλλαγές και στο κόμμα και στο επικοινωνιακό επιτελείο του.

Keywords
Τυχαία Θέματα