Στο τραπέζι και το σενάριο του… τρόμου

Του Γιάννη Χρηστάκου

Αντιμέτωπος με όλα τα σενάρια για την ελληνική οικονομία θα τεθεί απόψε στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας στην συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Τα βασικά είναι γνωστά, εκείνο όμως που αποτελεί τον κορμό της εξέλιξης σε περίπτωση μη συμφωνίας, είναι το απελπιστικό σενάριο να βρεθεί τρόπος εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας

χωρίς συμφωνία, ώστε να μην υπάρξει πτώχευση.


Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr , οι δανειστές έχουν συμφωνήσει σε μία λύση ..τρόμου για την Ελλάδα, εάν δεν υπάρξει σήμερα- αύριο λευκός καπνός. Αυτό προβλέπει την εξυπηρέτηση μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των υποχρεώσεων της χώρας , μέσω ενός ανεκτού τεχνικά τρόπου χρηματοδότησης χωρίς να χρειαστεί έγκριση κοινοβουλίων, παρά μόνο του eurogroup. Πρόκειται ουσιαστικά για την επαναφορά των χρημάτων που επεστράφησαν από το ΤΧΣ, αν και υπάρχουν αυτή την ώρα αντιδράσεις από χώρες όπως η Αυστρία και η Ολλανδία καθώς τα ποσά αυτά εγγράφονται στους κωδικούς των εθνικών προϋπολογισμών από τον ευρωμηχανισμό.


Ωστόσο, το σημαντικό είναι ότι αυτή η λύση θα παρατείνει την αβεβαιότητα για την συμφωνία με απρόβλεπτα αποτελέσματα αφού έτσι οι δανειστές θα έχουν σφίξει κι άλλο τον κλοιό και η χώρα , ακόμα και με αυτόν τον τρόπο, δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει ανάγκες πέραν του Ιουνίου. Πολιτικά το ιερατείο των Βρυξελλών θα έχει αφήσει ανοιχτή την διαπραγμάτευση για να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος αλλά η Ελλάδα θα ακροβατεί πάνω στην ανάγκη να πληρώνει πια τις δικές της υποχρεώσεις ( αφού τα λεφτά προς δανειστές) θα έχουν εξασφαλιστεί.

Δηλαδή, επικίνδυνες ακροβασίες και μεγαλύτερη πίεση στην Αθήνα και όλα αυτά έως τις 30 Ιουνίου όπου θα πρέπει να υπάρχει κάποια συμφωνία. Αυτά προέκυψαν μετά την ξεκάθαρη στάση του ΔΝΤ ότι χωρίς το απαραίτητο DSA ( debt sustainability analysis) δεν μπορεί το ταμείο να δώσει ούτε ευρώ. Το DSA είναι η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που συνοδεύει πάντα τις εκθέσεις αξιολόγησης της τρόικας (τώρα θεσμοί). Η Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε ότι χωρίς αυτό δεν μπορεί να συναινέσει διότι στην Ουάσιγκτον δέχεται αφόρητες πιέσεις για τις εξελίξεις.

Έτσι, οι Ευρωπαίοι βρήκαν προσωρινή λύση, ως το χειρότερο σενάριο διότι υπάρχει και το ενδιάμεσο που προβλέπει την μη συνέχιση χρηματοδότησης από το ΔΝΤ ως τον Μάρτιο του 2016 οπότε και τελειώνει η συμμετοχή του. Αυτά τα χρήματα όμως για να τα αναλάβει μόνο ο ESM χρειάζεται συμφωνία και οι Ευρωπαίοι θέλουν να κλείσει η αξιολόγηση με όλα τα μέτρα που ζητά και το ΔΝΤ δηλαδή εργασιακά, ρήτρες ελλείμματος κλπ. Γιατί αυτό; Για να μπορούν κι εκείνοι να το περάσουν από τα κοινοβούλιά τους.
Με απλά λόγια, η εξέλιξη σε περίπτωση μη συμφωνίας είναι χάος, αβεβαιότητα και περισσότερα βήματα προς το ατύχημα. Αυτά βέβαια τα ξέρει ο Αλέξης Τσίπρας και είναι προετοιμασμένος για την αποψινή σκληρή συζήτηση με τον Γιούνκερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα