Τσίπρας: "Θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες"

"Για εμάς δεν υπήρχε success story" ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ χαρακτηρίζοντας τον διάλογο που είχαν ως γόνιμο για τη διαπίστωση συμφωνιών και διαφορών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού ευχαρίστησε την Άνγκελα Μέρκελ

για την πρόσκληση θέλησε να κάνει δύο παραδοχές. Η πρώτη είναι ότι μετά από πέντε χρόνια εφαρμογής των δανείων δεν ήταν success story και η δεύτερη ότι για όλα τα δεινά δεν φταίνε οι ξένοι. "Το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουμε είναι ότι τούτη την ώρα δεν θα γκριμίσουμε ότι θετικό μπορεί να έγινε αλλά να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες" ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν την φοροδιαφυγη και την διαφθορα και να πληρώσουν εκείνοι που πρέπει να πληρώσουν.

Ρευστότητα

Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη την εκταμίευση της δόσης αφού παρόλο που πληρώνει το χρέος της, έχει να πάρει χρήματα από το προηγούμενο καλοκαίρι. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου την οποία χαρακτήρισε άκομψη για το αν πήγε στη Γερμανία για να ζητήσει χρήματα απάντησε "Δεν ήρθα σήμερα να ζητήσω από την κυρία Μέρκελ χρήματα, για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις στην Ελλάδα".

Ελλάδα - Γερμανία

Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι να σπάσουμε τα στερεότυπα. Οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες, οι Γερμανοί δεν φταίνε για όλα τα δεινά του τόπου

Siemens

Ζητάμε τη δικαστική συνδρομή των γερμανικών αρχών για να χυθεί φως στα πεπραγμένα της υπόθεσης Siemens και να αποδοθεί δικαιοσύνη

Αποζημιώσεις

Αναφερόμενος στις αποζημιώσεις ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αυτό το θέμα όχι ως κάτι υλικό αλλά ως ένα ηθικό θέμα για όλη την Ευρώπη.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε κατασχέσεις γερμανικών κτηρίων ανέφερε "Δεν υπάρχει κανένα μέλος της ελληνικής που να εξέφρασε την πρόθεση να καταλάβει η ελληνική κυβέρνηση κτήρια του γερμανικού Δημοσίου - Δεν ισχύει τίποτα από αυτά - Πολύ σημαντική η δραστηριότητα και η προσφορά του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Ελλάδα".

«Υπάρχει πνεύμα συνεργασίας αλλά υπάρχουν και οι θεσμοί» τόνισε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου και υπογράμμισε πως «δεν αποφασίζει η Γερμανία για το μέλλον της Ελλάδας».

«Είμαι η Καγκελάριος της Γερμανίας και εκπροσωπώ ένα κράτος μέλος μεταξύ των 19 που αποφασίζουν για την παροχή ρευστότητας», τόνισε η Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και πρόσθεσε ότι βεβαίως θα ανταλλάξει απόψεις για όλα τα θέματα με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά η διαδικασία είναι διαφορετική και τις αποφάσεις λαμβάνουν όλα τα μέλη της Ευρωζώνης. «Δεν μπορώ να δεσμευτώ σε κάτι», επισήμανε και επανέλαβε ότι σημείο εκκίνησης παραμένει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου. Διευκρίνισε δε ότι απόψε δεν θα πρέπει να αναμένονται συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων, η Μέρκελ δήλωσε ότι το θέμα «από νομική και πολιτική πλευρά έχει κλείσει» και αναφέρθηκε στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα. «Έχουμε επίγνωση των φρικαλεοτήτων που υπέστη ο ελληνικός λαός», σημείωσε και παραδέχθηκε ότι αυτή η οδύνη δεν είναι τόσο γνωστή στην Γερμανία όσο θα όφειλε. Για αυτό συστήθηκε το Ταμείο για το Μέλλον, ανέφερε. «Καθήκον της Γερμανίας είναι να διατηρήσει νωπές τις μνήμες», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το εξώφυλλο του περιοδικού Der Spiegel που παρουσιάζει την Καγκελάριο μαζί με Ναζί στην Ακρόπολη, η Γερμανίδα Καγκελάριος επανέλαβε ότι «έχουμε μεγάλο καθήκον να υπάρχει συνεργασία βασισμένη στην εμπιστοσύνη», ενώ αναφερόμενη στον ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη, δήλωσε: «Είμαστε η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη, αλλά αυτό δεν λέει πολλά. Είμαστε όλοι ισότιμοι. Αυτό αποτελεί και στην συνοχή και την ειρηνική συνύπαρξή μας. Συμφέρον μας είναι να έχουμε καλές σχέσεις όχι μόνο με τους γείτονες, αλλά με όλους στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι η κάθε χώρα ξεχωριστά. Πρέπει να ισχύει το πνεύμα όπου έχουμε επίγνωση του παρελθόντος αλλά με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον. Αυτή η ΕΕ πολύ σημαντική υπόθεση και πρέπει να την εξελίξουμε και στο μέλλον».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σύστασης επενδυτικής Τράπεζας στην Ελλάδα, η Άνγκελα Μέρκελ υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν έχει γίνει αυτή η συζήτηση και με προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά διευκρίνισε ότι η σημερινή συνάντηση είναι μόνο μια αρχή, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις. «Όπου η Ελλάδα επιθυμεί στήριξη, εμείς θα στηρίξουμε», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα