Βόμβα: Ποιοι βλέπουν παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά

«Η Ελλάδα δεν οδεύει στην έξοδο προς το παρόν» είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσιεύεται στους New York Times και υπογράφει ο Hugo Dixon. Ο αρθρογράφος παραθέτει τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα, από τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις στη βουλή

για την εκλογή Προέδρου, μέχρι το σενάριο που η χώρα οδηγείται σε βουλευτικές εκλογές «που σε αυτή την περίπτωση θα γίνει στα τέλη Ιανουαρίου».

Ακόμη κι αν κερδίσει τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, γράφει και εξηγεί γιατί η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μπορεί να διεξαχθεί ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον… Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Εάν ο κ. Σαμαράς κερδίσει αυτές τις εκλογές θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Θα προσπαθήσει να φοβίσει τους ψηφοφόρους για να τον στηρίξουν παρουσιάζοντας μία φρικιαστική εικόνα για το τι θα έκανε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όμως μάλλον απίθανο να πετύχει ο κ. Σαμαράς. Ο Αλέξης Τσίπρας, το αφεντικό του ΣΥΡΙΖΑ, έχει σταθερό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Είναι σχεδόν βέβαια ότι θα αναδειχθεί το μεγαλύτερο κόμμα.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόσει το πρόγραμμά του, οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι ζοφερές. Μεταξύ των λαϊκίστικων πολιτικών υπάρχουν σχέδια για διαγραφή μέρους του κρατικού χρέους και για αύξηση των δημοσίων δαπανών. Και οι δύο προτάσεις θα προκαλέσουν σύγκρουση με την τρόικα, που θα οδηγήσει ταχύτατα την Ελλάδα προς τη χρεοκοπία.

Η ευρωζώνη μπορεί να είναι έτοιμη να δεχθεί αλλαγή των όρων των ελληνικών δανείων, αλλά δεν θα δεχθεί διαγραφή. Ούτε θα δεχθεί υπαναχώρηση στη δέσμευση για έλεγχο των ελλειμμάτων. Ο κ. Τσίπρας ίσως να μην καταφέρει να εκβιάσει την ευρωζώνη επειδή η ελληνική χρεοκοπία δεν θα οδηγήσει σε ντόμινο χρεοκοπιών άλλων χωρών.

Χωρίς συμφωνία με την τρόικα, η Αθήνα δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές και θα μείνει από κεφάλαια. Πιθανότατα θα υπάρξει μαζική φυγή καταθετών από τις τράπεζες και θα ακολουθήσουν κεφαλαιακοί περιορισμοί. Εάν ο κ. Τσίπρας δεν συμμορφωθεί, θα υπάρξει η απειλή για Grexit.

Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι αν και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο κόμμα μετά τις γενικές εκλογές, είναι μάλλον απίθανο να έχει αυτοδυναμία. Για να σχηματίσει κυβέρνηση πιθανότατα θα χρειαστεί στήριξη από ένα ή δύο κεντροαριστερά κόμματα: το ΠΑΣΟΚ ή Το Ποτάμι. Και τα δύο είναι φιλοευρωπαϊκά κόμματα και δεν θα υπέγραφαν ένα πρόγραμμα που οδηγεί με φόρα στον γκρεμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση γιατί θα είναι δύσκολο να πουλήσει στη ριζοσπαστική του πτέρυγα τους συμβιβασμούς που θα κληθεί να κάνει με αυτά τα κόμματα.

Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Αν και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, οι συντηρητικοί μπορεί να επιστρέψουν – ειδικότερα εάν ξεφορτωθούν το μη δημοφιλή κ. Σαμαρά και τον αντικαταστήσουν με κάποιον όπως τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν πιο νέο και κεντρώο ηγέτη.

Η αντικατάσταση του κ. Σαμαρά μπορεί να είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αν και είναι προτιμητέος σε σύγκριση με τον κ. Τσίπρα, υπήρξε ασταθής ηγέτης. Το τελευταίο του λάθος ήταν η πρόωρη δέσμευση ότι η Αθήνα θα έβγαινε από το πρόγραμμα στήριξης – κίνηση που τρόμαξε τις αγορές και έτσι κατέστησε ανέφικτη την εξασφάλιση καθαρής εξόδου. Η χρονική στιγμή ήταν τραγική καθώς η Ελλάδα είχε μόλις γυρίσει σελίδα μετά την τρομερή της ύφεση.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στη θεά Τύχη, η οποία καταδιώκει και πάλι την πατρίδα της. Ο πολιτικός κίνδυνος έχει εκτιναχθεί. Έχουν προκύψει διάφορα σενάρια. Ένα εξ αυτών – κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα εφαρμόσει λαϊκίστικες πολιτικές – θα επέφερε την καταστροφή. Δεν είναι όμως, το πιο πιθανό σενάριο. Τα άλλα σενάρια είναι πιο καλά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μυστικές συναντήσεις Σαμαρά με ανεξάρτητους βουλευτές

Βαριές καταγγελίες Τσίπρα για Σαμαρά!

Τι ετοιμάζει ο Γιάννης Στουρνάρας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Keywords
Τυχαία Θέματα