Τρομοκρατία και αντι-τρομοκρατία

Η δολοφονία των δύο νεαρών μελών της Χρυσής Αυγής συνεχίζει να απασχολεί τον γερμανικό τύπο. «Τρομοκρατία και αντι-τρομοκρατία», είναι ο τίτλος σχολίου στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung που επισημαίνει: «Δεν υπάρχει αμφιβολία: ο άγνωστος δράστης; ο οποίος πυροβόλησε εναντίον τριών μελών του ακροδεξιού ελληνικού κόμματος Χρυσή Αυγή,

ήθελε να σκοτώσει. Όπως και ο έλληνας νεοναζί, ο οποίος μαχαίρωσε προ περίπου έξι εβδομάδων τον αριστερό τραγουδιστή της χιπ-χοπ Παύλο Φύσσα.

Η αστυνομία πιθανολογεί ότι πίσω από το νέο αιματοκύλισμα κρύβεται ένα είδος πράξης αντεκδίκησης από ακραίους αριστερούς. Πολλά συνηγορούν υπέρ (αυτής της εκδοχής). Άλλωστε ήδη μετά τον θάνατο Φύσσα, άγνωστοι καλούσαν στο διαδίκτυο τον κόσμο να εφοδιαστεί με όπλα. Ο δολοφόνος και οι βοηθοί του ήθελαν να σπείρουν τον φόβο και τον τρόμο. Γνωρίζουν ότι πολλοί Έλληνες φοβούνται εδώ και καιρό ότι η χώρα τους μπορεί να βυθιστεί στη βία, ότι η τρομοκρατία από αριστερά και δεξιά θα μπορούσε να διχάσει ακόμη περισσότερο την κοινωνία. Θα ήταν, λοιπόν, καλό εάν η δολοφονία των δύο οπαδών του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής προκαλούσε την ίδια δημόσια οργή που προκάλεσε και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στα μέσα Σεπτεμβρίου (…).

Η δημιουργία ενός ολοένα μεγαλύτερου χάους πιθανότατα δεν ενδιαφέρει μόνον σκοτεινές πολιτικές δυνάμεις. Ακόμη και τους απλούς εγκληματίες βολεύει, όταν η αστυνομία είναι απασχολημένη με την αναζήτηση τρομοκρατών. Τα όρια ανάμεσα στην πολιτική και εγκληματική βία ήταν στην Ελλάδα ανέκαθεν ρευστά. Αυτό καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη εξιχνίασης του πρόσφατου εγκλήματος».

«Μετά τη δολοφονία δυο ακτιβιστών της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής», παρατηρεί η Tageszeitungτου Βερολίνου, «επικρατεί στην Ελλάδα ανησυχία και φόβος. Ήταν μια πράξη αντεκδίκησης», διερωτάται η εφημερίδα; Η TAZ αναφέρεται στο χρονικό της υπόθεσης, στα όσα διαδραματίστηκαν στον τόπο του εγκλήματος αμέσως μετά τη δολοφονία αλλά και στις συλλήψεις ηγετικών στελεχών της ΧΑ το προηγούμενο διάστημα. Και η εφημερίδα καταλήγει: «Σύμφωνα με την άποψη πολλών σχολιαστών –αριστερών και δεξιών πεποιθήσεων- με την επίθεση αυτή οι δράστες ήθελαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα».

«Η Ελλάδα φοβάται νέα αριστερή τρομοκρατία», σημειώνει η Tagesspiegel και προσθέτει: «Πράξη αντεκδίκησης βλέπει η αστυνομία πίσω από τη δολοφονία δύο νεοναζί στην Αθήνα». Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «(…) η επίθεση φέρει την υπογραφή της ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης ‘Σέχτα Επαναστατών’, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία ενός αστυνομικού το 2009 και ενός δημοσιογράφου το 2010. Εδώ και καιρό οι αρχές πιστεύουν ότι έχουν ενδείξεις ότι υπάρχει κινητικότητα στο χώρο της ακροαριστερής ελληνικής τρομοκρατίας. Πολλές διάσπαρτες ομάδες φέρονται να είναι διατεθειμένες να σχηματίσουν μια νέα τρομοκρατική οργάνωση, όπως λέγεται (…)».

Στο θέμα αναφέρεται και η Rheinische Post υπό τον τίτλο: «Πολιτικές δολοφονίες σοκάρουν την Ελλάδα». Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «η βάρβαρη επίθεση εναντίον του ακροδεξιού κόμματος Χρυσή Αυγή με δύο νεκρούς ήταν προφανώς η εκδίκηση για τη δολοφονία αριστερού ράπερ».

Keywords
Τυχαία Θέματα