Τα 10 συμπεράσματα της συνάντησης με το ILO στη Γενεύη

Κατά τη διάρκεια της πρώτης τριμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) στη Γενεύη, παρουσία του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και του Γενικού Διευθυντή του ILO κ. Guy Ryder, οι Έλληνες κοινωνικοί εταίροι εγκαινιάσαμε με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας έναν εποικοδομητικό διάλογο για την επίλυση των συλλογικών διαφορών, προκειμένου να εντοπιστούν και άλλα πιθανά

θέματα προς συζήτηση, προς όφελος των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Ωστόσο, αποτελεί πεποίθησή μου ότι ο κοινωνικός διάλογος για να έχει αξία και ουσία, πρέπει να παράγει και αποτέλεσμα. Η ανάπτυξη μιας νέας και αναβαθμισμένης εταιρικής σχέσης μεταξύ της Πολιτείας και των κοινωνικών εταίρων που επιχειρεί με πρωτοβουλία του ο Υπουργός Εργασίας οφείλει να εδράζεται σε ένα αμοιβαία δεσμευτικό πλαίσιο συγκεκριμένων στόχων, δράσεων, διαδικασιών και χρονοδιαγραμμάτων.
Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε από την πλευρά μας στην ΕΣΕΕ και ένα τέτοιο μοντέλο σχέσης με το κράτος είμαστε διατεθειμένοι να υποστηρίξουμε, με αρωγό το κύρος του ILO. Η κρίση απέδειξε με τον πιο ισχυρό τρόπο ότι η κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι η μόνη ασπίδα προστασίας. Προσωπικά από τη μονοήμερη, αλλά πολύ περιεκτική συνάντηση θα κρατήσω στο μυαλό μου για το μέλλον 10 θετικά σημεία, απαντώντας στις προκλήσεις, με πέντε ΝΑΙ και πέντε ΟΧΙ, όλα σημαντικά και προς τη σωστή κατεύθυνση.

• ΟΧΙ στις ομαδικές απολύσεις χωρίς διαδικασία μέσω ΑΣΕ • ΟΧΙ στο «lock out» / Ανταπεργία • ΟΧΙ σε βασικές αλλαγές στο πυρήνα του συνδικαλιστικού νόμου • ΟΧΙ στην αποδυνάμωση των εργατικών οργανώσεων • ΟΧΙ στη διάκριση μεταξύ εργοδοτικών οργανώσεων • ΝΑΙ στην ενίσχυση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων • ΝΑΙ στον ουσιαστικό και αποτελεσματικό κοινωνικό διάλογο • ΝΑΙ στη διεύρυνση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας • ΝΑΙ σε βελτιώσεις και επικαιροποιήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας • ΝΑΙ σε σταθερό και διαφανές σύστημα χρηματοδοτήσεων

Θεωρώ ότι καταφέραμε να διασφαλίσουμε μια χρήσιμη κοινωνική συμφωνία η οποία τυγχάνει της καθολικής αποδοχής όλων των συμμετεχόντων και ως εκ τούτου μπορεί να αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό "χαρτί" στη φθινοπωρινή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα, αποφεύγοντας ίσως το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, της ανταπεργίας «lock out» και της ριζικής αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82.
Ειδικότερα, σχετικά με το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων υπογραμμίσαμε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας μπορεί να αναλάβει ευθύνες, με στόχο τη θεσμική ενδυνάμωση του σε θέματα εργασιακών σχέσεων, απασχόλησης και ανεργίας με την κατάλληλη υποστηρικτή βοήθεια από το ILO. Συζητήσαμε την αλλαγή της θεσμικής συγκρότησης του ΑΣΕ με την εκπροσώπηση και των τεσσάρων φορέων των εργοδοτών και αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των εκπροσώπων των εργαζομένων.
Επίσης ταχθήκαμε κατά της χρηματοδοτικής αποδυνάμωσης των εργατικών οργανώσεων και της άνισης διάκρισης μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων, ενώ θέσαμε ως προϋπόθεση την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου μας προκειμένου να πραγματοποιείται ένας ουσιαστικός και αποτελεσματικός διάλογος με τα Υπουργεία που θα καταλήγει σε βιώσιμες πολιτικές για την Ελλάδα. Έγινε μάλιστα σαφές ότι οποιαδήποτε βελτίωση ή επικαιροποίηση αδύναμων σημείων της "γερασμένης" νομοθεσίας, που θα εντάσσεται σε ένα πλαίσιο διαβούλευσης, είναι αποδεκτή.


Η συγκεκριμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε «ουδέτερο έδαφος» έχει για την Ελληνική αποστολή σε σημαντικό βαθμό θετικά αποτελέσματα, πρωτίστως, επειδή αναδείχθηκε η ουσία του κοινωνικού διαλόγου. Πέρα από το σημείο εκκίνησής του, υπάρχει συνέχεια και κυρίως στα τρία σοβαρά θέματα υπάρχει αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή διαφυλάττει και προάγει τον διάλογο της κοινωνίας με την κυβέρνηση. Αυτός άλλωστε είναι ο σκοπός του κοινωνικού διαλόγου. Αυτό έχουμε καθήκον να κάνουμε και αυτό θέλει η κοινωνία. Οτιδήποτε διαφορετικό- έστω και μια επιμέρους συμφωνία- που δεν εντάσσεται στο πλαίσιο αυτού, δεν είναι στην πραγματικότητα «κοινωνικός διάλογος», αλλά αντιθέτως μια ακόμη διαφωνία και αποτυχία συνεννόησης.
Στη Γενεύη, κατά τη γνώμη μου, είχαμε μια πολύ καλή παρουσία και συνεννόηση, με πολύ θετικά αποτελέσματα. Η συνάντηση είχε μάλιστα μια ιστορική σημασία, καθώς οι Έλληνες κοινωνικοί εταίροι καταφέραμε να αποκομίσουμε σημαντικές γνώσεις από την τεχνογνωσία του ILO και αντίστοιχα το ILO να έχει μια σε βάθος γνώση των προβλημάτων των εργασιακών θεμάτων που δημιουργούνται σε μια ευρωπαϊκή χώρα που βιώνει πρωτόγνωρη ανεργία.
Την ίδια στιγμή πολύ χρήσιμη για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του διαλόγου ήταν η πολύπλευρη ανάλυση μελετών επί εργασιακών θεμάτων έτσι όπως συναντώνται και αναπτύσσονται σε Ελλάδα και συγκριτικά σε άλλες 13 Ευρωπαϊκές χώρες. Το ζητούμενο βέβαια πλέον είναι εάν η τρόικα θα σεβαστεί τα όσα ισχύουν στην Ευρώπη και θα δεχτεί αυτά που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του τριμερούς αυτού διαλόγου, ώστε τα συμπεράσματά μας να τύχουν αποδοχής και θεσμικής κατοχύρωσης.
Με αυτές τις σκέψεις, θέλω να επισημάνω για άλλη μια φορά την ανάγκη να επενδύσουμε και να εμπιστευτούμε τον κοινωνικό διάλογο στη βάση ενός δικού μας προτύπου οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της Ελλάδας που θα στηρίζεται στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας της επιχειρηματικότητας και την παραγωγική απασχόληση. Στη Γενεύη οι κοινωνικοί εταίροι δεν καταλήξαμε απλά σε μια επιμέρους συμφωνία, αλλά συνεχίζουμε πάνω σε μια ισχυρή αρχική συμφωνία. Είμαι βέβαιος ότι τα οφέλη των συμπερασμάτων της Γενεύης θα φανούν στο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα