Συμφωνία εντός δύο εβδομάδων θέλει η κυβέρνηση


Της Ελένης Καλογεροπούλου

Για εξομάλυνση των σχέσεων της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους κάνει λόγο το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζοντας ακόμα την διατύπωση για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις που αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν ως μια θετική εξέλιξη.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν , ότι ακόμα και αν δεν ανοίξει άμεσα το θέμα της ρευστότητας -έστω και αν η κυβέρνηση κατάφερε να αποσπάσει την καταγεγραμμένη θετική διατύπωση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup - είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το θέμα ξεμπλόκαρε και υπάρχει πλέον ένα θετικό κλίμα για τις

προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης .

«Το θέμα για μας ήταν να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος για την διαπραγμάτευση και οι Ευρωπαίοι δανειστές μας να αντιληφθούν τις προσπάθειες που κάνουμε για την εξεύρεση μιας κοινά αποδέκτης λύσης έλεγε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης. Τώρα πια πολλά πράγματα θα κυλήσουν πιο εύκολα αρκεί να μην υπάρξει εμμονή από την άλλη πλευρά για τα θέματα που θα αφορούν τις κόκκινες γραμμές μας».

Προκειμένου λοιπόν η κυβέρνηση να τρέξει τα θέματα της συμφωνίας το μεσημέρι θα συνεδριάσει στην Βουλή η κυβερνητική συμβούλιο. Εκεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με έναν ειδικό ρόλο θα ενημερώσουν τους υπουργούς για το τι αντιμετώπισαν στις Βρυξέλλες . Ακόμα θα γίνει συζήτηση για τα θέματα αγκάθια (ασφαλιστικό εργασιακά , δημοσιονομικό )αφού οι εταίροι και δανειστές διεμήνυσαν ότι για να υπάρξει οικονομική ρευστότητα στην χώρα θα πρέπει να κλείσουν όλα τα θέματα που είναι στο τραπέζι προς συζήτηση. «Το Eurogroup θα λάβει αποφάσεις για πιθανή εκταμίευση των χρημάτων που απομένουν στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας, μόλις επιτευχθεί με τους θεσμούς συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level) για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κοινό ανακοινωθέν.»

Έτσι σήμερα ο πρωθυπουργός θα ζητήσει επιτάχυνση όλων των ενεργειών που έχουν να κάνουν με την διαπραγμάτευση ενώ θα θέση και το χρονοδιάγραμμα το οποίο θα ακολουθηθεί προκειμένου να ενημερωθεί η Κοινοβουλευτική ομάδα και το κόμμα. Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στις κόκκινες γραμμές λέγοντας ότι η οποία απόφαση θα είναι στα πλαίσια της λαϊκής εντολής που έχει λάβει η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο σχόλιο του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup το Μέγαρο Μαξίμου έλεγε ότι «έχουν μείνει σχετικά λίγα ζητήματα ανοιχτά και η αναγνώριση ότι απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για να κλείσουν είναι καλοδεχούμενο από την ελληνική κυβέρνηση. Χρειάζεται, όμως, αμοιβαία προσπάθεια, χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές για να υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα ζητήματα « ενώ επεσήμαινε ακόμα ότι «Στην κρίσιμη αυτή καμπή των διαπραγματεύσεων όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ευρωζώνης, ούτε και των πιστωτών. Επομένως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο στοιχείο την επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, με σεβασμό τόσο στους κανόνες της Ευρωζώνης όσο και στη Δημοκρατία .»

Keywords
Τυχαία Θέματα