Στοιχεία-σοκ: Ασύλληπτη η περιουσία του Ισλαμικού Κράτους (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Δεν μπορεί να χωρέσει ο νους τα έσοδα και περιουσιακά στοιχεία του Ισλαμικού Κράτους, τα οποία μάλιστα είναι κάτι παραπάνω από αρκετά για να καλύψει τα τρέχοντα έξοδά του, παρά τις προσδοκίες ότι οι αεροπορικές επιδρομές και η πτώση στην τιμή του πετρελαίου θα μπορούσαν να πλήξουν τα οικονομικά της τρομοκρατικής ομάδας.

Αυτό προκύπτει από ανάλυση της RAND Corporation, μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, την οποία δημοσιεύουν οι New York Times.

Το Ισλαμικό Κράτος κερδίζσει πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια την ημέρα, από εκβιασμούς και φόρους. Οι μισθοί των Ιρακινών κυβερνητικών υπαλλήλων φορολογούνται με έως και 50%, φτάνοντας σε τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Επιπλέον, τα έσοδα εταιρειών φορολογούνται με έως 20%. Με άλλες πηγές εσόδων να έχουν «κολλήσει», όπως οι τράπεζες και το πετρέλαιο, το Ισλαμικό Κράτος προσάρμοσε αυτά τα ποσοστά προκειμένου να εξασφαλίζει από τη φορολογία το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα περιουσιακά στοιχεία του Ισλαμικού Κράτους την εποχή της «πτώσης» της Μοσούλης τον Ιούνιο του 2014 έφταναν τα 875 εκατομμύρια δολάρια.



Οι σημαντικότερες πηγές των εσόδων του ISIS για την περσινή χρονιά ήταν:

600 εκατ. από εκβιασμούς και φόρους στο Ιράκ
500 εκατ. κλεμμένα από κρατικές τράπεζες στο Ιράκ
100 εκατ. από πετρέλαιο
20 εκατ. από λύτρα απαγωγών



Στις αεροπορικές επιδρομές που γίνονται με επικεφαλής τις ΗΠΑ, οι πετρελαϊκές υποδομές και ιδιαίτερα τα διυλιστήρια έχουν μπει στο στόχαστρο. Τα έσοδα από το πετρέλαιο έπεσαν κατά περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα, αλλά το Ισλαμικό Κράτος δεν βασίζεται σε αυτά τα χρήματα. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής χρησιμοποιείται για τα καύσιμα που χρειάζεται η ίδια η οργάνωση.

Η μεγαλύτερη δαπάνη για το Ισλαμικό Κράτος είναι οι μισθοί, που εκτιμώνται ότι κυμαίνονται από 3 έως 10 εκατομμύρια το μήνα. Επίσης, η οργάνωση επενδύει σε αστυνομικοκρατούμενους θεσμούς όπως επιτροπές, ΜΜΕ και δικαστήρια, αλλά παρέχει λίγες υπηρεσίες. Παράλληλα, αποφεύγει τις επενδύσεις σε υποδομές, γιατί αυτές μπορούν να γίνουν εύκολος στόχος σε επιθέσεις και επίσης το έδαφος που κατέχει μπορεί γρήγορα να αλλάξει.



Επιπλέον, το Ισλαμικό Κράτος ελαχιστοποιεί το κόστος λεηλατώντας στρατιωτικό εξοπλισμό, με ιδιοποίηση γης και υποδομών όπως και πληρώνοντας σχετικά χαμηλούς μισθούς. Την ίδια ώρα, περιορίζει το ευάλωτο της οργάνωσης, εναλλάσσοντας το στόχο από την επέκταση των εδαφών στην τροφοδότηση της τρομοκρατικής δραστηριότητας. Ετσι, για παράδειγμα η απώλεια εδαφών στο Τικρίτ τον προηγούμενο μήνα δεν εμπόδισε το Ισλαμικό Κράτος να κάνει επιθέσεις σε άλλα σημεία του Ιράκ και τη Συρία, αλλά και να καταλάβει την πόλη Ραμάντι τα τελευταία 24ωρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα