Το ίδρυμα Κλίντον παραδέχτηκε την παραλαβή 26,4 εκατ. δολαρίων

Το Ίδρυμα Κλίντον παραδέχθηκε σήμερα ότι έλαβε τουλάχιστον 26.400.000 δολάρια που δεν δηλώθηκαν από διάφορες πηγές συμπεριλαμβανομένων ξένων κρατών και πανεπιστημίων.

Το Ίδρυμα το οποίο έχει συγκεντρώσει πάνω από δύο δισεκατομμύρια από το 2002, δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα στη Χίλαρι Κλίντον, πρώην υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ αφού δέχεται έντονες επικρίσεις από τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Ειδικοί από το Ίδρυμα δήλωσαν σήμερα στην αμερικανική εφημερίδα Washington

Post, ότι τα λεφτά είχαν χαρακτηριστεί ως έσοδα και όχι ως δωρεές οπότε δεν ήταν απαραίτητο να δημοσιοποιηθούν.

Τα χρήματα καταβάλλονται ως αμοιβές στο Ίδρυμα για τις δημόσιες ομιλίες του Μπιλ, της Χίλαρι και της Τσέλσι Κλίντον.

Στη λίστα όσων πλήρωσαν περιλαμβάνεται η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, μία νοτιοκορεάτικη εταιρεία ενέργειας και μία τράπεζα επενδύσεων του Κατάρ.

Ο Μπιλ Κλίντον δήλωσε ότι δεν έχει μετανιώσει που δέχτηκε δωρεές εκατομμυρίων από ξένες χώρες για τις ανάγκες του ιδρύματός του, παρότι οι δωρεές αυτές έχουν προκαλέσει "πονοκέφαλο" στη σύζυγό του Χίλαρι που επιδιώκει την εκλογή της στην προεδρία των ΗΠΑ.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην Σίνθια ΜακΦέιντεν του NBC και η οποία προβλήθηκε σήμερα, ο πρώην πρόεδρος είπε ότι το φιλανθρωπικό του ίδρυμα δεν έχει διαπράξει ποτέ κάτι "εις γνώσιν του ανάρμοστο" κι ότι δεν θεωρεί πως ο ίδιος έπραξε κάτι αντίθετο προς τα αμερικανικά συμφέροντα.

Έπειτα από πιέσεις, το ίδρυμα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα δέχεται εφεξής δωρεές από έξι δυτικές κυβερνήσεις. Ωστόσο, όπως είπε ο Κλίντον, αυτό δεν σημαίνει για παράδειγμα, ότι ήταν λάθος η προηγούμενη πολιτική με βάση την οποία η Σαουδική Αραβία δώρισε ποσό που κυμαίνεται από 10 ως 25 εκατομμύρια δολάρια.

"Σε καμία περίπτωση. Είναι απλά η αναγνώριση ότι, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, θα τηρήσουμε όσο πιο πιστά μπορούμε τους κανονισμούς που τηρούσαμε όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών", δήλωσε ο 42ος πρόεδρος των ΗΠΑ προσθέτοντας ότι είναι "υπερήφανος" για το έργο του ιδρύματός του.

Δεν είναι σαφές αν η απόφαση του ιδρύματος να μη δέχεται χρήματα από ξένες χώρες και η συμφωνία να ανανεώνεται συχνότερα η λίστα με τους δωρητές του, θα κλείσουν τα στόματα εκείνων που υπαινίσσονται ότι οι συνεισφορές προς το ίδρυμα από το εξωτερικό εξασφάλισαν, με το αζημίωτο, πρόσβαση στη γυναίκα που ενδεχομένως να είναι η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα