Θυμάται κανείς ποιοι διέλυσαν τα Ταμεία;;

Για πολλοστή φορά επιχειρείται η επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος, το οποίο δημιούργησαν οι κυβερνήσεις παρελθόντων ετών, με πρωταγωνιστή στη διάλυση των Ταμείων, το ΠΑΣΟΚ.

Για τη λύση στο σοβαρό αυτό κοινωνικό πρόβλημα υπάρχουν προτάσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών (ΚΕΠΕ) οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα επισημάνσεων που έχουν να κάνουν με την διαχρονική ευθυνη

του πολιτικού συστήματος που κυβέρνησε την Ελλάδα από το ΄80 και μετά.

Κατ' αρχάς η πρόταση για κάλυψη των υποχρεώσεων του συστήματος χωρίς την ανάγκη συνεισφορας του κρατικού Προϋπολογισμού είναι μία ιδεατή προοπτική στη σφαίρα του φανταστικού, που παραβλέπει, πέραν των άλλων ότι και σε άλλες χώρες ο προϋπολογισμός συυνεισφέρει στο πλαίσιο της λειτουργίας του κράτους πρόνοιας. Εκτός και αν διευρυνθεί στη χώρα μας η απουσία του κράτους πρόνοιας που ήδη εμφανίζει σοβαρές ελλείψεις.

Η παραπάνω "ιδανική" πρόταση προβλέπει την περαιτέρω μείωση τών παροχών, δηλαδή των συντάξεων έτσι ώστε τα έσοδα από τις εισφορες να καλύπτουν τη σχετική δαπάνη!

Πρόκειται βεβαίως για μία οικονομολογικώς λογική πλην παράλογη, δεδομένων των συνθηκών, πρόταση, όχι μόνο διότι εξ αιτίας της παρατεταμένης ύφεσης και της κατάστασης στα πρόθυρα της χρεοκοπίας που προβλέπει η Blackrock, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν έσοδα και επομένως η εφαρμογή της πρότασης σημαίνει να καταβάλλονται συντάξεις στους μισούς δικαιούχους, Αλλά και διότι την κατασταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Ταμεία την προκάλεσε το ίδιο το κράτος, δηλαδή οι κυβερνήσεις που ασκούσαν κοινωνική πολιτική εκμεταλλευόμενες τα αποθεματικά των Ταμείων. Ήταν η μέθοδος που χρησιμοποίησε κατά κόρον το ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του '80, με αποτέλεσμα, υγιέστατα και πλούσια Ταμεία όπως το ΝΑΤ με την πάροδο των ετών να καταρρεύσουν! Και όσες κυβερνήσεις δεν ακολουθούσαν την ίδια τακτική επωφελούνταν από τις απαράδεκτες ρυθμίσεις όπως να καταθέτουν τα Ταμεία τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος άνευ επιτοκίου ή να δανείζονται από τα αποθεματικά αυτά με την αναγκαστική πολλές φορές αγορά από ττα Ταμεία κρατικών ομολόγων, τα οποία στο τέλος το χρεοκοπημένο κράτος τα κούρεψε. Κι έτσι τα Ταμεία έμειναν χωρίς λεφτά και οι ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς συντάξεις που τις πλήρωσαν μάλιστα με τις εισφορές τους!

Η βελτίωση της εισπραξιμότητας των Ταμείων δεν θα βελτιωθεί αν το αναλάβουν οι Εφορίες. Μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η διαδικασία είσπραξης αλλά όσο υπάρχει ύφεση, επιχειρήσεις βάζουν λουκέτα και η ανεργία δεν πέφτει, θα πανηγυρίζουμε μόνο για την διαδικασία αλλά εισπράξεις δεν θα πραγματοποιούνται.

Και ένα ερώτημα. Πολιτικοί διέλυσαν το Ασφαλιστικό. Πολιτικοί θα του αποκαταστήσουν την βιωσιμότητα;

Keywords
Τυχαία Θέματα