Θύμα της επιτυχίας του ο Σαμαράς σύμφωνα με το Bloomberg

''Από την στιγμή που ανήλθε στην εξουσία το 2012, ο Έλληνας πρωθυπουργός άφησε πίσω τη διχαστική φήμη του, εξασφάλισε τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ και λειτούργησε μέσα σε έναν προβληματικό συνασπισμό. Κατάφερε να πετύχει εκεί που οι πολλοί αναλυτές θεωρούσαν αδύνατο πριν από δύο χρόνια: τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σε διάστημα μεγαλύτερο των 40 ετών'' γράφει το πρακτορείο.

Ο Aντώνης Σαμαράς έχει γίνει το πρόσωπο της σταθερότητας

στη διάρκεια της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ωστόσο, τώρα έρχεται αντιμέτωπος με μια ψηφοφορία πουθα καθορίσει εάν θα γίνει ένας ηγέτης μετασχηματισμού ή θα πρόκειται για άλλη μία εσφαλμένη μετάβαση στην επικίνδυνη πολιτική σκηνή του έθνους, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Όπως σημειώνει το άρθρο: «Αφότου ανήλθε στην εξουσία το 2012, ο Έλληνας πρωθυπουργός άφησε πίσω τη διχαστική φήμη του, εξασφάλισε τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ και λειτούργησε μέσα σε έναν προβληματικό συνασπισμό. Κατάφερε να πετύχει εκεί που οι πολλοί αναλυτές θεωρούσαν αδύνατο πριν από δύο χρόνια: τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σε διάστημα μεγαλύτερο των 40 ετών».

«Όταν ο Αντώνης Σαμαράς έγινε πρωθυπουργός, οι περισσότεροι κρατούσαν την ανάσα τους. Οι προσδοκίες ήταν χαμηλές. Υπερέβη σαφώς αυτές τις προσδοκίες σταθεροποιώντας την οικονομία και βάζοντας την χώρα ξανά στον δρόμο για πιο βιώσιμη ανάπτυξη», αναφέρει ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής πολιτικής στο πανεπιστήμιο του Yale.

Και στη συνέχεια το άρθρο αναφέρει: «Ο κίνδυνος για τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι ότι θα γίνει το θύμα των δικών του επιτυχιών, καθώς οι ψηφοφόροι, εξασθενημένοι μετά από πέντε χρόνια λιτότητας, στρέφονται στον ηγέτη της αντιπολίτευσης που υπόσχεται ότι θα αντιστρέψει πολλές από τις περικοπές του πρωθυπουργού» και συμπληρώνει: «Ο 63χρονος ηγέτης του φιλικού προς τις επιχειρήσεις κόμματος της ΝΔ, η οποία κυβερνάει μαζί με το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να συγκεντρώσει μια απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή αυτόν τον μήνα για να εκλέξει νέο αρχηγό κράτος ή να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο εξόδου».

Ο Νικόλας Οικονομίδης, καθηγητής Οικονομικών στο Stern Business School του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, σημειώνει για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας, σε περίπτωση που οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και αναδειχθεί νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εμμείνει στις πολιτικές που εξαγγέλλει τώρα, οι δανειστές δεν θα τις αποδεχθούν και τότε η Ελλάδα θα αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ. Κάτι που θα έχει ολέθριες συνέπειες για τη χώρα».

Το Bloomberg επισημαίνει επίσης ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν ήταν γενναιόδωρη με τον Σαμαρά. Τον σνόμπαρε για 18 μήνες στις συναντήσεις του ΕΛΚ, σύμφωνα με δύο Έλληνες αξιωματούχους που έκαναν τις δηλώσεις μόλις ο Σαμαράς ανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού. Η στάση του άλλαξε μόλις ανέλαβε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της Ελλάδας. Κατόρθωσε να ενώσει μια πρωτοφανή συμμαχία μεταξύ των δύο κομμάτων που συναγωνίζονταν για την κυριαρχία στην ελληνική πολιτική, από την κατάρρευση της στρατιωτικής χούντας το 1974.

«Από αυτό το σημείο και μετά, ο Σαμαράς προσπαθούσε από τη μία πλευρά να διασκεδάσει τις αμφιβολίες της ευρωζώνης και του ΔΝΤ για την δέσμευση της Ελλάδας στη δημοσιονομική πειθαρχία και από την άλλη πλευρά, να κατευνάσει τον θυμό των Ελλήνων για τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 50 και πλέον ετών. Αυτή η προσπάθεια ισορροπίας κόστισε στον Σαμαρά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από τον κυβερνητικό συνασπισμό στα μέσα του 2013, ύστερα από την απόφαση για κλείσιμο του δημόσιο ραδιοτηλεοπτικού φορέα».

Keywords
Τυχαία Θέματα