Βουλευτές έκαναν ρουσφέτι στον... εαυτό τους

Του Γιώργου Λυκουρέντζου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μείζον ηθικό θέμα για τους Ελληνες βουλευτές εγείρει η ψήφιση ρύθμισης του υπουργείου Δικαιοσύνης από το Α΄ Θερινό Τμήμα με την οποία βουλευτές που καταδικάζονται για κακουργήματα και κάποια πλημμελήματα χάνουν τα προνόμιά τους. Κάνοντας ρουσφέτι στον εαυτό τους, με τη σύμπραξη του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργείου, οι 300… έκοψαν και έραψαν τη ρύθμιση στα μέτρα τους, ώστε σχεδόν

κανένας από όσους έχουν χάσει την ασυλία τους για πλημμέλημα να μην κινδυνεύει να χάσει και τα πλεονεκτήματα της θέσης του, όπως τηλεφωνικές ατέλειες, δωρεάν αυτοκίνητο και διαμονή στην Αθήνα, επιστημονικούς συνεργάτες, δωρεάν γραφείο κ.λπ.

Η αρχική ρύθμιση κατατέθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, στις αρχές του Ιουνίου και προέβλεπε ότι, σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής εν ενεργεία βουλευτή σε δίκη για κακούργημα ή πλημμελήματα, όπως κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση, απιστία δικηγόρου ή απιστία περί την Υπηρεσία, δωροδοκία, παράβαση καθήκοντος ή της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, λαθρεμπορίας ή τυχερών παιχνιδιών, συκοφαντική δυσφήμηση, θα υπήρχε άμεση αναστολή των προνομίων. Σε περίπτωση, δε, οριστικής καταδίκης, ο βουλευτής θα έχανε οριστικά τα προνόμιά του.

Με την κατάθεσή της στη Βουλή η ρύθμιση προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων. Η αντίδραση του προέδρου της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη, ήταν περισσότερο σε θεσμικό επίπεδο, καθώς δεν έδειξε να διαφώνησε με την ουσία της ρύθμισης, αλλά με το ότι (δεδομένου ότι θα απαιτείτο και αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής) το υπουργείο δεν είχε ενημερώσει για την πρόθεσή του τα αρμόδια όργανα του Κοινοβουλίου.

ΜΟΥΡΜΟΥΡΕΣ. Ωστόσο, σε επίπεδο βουλευτών η μουρμούρα ήταν μεγάλη. Κι αυτό γιατί πολλοί βουλευτές άρχισαν να βλέπουν τους εαυτούς τους ως πιθανά «θύματα» μιας τέτοιας ρύθμισης, η οποία θα μπορούσε να τους αποστερήσει τα πολύτιμα βουλευτικά προνόμια, τα οποία, αποτιμώμενα σε χρηματικό ποσό, φτάνουν σε χιλιάδες ευρώ.

Η γκρίνια των βουλευτών φαίνεται πως έπιασε τόπο, αφού λίγες ημέρες αργότερα, κατά την ψηφοφορία και με την «κοπτοραπτική» στο… απόγειό της, η ρύθμιση δεν είχε καμία σχέση με την αρχικώς κατατεθειμένη, κάτι που άφησε να φανεί ότι, εκτός από τα εμπορικά καταστήματα, εκπτώσεις γίνονται και στα νομοσχέδια που περνούν από τη Βουλή. Οι φωτογραφίες από τις δύο ρυθμίσεις που παρουσιάζουν σήμερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» είναι αποκαλυπτικές. Συγκεκριμένα, ενώ η αρχική ρύθμιση προέβλεπε 25 πλημμελήματα, στη ρύθμιση που τελικά ψηφίστηκε έμειναν μόνο τα 9, ενώ η αναστολή προνομίων δεν αφορά πλέον στην παραπομπή, αλλά στην καταδίκη σε δεύτερο βαθμό. Οπως, μάλιστα, αποκαλύπτουν σήμερα τα «Π», τα πλημμελήματα που αφαιρέθηκαν αφορούν στη συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων για τις οποίες έχουν αρθεί οι ασυλίες των βουλευτών τα τελευταία δύο χρόνια.

Ειδικότερα, τα πλημμελήματα που «κόπηκαν» από την τελική ρύθμιση είναι η πλαστογραφία πιστοποιητικών, η πλαστογραφία και κατάχρηση ενσήμων, η ψευδής βεβαίωση, η ψευδορκία και η ψευδής ανωμοτί κατάθεση, η παραπλάνηση σε ψευδορκία, η ψευδής καταμήνυση, η απιστία δικηγόρου, η απιστία περί την Υπηρεσία, η δωροδοκία, η καταπίεση, η παράβαση καθήκοντος, η συκοφαντική δυσφήμηση, η υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, η υπεξαγωγή εγγράφου, η παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και η παραβίαση της νομοθεσίας περί τυχερών παιχνιδιών.
Τι απέμεινε; Μόνο τα πλημμελήματα της κλοπής, της απάτης, της υπεξαίρεσης, της εκβίασης, της πλαστογραφίας, του εγκλήματος της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής καθώς και η παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και λαθρεμπορίας.

Σημαντικό από ηθικής πλευράς το ζήτημα που προέκυψε

Το ηθικό ζήτημα που γεννάται είναι μείζον, καθώς, πλην των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι βαρύνονται με κακουργήματα, τα οποία δεν αφαιρέθηκαν, η πλειονότητα, όπως προαναφέραμε, των υπόλοιπων άρσεων ασυλίας τα τελευταία δύο χρόνια αφορά σε πλημμελήματα, τα οποία ως εκ θαύματος αφαιρέθηκαν από την τελική ρύθμιση. Ετσι, οι βουλευτές των οποίων η ασυλία είχε αρθεί ή θα αιρόταν στο μέλλον για αδικήματα όπως π.χ. η παράβαση καθήκοντος, η απιστία (αυτά τα δύο αφορούν στη συντριπτική πλειονότητα των άρσεων), η ψευδορκία ή ακόμα και η δωροδοκία μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, καθώς δεν θα χάσουν τα προνόμιά τους, ακόμα κι αν καταδικαστούν.

Ποιοι θα ευνοούνταν από την ευεργετική πλέον ρύθμιση, αν έφταναν να καταδικαστούν από δικαστήριο; Μεταξύ άλλων οι: • Μιχάλης Ταμήλος (Ν.Δ. - άρση ασυλίας έπειτα από μήνυση για παράβαση καθήκοντος ως δήμαρχος Τρικκαίων) • Μιχάλης Κασσής (ΠΑΣΟΚ - άρση ασυλίας έπειτα από μήνυση για παράβαση καθήκοντος ως δήμαρχος Περάματος Ιωαννίνων) • Χρήστος Κέλλας (Ν.Δ. - άρση ασυλίας έπειτα από μήνυση για παράβαση καθήκοντος ως αντιδήμαρχος Λαρισαίων) • Κωνσταντίνος Κοντογεώργος (Ν.Δ. - άρση ασυλίας έπειτα από μήνυση για παράβαση καθήκοντος και απιστία στην Υπηρεσία ως πρώην νομάρχης Ευρυτανίας) • Νικήτας Κακλαμάνης (ανεξάρτητος - άρση ασυλίας έπειτα από μήνυση για παράβαση καθήκοντος ως δήμαρχος Αθηναίων) • Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ - άρση ασυλίας έπειτα από μήνυση, η οποία εντέλει απεσύρθη, για παράβαση καθήκοντος ως δημοτικός σύμβουλος Λαρισαίων) • Μενέλαος Βλάχβεης (Ν.Δ. - απιστία από κοινού κατ’ εξακολούθηση) • Γ. Μιχελογιαννάκης (ΣΥΡΙΖΑ - απιστία στην Υπηρεσία) • Δ. Κυριαζίδης (Ν.Δ. - άρση ασυλίας έπειτα από μήνυση για ψευδή καταμήνυση) • Αθ. Νταβλούρος (Ν.Δ. - άρση ασυλίας έπειτα από μήνυση για ηθική αυτουργία σε ψευδορκία).

Keywords
Τυχαία Θέματα