Τρεις ελληνικές ταινίες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ

Από τις 22 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου θα διαρκέσει το 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, το οποίο φέτος συμπεριλαμβάνει σε τρεις από τις συνολικά εννέα κατηγορίες του τρεις ελληνικές ταινίες, δύο μεγάλου και μία μικρού μήκους.

Στην κατηγορία Bright Future, μια κατηγορία για την πρώτη ή δεύτερη ταινία ταλαντούχων νέων σκηνοθετών συμμετέχει η ταινία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου September.

Η ταινία που συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του 48ου Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βαρι, καθώς και σε πλήθος άλλων φεστιβάλ είναι μία διεθνής συμπαραγωγή Ελλάδας - Γερμανίας σε παραγωγή ZDF, ARTE και ΕΡΤ, Twenty Twenty Vision του Θ. Καραθάνου, P.P Productions της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και την υποστήριξη του προγράμματος Media. Η ταινία, αφηγείται τη ζωή της τριαντάχρονης Άννας, μιας ανεξάρτητης γυναίκας που ζει στο διαμέρισμα της με μοναδική συντροφιά το σκύλο της. Όταν ο σκύλος πεθάνει, θα τον θάψει στον κήπο του γειτονικού σπιτιού και θα γνωρίσει τη μητέρα της οικογένειας, αναπτύσσοντας μια ιδιόμορφη σχέση.

Η ταινία Δεν είμαι εγώ σε σενάριο και σκηνοθεσία Ταϊφούν Πιρσελίμογλου είναι μια συμπαραγωγή μεταξύ Τουρκίας Ελλάδας και Γαλλίας και συμμετέχει στο τμήμα Spectrum, στο οποίο παρουσιάζονται πρόσφατα έργα μεγάλου μήκους από έμπειρους σκηνοθέτες και καλλιτέχνες, οι οποίοι συμβάλλουν ουσιαστικά στη διεθνή κινηματογραφική κουλτούρα. Η ήδη βραβευμένη ταινία, αναφέρεται στη ζωή του 45χρόνου εργένη και μοναχικού Νιχάτ, ο οποίος εργάζεται σε μία καντίνα εστιατορίου. Όταν η νεαρή συνάδελφός του Αισέ, τον προσκαλεί σε δείπνο, δέχεται, παρά τις φήμες ότι ο σύζυγός της είναι στην φυλακή. Όταν ο Νιχάτ βλέπει μία φωτογραφία του γάμου της, αντιλαμβάνεται ότι ο σύζυγος της, του μοιάζει υπερβολικά. Η αδέξια σχέση που επακολουθεί μεταξύ τους αλλάζει ολοκληρωτικά τη ζωή του. H παραγωγή ανήκει στους Veysal Ipek, Νίκο Μουστάκα, Guillaume de Seille, Irfan & Inci Demirkol και Κωνσταντίνα Σταυριανού και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού, του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου και τη χρηματοδότηση του Eurimages.

Στο πρόγραμμα μικρού μήκους, ενός από τα πιο μεγάλα σε ολόκληρη την Ευρώπη συμμετέχει η ταινία King Kong σε σενάριο και σκηνοθεσία του Νίκου Κυρίτση και σε παραγωγή των MARNI FILMS και ΕΡΤ Α.Ε. Η ιστορία εξελίσσεται στην Αθήνα του 2011. Πρωταγωνιστής είναι ο Χρήστος ένας εσωστρεφής 50άρης, που ζει ακόμη με την κατάκοιτη μάνα του, δουλεύει στον ζωολογικό κήπο, αλλά δυσκολεύεται να αναπτύξει σχέσεις με τους ανθρώπους και να εκφράσει τη σεξουαλικότητά του, μέχρις ότου ένα απροσδόκητο γεγονός θα τον ωθήσει σε ένα σπιράλ βίας και απόγνωσης.

Το 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ με τα τρία μεγάλα προγράμματα ταινιών που περιλαμβάνει: Grand Tour, Η δική μου Προσωπική Ευρώπη και ΕΕ – 29, προσφέρει μια πλατφόρμα από σκέψεις προς συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, αφού μία ταινία μπορεί να κάνει την ευρωπαϊκή ταυτότητα και τις ιδέες της ορατές και αναγνωρίσιμες σε μεγάλα ακροατήρια. Προσφέρει μια αφετηρία προκειμένου να εξερευνηθεί εκ νέου ο ευρωπαϊκός πολιτισμός μακριά από κάθε πολιτική ατζέντα, είτε είναι υπέρ είτε κατά της Ευρώπης. Αυτά τα τρία θεματικά προγράμματα του φεστιβάλ εξερευνούν διαφορετικά θέματα που σχετίζονται σήμερα με την Ευρώπη, όπως η μετανάστευση, η (πολιτιστική) ταυτότητα και οι προσωπικές συνθήκες διαβίωσης. Μαζί, δίνουν μια εικόνα για το τι ενώνει και τι χωρίζει την Ευρώπη. Με αυτό τον τρόπο το φεστιβάλ στοχεύει να βρεθούν οι απαντήσεις και μια μελλοντική προοπτική, σε συνεργασία με τους κινηματογραφιστές και το κοινό, εκεί όπου η πολιτική φαίνεται να αποτυγχάνει.

Τη φετινή διοργάνωση θα ανοίξει η νέα ταινία του Σπάικ Τζόνζι με τίτλο Her και με πρωταγωνιστή τον Χοακίν Φίνιξ.

Keywords
Τυχαία Θέματα