Το Σχέδιο Β’ του Μαξίμου για τις πρόωρες εκλογές

Του Λάμπρου Καλαρρύτη-Εφημερίδα «Παραπολιτικά»

«Ο μπαλαντέρ των εκλογών βρίσκεται στα χαρτιά που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός. Το αν θα τον ρίξει στο τραπέζι, όμως, θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών». Με τη φράση αυτή, στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά εξηγούσε σε κατ’ ιδίαν συζήτηση ότι οι πρόωρες εθνικές εκλογές αποτελούν κεντρικό άξονα των εναλλακτικών σεναρίων, διότι, όπως διευκρίνιζε, «δεν μπορούμε να τις βγάλουμε

από την εξίσωση». Και συνέχιζε: «Είτε εξετάζοντας πώς θα τις αποφύγουμε είτε σχεδιάζοντας πώς θα χειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο μια τέτοια εξέλιξη, οι πρόωρες εθνικές κάλπες στοιχειώνουν τις αναλύσεις μας. Λογικό είναι, με τέτοια ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό. Αν ήταν στο χέρι του Σαμαρά, θα έκανε εκλογές το 2016. Αλλά κανείς -ούτε ο ίδιος- δεν μπορεί να πει τι είναι στο χέρι του και τι δεν είναι. Θα ξέρουμε στις 26 Μαΐου. Τότε θα λάβει αποφάσεις. Δεν έχει αποκλείσει τίποτε».

Σύμφωνα με όσα έχουν συζητηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, οι βασικές εκδοχές για την τροπή των εξελίξεων συναρτώνται από τους πιθανούς συνδυασμούς εκλογικού αποτελέσματος για τη Ν.Δ. και την «Ελιά», τον συνασπισμό με τον οποίο κατεβαίνει στις εκλογές ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Σαμαρά, το ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΗΝ «ΠΑΡΑΤΑΣΗ». Στην περίπτωση που η Ν.Δ. πάρει ένα καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και η «Ελιά» αντέξει, η άποψη του κ. Σαμαρά είναι ότι θα πρέπει να πάει τον ΣΥΡΙΖΑ στην «παράταση», αφήνοντας να λειτουργήσει διαλυτικά στην Κουμουνδούρου η εσωκομματική κρίση που θα ενσκήψει από την εκλογική αποτυχία. Το σκεπτικό είναι ότι, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πετύχει τον εκλογικό του στόχο και το κάλεσμά του να δοθεί στις ευρωεκλογές χαρακτήρας δημοψηφίσματος για απομάκρυνση της κυβέρνησης θα έχει απορριφθεί, δεν θα μπορεί να συνεχίσει την αμφισβήτηση. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο προεκτείνουν τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης και στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευτεί να επιχειρήσει να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, έχοντας εισπράξει λίγους μήνες νωρίτερα απόρριψη της ίδιας απόπειρας.

Εδώ υπάρχει ένα «κλειδί». Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας κανονικά πρέπει να γίνει τον Μάρτιο του 2015. Η κυβέρνηση, όμως, έχει τη δυνατότητα να επισπεύσει τη διαδικασία, φέρνοντας την εκλογή ακόμη και 6 μήνες νωρίτερα, τον Οκτώβριο. Παράγοντας του Μεγάρου Μαξίμου έλεγε ότι, αν τον Μάιο καταψηφιστεί από το εκλογικό σώμα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες κάλπες, εφόσον αυτήν τη διάσταση έχει δώσει στις ευρωεκλογές, δεν θα είναι εύκολο να επαναφέρει το ίδιο αίτημα 4-5 μήνες μετά, χρησιμοποιώντας την εκλογή Προέδρου. Πολύ περισσότερο αν η Ν.Δ. προτείνει για Πρόεδρο ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίψει μια «λογική», συναινετική πρόταση μόνο και μόνο για να προκαλέσει εκλογές, θα έχει και πολιτικό κόστος.

ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, ο κ. Σαμαράς έχει εδώ και καιρό μια εισήγηση προς την αντίθετη κατεύθυνση, την οποία όχι μόνο δεν έχει απορρίψει, αλλά εξετάζει πολύ σοβαρά. Αν η Ν.Δ. επιτύχει ένα καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και φέρει την εκλογή Προέδρου πιο νωρίς, τον Οκτώβριο, θα αξιοποιήσει ή και θα επιδιώξει την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει και να πάει σε εκλογές, καταγγέλλοντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι επιδιώκει αποσταθεροποίηση. Αυτός ο σχεδιασμός προβλέπει -ταυτόχρονα με την επίρριψη της ευθύνης των εκλογών στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- ότι το διακύβευμα που θα προταχθεί θα είναι η επικείμενη, όπως ευελπιστεί η Ν.Δ., ρύθμιση του χρέους. Ο κ. Σαμαράς θα τη συνδέσει με την επανεκλογή του στην πρωθυπουργία, προειδοποιώντας ότι είναι πιθανό οι Ευρωπαίοι να επανεξετάσουν τη στάση τους, αν εκλεγεί στην κυβέρνηση ένα κόμμα που έχει στην ατζέντα του τη μονομερή διαγραφή του χρέους.

Στο μεσοδιάστημα από τις ευρωεκλογές έως τον Οκτώβριο -και πάντα υπό την προϋπόθεση ενός καλού αποτελέσματος στις 25 Μαΐου- ο Αντώνης Σαμαράς σκοπεύει να προχωρήσει στο εγχείρημα της «ανασύνθεσης της κεντροδεξιάς παράταξης», ώστε, αν υπάρξει ανταπόκριση από την «πολυκατοικία» ή μέρος της και παράλληλα συστράτευση προθύμων από το Κέντρο «και λίγο Αριστερά», να κατέβει στις εκλογές με μία ομοσπονδία «ευρωπαϊκών» δυνάμεων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα επιχειρηθεί να γίνει δίχως την κατάργηση ή τη μετεξέλιξη της Ν.Δ., αλλά με την ίδια να αποτελεί τον κορμό της «Νέας Ελλάδας».

Το ενδεχόμενο βαριάς ήττας και η παράμετρος «Ελιά»

Στην περίπτωση που, παρά τις προσδοκίες του Μεγάρου Μαξίμου, η Ν.Δ. υποστεί βαριά και όχι διαχειρίσιμη ήττα στις ευρωεκλογές, συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε ότι η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές θα είναι μονόδρομος. «Οι τριγμοί που θα προκαλέσει η πολιτική απονομιμοποίηση της κυβέρνησης, έπειτα από μια ήττα με διευρυμένη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα αφήσουν περιθώριο υλοποίησης καμίας πολιτικής. Ούτως ή άλλως, αν έχει καταψηφιστεί η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ θα έχει εξαερωθεί... Δεν στέκεται κυβέρνηση έτσι», σημείωνε το ίδιο στέλεχος. Δίλημμα θα έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Σαμαράς και στην περίπτωση που η Ν.Δ. πάει καλά στις ευρωεκλογές, αλλά καταγράψει χαμηλά ποσοστά η «Ελιά», ανοίγοντας κύκλο εσωκομματικών εντάσεων στο ΠΑΣΟΚ, με αμφισβήτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει σχεδιασμός για απόπειρα αναπλήρωσης τυχόν κοινοβουλευτικών απωλειών με στήριξη της κυβέρνησης από δεξαμενές όπως νυν ανεξάρτητοι πρώην «γαλάζιοι» βουλευτές που θα επιστρέψουν στη Ν.Δ., βουλευτές που έχουν φύγει από τους ΑΝ.ΕΛ., κάποιοι από τη ΔΗΜ.ΑΡ., ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Χρήστος Αηδόνης της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν θα ακολουθήσουν τυχόν αποχωρήσαντες.

Αυτά επί χάρτου. Η πραγματικότητα ίσως αποδειχθεί πιο πολύπλοκη. Οπως έλεγε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στέλεχος με κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό, που επιβεβαιώνει την επεξεργασία των παραπάνω σεναρίων διαχείρισης των εξελίξεων, «είναι τόσοι οι αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να ανατρέψουν τον όποιο σχεδιασμό σε αυτήν την αναμέτρηση και τέτοιο το πλήθος των μεταβλητών, ώστε, αν μου έλεγαν να στοιχηματίσω ότι δεν θα γίνει πολιτικό ατύχημα, δεν θα στοιχημάτιζα». Στο ερώτημα των «Π» αν θα στοιχημάτιζε ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εθνικές εκλογές ακόμα και αν δεν γίνει «ατύχημα», η απάντηση ήταν «σε καμία περίπτωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα