Σκληρό πόκερ στη Μεσόγειο

Του Λεωνίδα Μπλαβέρη, εφημερίδα Παραπολιτικά

Έντονη κινητικότητα σημειώνεται στο διπλωματικό-στρατιωτικό επίπεδο, με ορίζοντα την προετοιμασία της συναντήσεως Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, αλλά και της Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 5-6 Δεκεμβρίου.

Υπό το πρίσμα αυτό, η Ελλάδα

φαίνεται ότι έχει «παγώσει» κάποιες ενέργειές της που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν τώρα και τις μεταθέτει για μετά τη Συνάντηση Κορυφής. Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, με την πρώτη επίσκεψη του νέου υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Δένδια, στην Κύπρο, που ήταν προγραμματισμένη για τις 25-26 του μηνός και μετατέθηκε για μετά τη συνάντηση των Αθηνών. Είχε προηγηθεί, βεβαίως, στις 19 του μηνός η αντικατάσταση της πυραυλακάτου «Καβαλούδης», που επιχειρούσε με βάση την Κύπρο, στο πλαίσιο της αποστολής UNIFIL του ΟΗΕ στα ανοικτά του Λιβάνου, με την επίσης τύποις πυραυλάκατο, αλλά πολύ πιο σύγχρονη και με ανώτερο οπλισμό «Ρουσσέν», αντί για μία φρεγάτα, όπως είχε αρχικώς υποστηρίξει ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, από την Κύπρο και είχε επιβεβαιώσει λίγες ημέρες αργότερα ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, λέγοντας μάλιστα, ενώπιον των στρατιωτικών συντακτών, ότι είχε υπογράψει τη σχετική εντολή.

ΤΑΚΤΙΚΗ. Ερωτηθείσα επί του θέματος κορυφαία στρατιωτική πηγή επισήμανε με νόημα ότι «από τότε που ελέχθησαν όσα ελέχθησαν μέχρι τότε που υλοποιήθηκε η εντολή άλλαξαν κάποια πράγματα σε τακτικό επίπεδο». «Ομολόγησε» έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, ότι οι αλλαγές αυτές με τα σκάφη έγιναν για τακτικούς λόγους. Ταυτοχρόνως, όμως, επισήμανε ότι «η ελληνική ναυτική παρουσία αυξήθηκε στην περιοχή με το υποβρύχιο “Πρωτεύς”» και «η Ελλάδα αυτό που θέλει το πετυχαίνει στην περιοχή, χωρίς τυμπανοκρουσίες και φανφάρες. Το δικό μας σκάφος (σ.σ. το κυπριακό γεωτρύπανο) κάνει κανονικά τη δουλειά του. Εμάς αυτό μας ενδιαφέρει. Και άσε τους Τούρκους να κόβουν αέναες βόλτες στην περιοχή». Σε αυτά προσέθεσε ότι το ελληνικό ενδιαφέρον έχει «μετακινηθεί» προς τα νοτιοανατολικά, επισημαίνοντας και μία σειρά ενεργειών που έχουν ήδη γίνει, αλλά δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν για ευνόητους λόγους.
Πάντως, τη δική της ξεχωριστή (σημειολογική) αξία είχε και η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας στην περιοχή ευθύνης της 95 Ανωτέρας Διοικήσεως Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ) την Πέμπτη, όπου παρακολούθησε την Τακτική Ασκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Λεωνίδας ο Ρόδιος», ενώ μετέβη και επισκέφτηκε τη Διοίκηση Αμύνης της νήσου Μεγίστης, καθώς και τα στρατιωτικά φυλάκια στις βραχονησίδες Στρογγύλη και Ρω.

«Απλώς», εδώ να σημειώσουμε τη στρατηγική αξία του νησιωτικού συμπλέγματος Μεγίστης (Καστελλόριζου) στον καθορισμό της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) σε σχέση με την αντίστοιχη τουρκική. Να θυμίσουμε ότι οι Τούρκοι παρανόμως επιδιώκουν να καθορίσουν τη δική τους ΑΟΖ, χωρίς να υπολογίζουν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, με αποτέλεσμα έτσι να μην μπορούν να ενωθούν οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, καθώς θα παρεμβάλλεται η αντίστοιχη τουρκική. Η Ελλάδα ασφαλώς υποστηρίζει -και έχει μαζί της και το Διεθνές Δίκαιο- το αντίθετο, οπότε οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου ενώνονται. Ολα αυτά είναι γνωστά και η μονοήμερη επίσκεψη του νέου υπουργού Εθνικής Αμυνας εκεί είχε τον δικό της συμβολισμό, καθώς μάλιστα ο κ. Δένδιας συνοδευόταν από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, και ΓΕΣ, αντιστράτηγο Χρίστο Μανωλά.

Σε εξέλιξη η αναβάθμιση των σχέσεων με Ισραήλ και Αίγυπτο

Στο Ισραήλ βρέθηκε αυτή την εβδομάδα, συγκεκριμένα από την Τρίτη έως την Πέμπτη, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, κατόπιν σχετικής προσκλήσεως του αρχηγού των Ισραηλινών Ναυτικών Δυνάμεων, αντιναύαρχου Ram Rothberg.

Η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο Ναυτικών, με ανταλλαγή επιτελών, συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις, θέματα εκπαιδεύσεως, όπου οι Ισραηλινοί ζητούν να έρχονται σε πεδία βολής του Στόλου και να εκτελούν πυρά, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν στην πατρίδα τους για ευνόητους λόγους, αλλά και η προώθηση από ελληνικής πλευράς των δραστηριοτήτων του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα ήταν τα βασικά θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων των δύο αρχηγών. Ο αντιναύαρχος Αποστολάκης επισκέφθηκε πλοία επιφανείας και υποβρύχια, καθώς και την έδρα της φημισμένης μονάδας βατραχανθρώπων του Ισραηλινού Ναυτικού, Flotilla 13. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ισραηλινός αρχηγός το 2001-2004 διετέλεσε διοικητής της προαναφερθείσας επίλεκτης μονάδας, όπως άλλωστε και ο Ελληνας αρχηγός της αντίστοιχης Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών του ΠΝ. Τις ίδιες ημέρες, στην Ελλάδα βρέθηκε ο αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, στρατηγός Mahmoud Hegazy. Συνομιλίες είχε με τον Ελληνα ομόλογό του, στρατηγό Κωσταράκο, με τον οποίο υπέγραψε την ανανέωση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Επίσης εθιμοτυπικού, αλλά και ουσιαστικού χαρακτήρα συνάντηση είχε με τον ΥΕΘΑ, Ν. Δένδια. Με τη νέα συμφωνία προβλέπεται η συνέχιση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο Στρατών, επισκευή ή συντήρηση αεροσκαφών της Αιγυπτιακής Αεροπορίας στην ΕΑΒ, αλλά και η ανάληψη από τους Αιγυπτίους της φροντίδας εκμαθήσεως της αραβικής γλώσσας με δικούς της δασκάλους στη σχολή ξένων γλωσσών του Ελληνικού Στρατού.

Keywords
Τυχαία Θέματα