Σημαντικό πρόσωπο στον τάφο της Αμφίπολης

Ολόκληρο τον πλανήτη μαγεύουν τα ευρήματα που φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στον τύμβο Καστά. Χθες αφαιρέθηκε και ο τελευταίος δόμος από τον τοίχο σφράγισης, που έκλεινε την πρόσοψη του ταφικού μνημείου, αποκαλύπτοντας τη συνέχεια του ψηφιδωτού δαπέδου, ενώ από σήμερα και για λίγες ημέρες οι αρχαιολόγοι θα επικεντρωθούν στη συντήρηση των ευρημάτων τους.

Η αποκάλυψη του βοτσαλωτού δαπέδου, που αποτελείται από ορθογώνια και τετράγωνα σχήματα, πλαισιωμένα από ασπρόμαυρους ρόμβους, σε συνέχεια των προηγούμενων ευρημάτων που

ήρθαν στο φως, φαίνεται να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των επιστημόνων πως εκεί είναι θαμμένο κάποιο πρόσωπο με υψηλό αξίωμα, καθώς, οι τάφοι των «υψηλά ιστάμενων» είχαν αντίστοιχες πολυτέλειες (δείτε τις φωτογραφίες από τα νέα ευρήματα πατώντας ΕΔΩ).

Ποιος είναι ο «κάτοικος» του τάφου

Εντωμεταξύ, δίνουν και παίρνουν οι θεωρίες για το ποιος ή ποιοι είναι τελικά θαμμένοι στον μεγαλοπρεπή τύμβο με την ονοματολογία να ξεκινάει από Μακεδόνες στρατιωτικούς με υψηλά αξιώματα και να φθάνει έως την γυναίκα και το γιο του Αλέξανδρου, ενώ, οι πιο ακραίες εκτιμήσει κάνουν λόγο για τον ίδιο τον μεγάλο στρατηλάτη.

Πρόσφατα ο Βρετανός καθηγητής αρχαιολογίας, Νίκολς Σόντερς, μιλώντας στο Εθνος απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρίσκεται στην Αμφίπολη ο Μέγας Αλέξανδρος, ωστόσο, ανέφερε τρία πιθανά πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν ταφεί εκεί: Ο Νέαρχος, ένας από τους ναυάρχους του Μ. Αλέξανδρου, η γυναίκα του Ρωξάνη και ο γιός του ή η αδελφή του.

Και για αυτά τα σενάρια οι αρχαιολόγοι που βρίσκονται στις έρευνες είναι επιφυλακτικοί, ωστόσο, όπως μαρτυρούν οι κάτοικοι της περιοχής, φαίνεται πως είναι «κοινό μυστικό» στην Αμφίπολη ότι ο τύμβος ανήκει στην Ρωξάνη. Μάλιστα, κάτοικοι ανέφεραν ότι αυτό είναι ένα «στοιχείο» το οποίο μεταφέρεται εδώ και χρόνια από γενιά σε γενιά.

Προτεραιότητα τώρα η συντήρηση και προστασία των ευρημάτων

Ωστόσο, όπως εξήγησε χθες, η επικεφαλής των ανασκαφών στον τύμβο Καστά, Κατερίνα Περιστέρη, από σήμερα και για δυο τρεις ημέρες οι αρχαιολόγοι θα επικεντρωθούν στη συντήρηση των ευρημάτων.

Οι αρχαιολόγοι θα δώσουν προτεραιότητα στις ανάγκες υποστύλωσης και συντήρησης των ευρημάτων, στις μελέτες και εργασίες για την απορροή των ομβρίων, για την στατική ενίσχυση των αποκαλυπτομένων τοίχων, αλλά και στη διάσωση των ιχνών των χρωμάτων που βρέθηκαν στον χώρο, ενώ θα συνεχιστεί η αφαίρεση των χωμάτων από τον προθάλαμο, σε πλάτος δυο μέτρων περίπου, από τον τοίχο της εισόδου. Παράλληλα, δημιουργούνται οι εργοταξιακές υποδομές, που θα εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους και ασφαλέστερη προστασία στο ταφικό μνημείο από τις καιρικές συνθήκες.

Σημασία να διατηρηθούν τα χρώματα

«Πρέπει να καταφέρουν να διατηρήσουν τα χρώματα που βρέθηκαν πάνω στα αρχαιολογικά ευρήματα και χρειάζονται ειδικές θερμοκρασίες ψύχους, αλλιώς θα χαλάσουν αμέσως» επισημαίνει η αρχιτέκτονας, πρόεδρος του τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Λίνα Θεοδωρίδου, παραπέμποντας στα «ευαίσθητα» χρώματα, που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες ζωγράφοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα