Τι Δήμαρχο θέλουμε;

Τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας της Metrisi για τα Παραπολιτικά με αφορμή τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση τον Μάιο του 2014 είναι όχι μόνο ενδιαφέροντα για όσους ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι αλλά και εξαιρετικά χρήσιμα για τα επιτελεία των κομμάτων. Ειδικά αυτή την εποχή όπου πρόσωπα, παρατάξεις και κόμματα καλούνται να λάβουν σημαντικές αποφάσεις.

Καταρχήν είναι ξεκάθαρο ότι οι πολίτες αξιολογούν ως πολύ σηµαντικό τον ρόλο του δηµάρχου σε αντίθεση με τον ρόλο άλλων εκλεγμένων αντιπροσώπων όπως είναι

ο βουλευτής ή ο περιφερειάρχης. Στο ερώτηµα «ποιος από τους εκλεγµένους εκπροσώπους θεωρείτε ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τα προβλήµατα της περιοχής σας», οι πολίτες υποδεικνύουν τους δηµάρχους µε ποσοστό 42,2% έναντι , 9% για τον περιφερειάρχη και µόλις 3,1% για τον βουλευτή.

Ενδεικτική της αποστασιοποίησης από τα κόµµατα είναι και η απάντηση που δίνουν οι πολίτες στο ερώτηµα: “εάν συµφωνούν ή διαφωνούν µε την ύπαρξη χρισµάτων από τα κόµµατα στους υποψήφιους δηµάρχους”. Το 72,9% διαφωνεί και το 11,8% συμφωνεί.

Ποια κριτήρια όμως θεωρούν σημαντικά οι πολίτες όταν επιλέγουν Δήμαρχο; Σύμφωνα με την έρευνα της Metrisi:

Το 38,8% θεωρεί ως σημαντικό ο υποψήφιος να είναι φιλικός με τους πολίτες, ενώ

Το 22,2% να είναι έντιμος.

Το 16,2% να είναι γνώστες των θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Το 15,1% να έχουν προτάσεις για τα προβλήματα της περιοχής.

Το 1,2% να είναι πετυχημένος επαγγελματικά

Το 0,7% να τον στηρίζει το κόμμα που ψηφίζει.

Σχετικά µε τη μεταβίβαση περισσότερων αρµοδιοτήτων από την κεντρική κυβέρνηση προς τους δήµους, το 57,5% των πολιτών συµφωνεί, ενώ το 26,9% διαφωνεί. Στο ερώτηµα «πόσο ικανοποιηµένοι είστε από τις υπηρεσίες που σας προσφέρει ο δήµος στον τόπο κατοικίας σας», το 5,3% εµφανίζεται πολύ ικανοποιηµένο, 23,8% αρκετά, 26,7% λίγο, ενώ 41,9% καθόλου. Όσο για το πόσο κοντά στα προβλήματα τους την περίοδο της κρίσης αισθάνθηκαν τον δήµο, το 2,7% των ερωτηθέντων απαντά «πολύ», 14,9% «αρκετά», 24,2% «λίγο» και 52,5% «καθόλου».

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι πολίτες θέλουν υποψήφιους δήμαρχους που να μην έχουν εξαρτήσεις από τα κόμματα, να είναι κοντά στον πολίτη, να είναι έντιμοι και να γνωρίζουν τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς επιθυμούν η τελευταία να έχει περισσότερες αρμοδιότητες. Ωστόσο, κρούουν το καμπανάκι και στους Δημάρχους όσον αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν στους πολίτες, ενώ δεν παραλείπουν να βγάλουν “κίτρινη” κάρτα για το πόσο κοντά τους βρέθηκαν οι δημοτικές αρχές στην περιόδο της κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα