Σκληραίνει η κόντρα στο ΠΑΣΟΚ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαψεύδει εμπλοκή του προέδρου της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο στην κυβερνητική αλλαγή του Νοεμβρίου του 2011 και χωρίς να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του υπενθυμίζει ότι ο τότε πρωθυπουργός αναζητούσε μήνες νωρίτερα στήριξη από τον Αντώνη Σαμαρά

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος «σήκωσε το γάντι» που του πέταξε ο προκάτοχος του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου

για το παρασκήνιο της κυβερνητικής αλλαγής του Νοεμβρίου του 2011, αλλά, λόγω της προεκλογικής περιόδου, απέφυγε να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του.

«Θα μιλήσω κάποια στιγμή για τα θέματα αυτά, γιατί είναι ιστορική μου υποχρέωση να εξηγήσω ευθέως στον ελληνικό λαό, σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως των κομματικών τους προτιμήσεων και ανεξαρτήτως της στάσης τους απέναντι στην κρίση και το Μνημόνιο πώς η χώρα στάθηκε όρθια και είναι σήμερα μια συντεταγμένη χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος της ζώνης του ευρώ», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, για να συμπληρώσει: «Τίποτα από αυτά δεν είναι αυτονόητο».

Απαντώντας, πάντως, εμμέσως στην παραίνεση του πρώην πρωθυπουργού να μιλήσουν όσοι αναφέρονταν στο πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times και την αναπαραγωγή του που έγινε από ελληνικά μέσα ενημέρωσης με ερμηνείες για συμφωνία του -και τότε- αντιπροέδρου της κυβέρνησης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον νυν πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για… «πραξικοπηματική ανατροπή» του κ. Παπανδρέου, όπως ισχυρίζονται συνεργάτες του τελευταίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπαινίχθηκε ότι ο κ. Παπανδρέου είχε δρομολογήσει την παράδοση της πρωθυπουργίας του ήδη από τον Ιούνιο του 2011, όταν συζήτησε με τον κ. Σαμαρά για κυβέρνηση συνεργασίας.

Ποιος πρότεινε Πετσάλνικο και Κακλαμάνη;

«Ήταν σε συζητήσεις για την πιθανή συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας στο κυβερνητικό σχήμα από τον Ιούνιο του 2011, πριν τον ανασχηματισμό του Ιουνίου, που με έφερε στο υπουργείο Οικονομικών», θύμισε με νόημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ταυτοχρόνως επικαλούμενος τη «στοιχειώδη μνήμη» για τα γεγονότα του Νοεμβρίου επεσήμανε ότι μετά τη Σύνοδο των Καννών και τις αντιδράσεις που συνάντησε εκεί από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας η ιδέα του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα, ο τότε πρωθυπουργός πρότεινε ως υποψήφιους αντικαταστάτες του τους Φίλιππο Πετσάλνικο και Απόστολο Κακλαμάνη, πριν γίνει η τελική επιλογή στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου. «Άρα δε με αφορούν αυτές οι συζητήσεις», σχολίασε ο κ. Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για «σύγχυση» που δημιουργείται από την περιγραφή των γεγονότων που γίνεται στο δημοσίευμα των Financial Times, επισημαίνοντας ότι όλα αυτά δεν έγιναν παρουσία του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος ήταν μεν στις Κάννες, αλλά δεν συμμετείχε στο επίμαχο δείπνο στο οποίο οι Ευρωπαίοι πίεσαν τον κ. Παπανδρέου να αλλάξει την απόφασή του για το δημοψήφισμα για να μην καταρρεύσει η ευρωζώνη.

Ο Μπαρόζο ως… Φρειδερίκη, οι τράπεζες και η χρεοκοπία

Τόνισε, επίσης, ο κ. Βενιζέλος ότι «ο πρωταγωνιστής της συζήτησης και της διαδικασίας» δεν ήταν ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος ήταν μεν παρών αλλά ως ένας από τους τρείς εκπροσώπους της ΕΕ, μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρομπάι και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν. «Αυτά θα τα πούμε όταν πρέπει», συμπλήρωσε, αλλά όταν δέχθηκε ερώτημα για σχόλια που γίνονται στην Ελλάδα και παρομοιάζουν τον Πορτογάλο πρόεδρο της Κομισιόν με την… βασίλισσα Φρειδερίκη που όριζε πρωθυπουργούς κατά το δοκούν, αντέδρασε έντονα.

«Όποιοι τα λένε αυτά, δεν έχουν αίσθηση του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων και του ρόλου των προσώπων μέσα στην ΕΕ. Δεν είναι αυτό ο ρόλος του κ. Μπαρόζο», είπε με ένταση ο κ. Βενιζέλος και κατέληξε: «Δεν έχετε καταλάβει ποιοι μετείχαν σε αυτή τη διαδικασία και πώς διαμορφώνεται ο συσχετισμός των δυνάμεων; Εν πάση περιπτώσει, ήθελε κανείς το πρωί της επόμενης ημέρας να καταρρεύσουν οι τράπεζες και να χρεοκοπήσει η χώρα;».

Keywords
Τυχαία Θέματα