Σύγκρουση Σαμαρά - Στουρνάρα για την Τράπεζα της Ελλάδος

Των Γιάννη Χρηστάκου, Λάμπρου Καλαρρύτη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, όμως είναι αληθινό, έχει προκαλέσει αίσθηση και βέβαια δεν μένει ασχολίαστο από τους παροικούντες την κυβερνητική Ιερουσαλήμ.
Σε αιτία σύγκρουσης μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Τραπέζης της Ελλάδος έχει εξελιχθεί η κάλυψη της θέσης του υποδιοικητή της ΤτΕ, με τον Αντώνη Σαμαρά να επιθυμεί την τοποθέτηση του στενού συνεργάτη του και οικονομικού συμβούλου

του, καθηγητή Γιάννη Μουρμούρα, και τον Γιάννη Στουρνάρα να προωθεί τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΤΧΣ, Αναστασία Σακελλαρίου.

Στις 18 Ιουλίου, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΤτΕ και ενώ ήδη είχε αναλάβει διοικητής ο Γιάννης Στουρνάρας, επρόκειτο να ανακοινωθεί το όνομα του νέου υποδιοικητή, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι αυτός θα είναι ο Γιάννης Μουρμούρας. Η ανακοίνωση δεν έγινε ποτέ. Οι ενστάσεις του κ. Στουρνάρα «πάγωσαν» τις εξελίξεις και οδήγησαν το σκληρό παρασκηνιακό παιχνίδι στην παράταση. Ο νέος διοικητής της ΤτΕ προτιμά να έχει δίπλα του ένα πρόσωπο της εμπιστοσύνης του αντί έναν έμπιστο του πρωθυπουργού, αλλά το ερώτημα είναι αν μπορεί να το επιβάλει…

ΓΝΩΡΙΜΙΑ

Ελάχιστοι γνωρίζουν πώς προέκυψαν η στενή φιλία και οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Μουρμούρα. Ηταν ένα κρύο χειμωνιάτικο βράδυ, το 1992, στο Λονδίνο. Ο κ. Σαμαράς, υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, μιλούσε για την ελληνική εξωτερική πολιτική σε κεντρικό ξενοδοχείο της βρετανικής πρωτεύουσας. Ο κ. Μουρμούρας εργαζόταν για το διδακτορικό του στο University of London. Είχε όμως και μία άλλη ιδιότητα, αυτή του προέδρου των Μακεδόνων της Μεγάλης Βρετανίας. Ετσι, είχε προσκληθεί στην ομιλία Σαμαρά. Τη γνωριμία των δύο ανδρών έκανε ένας κοινός φίλος τους, o Θεόδωρος Βάρδας. «Υπουργέ, να σου γνωρίσω τον Γιάννη Μουρμούρα», ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Βάρδα. Από τότε οικοδομήθηκε μία σχέση που οδήγησε σε φιλία και αμοιβαία εκτίμηση.

Ως πρόεδρος των Μακεδόνων της Μεγάλης Βρετανίας, ο κ. Μουρμούρας στήριξε αταλάντευτα τον κ. Σαμαρά στην υπόθεση του Σκοπιανού. Πολλοί, και ιδιαίτερα οι γνωρίζοντες τη «γαλάζια» κομματοκρατία, εξεπλάγησαν όταν μετά την εκλογή Σαμαρά στην ηγεσία της Ν.Δ. είδαν στο πλάι του τον κ. Μουρμούρα. Ο 49χρονος σήμερα καθηγητής Μακροοικονομικής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θεωρείται αυθεντία σε θέματα που αφορούν στην οικονομική και νομισματική ένωση στην Ευρώπη, οι δε συμβουλές του κατά τη διάρκεια του χειρισμού της ελληνικής κρίσης χρέους εκτιμήθηκαν ιδιαιτέρως από τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Μουρμούρας θεωρείται ο ιθύνων νους πίσω από κρίσιμους σχεδιασμούς, όπως η έξοδος στις αγορές, η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και το πρόγραμμα «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων. Επίσης, ανέλαβε το follow-up των επισκέψεων του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και των συμφωνιών που έγιναν με οικονομικούς παράγοντες των ΗΠΑ και με πρόσωπα-κλειδιά των αγορών. Μετά την επιβράβευσή του από τον κ. Σαμαρά, ο οποίος τον τοποθέτησε υφυπουργό Οικονομικών στην κυβέρνηση Παπαδήμου, τώρα ο κ. Μουρμούρας προορίζεται από τον πρωθυπουργό για τη θέση του υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Αλλαι, όμως, αι βουλαί του κ. Στουρνάρα, ο οποίος επιμένει στην τοποθέτηση της Αναστασίας Σακελλαρίου, την οποία εξάλλου στις 30 Ιανουαρίου 2013, ως υπουργός Οικονομικών τότε, είχε διορίσει στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η κ. Σακελλαρίου δεν είναι τυχαία. Εχει διανύσει μία εντυπωσιακή διαδρομή στον τραπεζικό τομέα. Με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία στα Πανεπιστήμια Warwick και Reading και μεταπτυχιακές σπουδές σε international banking & financial services, η πρώτη της δουλειά ήταν στην Deutsche Bank στο παράρτημα του Λονδίνου, στον τομέα του investment banking. Από το Λονδίνο βρέθηκε στις ΗΠΑ και στη Wall Street, όπου εργάστηκε στη Salomon Brothers και στην Credit Suisse, στην οποία εξελίχθηκε γρήγορα και σε νεαρή ηλικία σε managing director. Το 2009 επέστρεψε στην Ελλάδα και εντάχθηκε στον όμιλο Πειραιώς, από όπου αποχώρησε το 2010, για να αναλάβει αργότερα σύμβουλος του τότε αντιπροέδρου του Τ.Τ. και θέση risk manager, χειριζόμενη την απορρόφηση της Aspis Bank και τον έλεγχο από την Black Rock.

Οσοι έχουν εργαστεί με την κ. Σακελλαρίου τη χαρακτηρίζουν εργασιομανή, με γνώση του αντικειμένου της και αποτελεσματική. Επιπλέον, όμως, ισχυρό της asset στη διεκδίκηση της θέσης του υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος είναι η εκτίμηση που τρέφει ο Γιάννης Στουρνάρας για τις ικανότητές της. Προ ημερών το Bloomberg φιλοξένησε ένα ρεπορτάζ-διθύραμβο για την κ. Σακελλαρίου, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «ως επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) των 50 δισ. ευρώ η κ. Σακελλαρίου εκμεταλλεύεται τη δεκαετή και πλέον τραπεζική της πείρα στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη για να οδηγήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας σε μία υγιή κατάσταση».
Τελικά, το τι θα υπερισχύσει, η εκτίμηση και η φιλία του Αντώνη Σαμαρά προς τον Γιάννη Μουρμούρα ή η εκτίμηση και η φιλία του Γιάννη Στουρνάρα προς την Αναστασία Σακελλαρίου, μένει να αποδειχθεί λίαν συντόμως.

Keywords
Τυχαία Θέματα