Ο "επισείων" του Αρχηγού ΓΕΝ κυματίζει συμβολικά στο θρυλικό "Αβέρωφ" (ΦΩΤΟ)

Η τελετή επάρσεως του «Διακριτικού Σήματος Διοικήσεως» του εκάστοτε Αρχηγού ΓΕΝ στο Πλοίο Ναυτικό-Μουσείο «Θωρηκτό Γ.Αβέρωφ» πραγματοποιήθηκε σήμερα στο θρυλικό πολεμικό του Στόλου μας στο Πάρκο Ναυτικής Παραδόσεως στο Τροκαντερό Παλαιού Φαλήρου, παρουσία της Αναπληρωτού Υπουργού Εθνικής Αμύνης Φώφης Γεννηματά, του Υπουργού Πολιτισμού (και πρώην ΥΦΕΘΑ) Κώστα Τασούλα και του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης Ιωάννη Λαμπρόπουλου.

Το συγκεκριμένο Διακριτικό Σήμα Διοικήσεως (ή ο «επισείων

του Α/ΓΕΝ», όπως είναι πιο γνωστό), θα είναι μόνιμα υψωμένο στο «Γ. Αβέρωφ», ένα πλοίο με ξεχωριστή ιστορική σημασία όχι μόνο για το ΠΝ αλλά και για ολόκληρο τον Ελληνισμό σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας της πολεμικής δράσεως του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-13. Δράση στην οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο, η καταναυμάχιση του Τουρκικού Στόλου (και μάλιστα δύο φορές σε ένα μήνα) και η συνακόλουθη κυριάρχία στο Αιγαίο, γεγονός που οδήγησε στην απελευθέρωση των νησιών του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και η ένωσή τους με τον εθνικό κορμό.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, ΓΕΝ, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς καθώς και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λίτσας ΠΝ.

Ας σημειωθεί ότι μετά την τελετή επάρσεως του επισείοντος Α/ΓΕΝ, πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια της εκθέσεως ζωγραφικής «Θαλασσινά τοπία» από την συλλογή της Πινακοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών που φιλοξενείται επίσης στο «Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ».

Με την προαναφερθείσα έκθεση, με έργα από την συλλογή της πινακοθήκης της ΑΣΚΤ, το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» εγκαινιάζεται η συνεργασία του ΠΝ μ’ ένα εκ των κορυφαίων εικαστικών Ιδρυμάτων της χώρας, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ. Ας σημειωθεί ότι η έκθεση περιλαμβάνει εκθέματα με θέμα τη θάλασσα και πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2014. Σε αυτήν συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες: Μιχάλης Οικονόμου, Βάλιας Σεμερτζίδη, Πολύκλειτος Ρέγκος, Σωτήρης Σόρογκας, Αλέκος Φασιανός, Κυριάκος Κατζουράκης, Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, Νίκος Παραλής, Ιωάννης Γιαζής, Καίτη Μαυροκεφάλου, Δημήτριος Μπραέσσας, Κωνσταντίνος Σοφιανόπουλος, Δημήτρης Γιολδάσης, Πέπη Σβορώνου-Κοκκινίδου, Δημοσθένης Κοκκινίδης.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα