Τα πάνω-κάτω φέρνει στη Βουλή ο Μειμαράκης

Σε μία προσπάθεια να ανακτήσουν ξανά την πρέπουσα εικόνα στο Κοινοβούλιο αλλάζει ο Κώδικας Δεοντολογίας του ελληνικού Κοινοβουλίου. Στόχος να αποφεύγονται τα έκτροπα, το άσεμνο ντύσιμο, οι προπηλακισμοί και οι συχνές σκηνές ροκ που ήρθαν στο Κοινοβούλιο με την είσοδο των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του Κώδικα που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών», το νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο, θα έχει εφαρμογή

σε όλη τη δημόσια ζωή των βουλευτών, από την ενδυμασία τους έως το πώς θα μιλούν και πώς θα συμπεριφέρονται εντός και εκτός Βουλής.

Παράλληλα θα τους απαγορεύεται πλέον να φέρουν άποψη για θέματα που δεν γνωρίζουν, να καταχρώνται τα προνόμιά τους, ενώ θα δηλώνουν όλα τα δωράκια και τις τυχόν χορηγίες.

Χαρακτηριστικές διατάξεις του Κώδικα

Η εξωκοινοβουλευτική αμειβόμενη εργασία των βουλευτών δεν μπορεί να είναι ηθικώς ασυμβίβαστη με το αξίωμά τους.

Οι βουλευτές οφείλουν να ενεργούν αξιοκρατικώς, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα νεποτισμού ή οικογενειοκρατίας.

Οι βουλευτές οφείλουν να αποφεύγουν τη χρήση προσβλητικών εκφράσεων και να συμπεριφέρονται με ευγένεια.

Η συμπεριφορά, η εμφάνιση και η ενδυμασία των βουλευτών πρέπει να αρμόζει στο χώρο του Κοινοβουλίου και να ανταποκρίνεται στους θεσμούς που εκπροσωπεί.

Οι βουλευτές οφείλουν να υιοθετούν, να διατηρούν και να προωθούν υψηλά πρότυπα ηθικής, αξιοπρέπειας, ευπρέπειας και κοινωνικών αξιών.

Οι βουλευτές οφείλουν να τηρούν ανεκτική στάση απέναντι στους επικριτές τους.

Τα προνόμια των βουλευτών σκοπό έχουν να διευκολύνουν το έργο τους και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για ιδιωτικό συμφέρον ή προς όφελος φίλων και συγγενών τους.

Οι βουλευτές δεν πρέπει να σπεύδουν να εκφράσουν άποψη δημοσίως για θέματα που έχουν περιορισμένη γνώση ή αγνοούν.

Οι βουλευτές οφείλουν να μην δέχονται δώρα που μπορεί να εμποδίσουν την αμερόληπτη τέλεση καθηκόντων τους.

Δώρα ή υλικό όφελος σε σύζυγο βουλευτή ή συνεργάτη μεγαλύτερο του 1% του βουλευτικού μισθού, πρέπει να δηλώνονται στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Πρόσβαση στα στοιχεία των δώρων και των χορηγιών μπορούν να έχουν όλοι οι βουλευτές, κατόπιν αιτήσεως και με την παρουσία επόπτη από την επιτροπή.

Οι βουλευτές δικαιούνται να μην αποκαλύψουν τα δώρα ή λεπτομέρειες, αν δεν σχετίζονται με την βουλευτικής τους ιδιότητα.

Ακίνητη περιουσία πάνω από ορισμένο ύψος και το εισόδημα που προέρχεται από αυτή, θα πρέπει να δηλώνονται στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Πρέπει να δηλώνονται μερίδια κεφαλαίων σε περίπτωση που είναι άνω του 15% αλλά μεγαλύτερης αξίας από τον τρέχοντα κοινοβουλευτικό μισθό.

Οι χορηγίες θα πρέπει να περιγράφονται ή δηλώνονται στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Σε περίπτωση αμειβόμενης εξτρά εργασίας, οι βουλευτές οφείλουν να το γνωστοποιούν και να δημοσιοποιούν το όνομα του εργοδότη τους, την επιχείρηση και το είδος απασχόλησης. Η αμοιβή δηλώνεται εμπιστευτικά.

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στην οικογένεια ενός βουλευτή είναι εμπιστευτικές.

Οι καταγγελίες εις βάρος βουλευτή που γίνονται στην επιτροπή εξετάζονται όλες, εκτός των ανωνύμων. Εάν ευσταθούν μπορεί να συσταθεί έως και προανακριτική επιτροπή.

Σε περίπτωση παραβίασης των ανωτέρω, οι προβλεπόμενες ποινές είναι οι εξής:

Επίπληξη

Χρηματικό πρόστιμα

Αναστολή των προνομίων δικαιώματος συμμετοχής στις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου και των επιτροπών για όχι περισσότερες από 15 ημέρες

Τα θα είναι τα πειθαρχικά μέτρα:

ανάκληση στην τάξη

στέρηση δικαιώματος λόγου

μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά

προσωρινός αποκλεισμός από τις συνεδριάσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα