Στην Αθήνα το Eurogroup: Αποφασίζει για χρέος και εκταμίευση δόσης

Αν και πριν 2-3 χρόνια πολλοί –σε Ελλάδα και εξωτερικό- θα στοιχημάτιζαν ότι δεν θα ερχόταν ποτέ ξανά αυτή στιγμή, αν πραγματοποιείτο το περιβόητο "GRexit", από νωρίς το πρωί σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υποδέχεται στο Ζάππειο Μέγαρο τους υπόλοιπους 26 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έντεκα χρόνια μετά το 2003, όταν για πρώτη φορά στην εποχή του ευρώ άσκησε την Προεδρία η χώρα μας στην ΕΕ, πολλά έχουν αλλάξει…

Ο Γιάννης Στουρνάρας

προσέρχεται στο άτυπο συμβούλιο Εurogroup που φιλοξενεί η Αθήνα -και πιθανότατα για τελευταία φορά ως υπουργός Οικονομικών- με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή στα χέρια και, πιθανότατα, με μια έκθεση των ελεγκτών που θα υποβάλει προς έγκριση η Τρόικα, που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ που θα φτάνει έως τα 11,8 δισ. ευρώ –αν και αναμένεται να δίδεται με δόσεις και νέα προαπαιτούμενα.

Μετά το πέρας του Eurogroup (γύρω στις 12.30 μ.μ.) όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στον Επίτροπο Όλι Ρεν και στις δηλώσεις που θα κάνει για τη χώρα μας, μετά την ολοκλήρωση των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα.

Τότε θα γίνουν γνωστά το χρονοδιάγραμμα και οι όροι για την εκταμίευση της δόσεως των 8,6 δισ. από την ΕΕ. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στα εθνικά κοινοβούλια έως τις 17 Απριλίου, για την αποδέσμευση ποσού 6,4 δισ. ευρώ μέσα στον μήνα. Τον Μάιο θα αποδεσμευθούν και δύο δόσεις από το ΔΝΤ συνολικού ύψους 3,4 δις. ευρώ. Ποσό 1,2 δισ. ευρώ θα δοθεί τον Ιούνιο και άλλο 1 δισ. ευρώ τον Ιουλίου μετά την υλοποίηση προαπαιτούμενων δράσεων. Στην κυβέρνηση όμως αναμένουν και ένα "σήμα" από τον κύριο Ρεν ή τον κύριο Σόιμπλε, για το μέλλον του ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση αναμένει να λάβει διπλά «εύσημα», τόσο για την πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο και τις διαρθρωτικές αλλαγές (με βάση την έκθεση των ελεγκτών) αλλά και γα τη συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM) και Εποπτείας (SSM), την οποία προώθησε και ολοκλήρωσε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η ελληνική Προεδρία.

Με έναρξη της συνεδρίασης, που θα κηρύξει λίγο μετά τις 9 το πρωί ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα. Κοινοτικές πηγές εκτιμούν ότι πέραν των όποιων θετικών σχολίων, η έκθεση των δανειστών θα ζητά προσήλωση στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δις. ευρώ το 2014. Ανοιχτό μένει και το θέμα του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού μέχρι το 2016, του νέου δανείου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος έως το 2018, για το οποίο οι αποφάσεις θα ληφθούν το Μάιο.

Για μετά τις εκλογές, ώστε να μη σκιαστεί η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών, θα μείνουν και οι αποφάσεις για την παράταση του μέτρου της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και τις νέες παρεμβάσεις στο μέτωπο των φοροαπαλλαγών, όπως αποτυπώθηκαν στην ανακοίνωση της συμφωνίας από την Τρόικα, την περασμένη Τετάρτη, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016 που υπολογίζεται σε 4,2 - 4,4 δισ. ευρώ.

Στα αρνητικά σημεία της έκθεσης για τα οποία εικάζεται ότι θα υπάρξουν αρκετά αρνητικά σχόλια από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, των στελεχών της Κομισιόν και της ΕΚΤ είναι οι περιορισμένες κινήσεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων.

Η πώληση του μεγαλύτερου οικοπέδου της Ευρώπης, το Ελληνικό δεν κάλυψε την όρεξη της τρόικας στα έσοδα που θεωρεί ότι οι αστοχίες σε αυτόν τον τομέα συνεχίζονται και για το λόγο αυτό η Αθήνα έχει ανάγκη από ένα νέο αυξημένο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Το πρόγραμμα προβλέπει για το 2014 εισπράξεις 3,5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις από 1,3 δισ. ευρώ το 2013.

Δείτε live εδω

Keywords
Τυχαία Θέματα