Ξεκίνησε η προεκλογική "κούρσα" για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

Από σήμερα ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική εκστρατεία των τριών υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Στην κούρσα της διαδοχής του Ευάγγελου Βενιζέλου θα είναι η Φώφη Γεννηματά, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Η ανάδειξη του νικητή θα γίνει την επόμενη Κυριακή, όπως ανέδειξε το τριήμερο Συνέδριο που έκλεισε σήμερα,

με εκλογή από τη βάση και με ανοιχτό μητρώο.

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, προσερχόμενος σήμερα στο Συνέδριο, έκανε χρήση του νέου ονόματος του κόμματος που είναι «ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Παράταξη» από χθες. "Ομόφωνα αποφασίσαμε ότι το όνομα του εκλογικού μας σχηματισμού έγινε και όνομα του κόμματός μας, ήταν μια δική μου πρόταση που χωρίς την παραμικρή διαφωνία πέρασε χθες απολύτως ομόφωνα. Είμαστε στην αρχή της επόμενης μέρας, είμαστε εδώ όλοι, και οι τρεις υποψήφιοι. Κάθε ψήφος για τον οποιονδήποτε από μας είναι ψήφος για την αναγέννηση της παράταξης, γιατί τώρα γίνεται το πρώτο επόμενο βήμα της. Από δω και πέρα, όπως είπα και στην ομιλία μου χθες, η παράταξη μόνο ν’ ανεβαίνει μπορεί. Όλα τα κακά, όλες οι συμφορές την έχουν ήδη βρει. Τώρα αντιπολιτεύεται μ’ έναν τρόπο έντιμο, καθαρό, δίκαιο, ορθολογικό, σωστό με την αλήθεια μπροστά”, τόνισε και πρόσθεσε ότι “οι δημαγωγοί διαψεύδονται, κάθε μέρα ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ακόμη περισσότερο ότι τελικά δεν υπήρχε σχέδιο, δεν υπήρχε τίποτα. Yπήρχαν μόνο ψέματα και δημαγωγίες με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας".

Μάλιστα ο Ανδρέας Λοβέρδος, έκανε αναφορά και στον υπουργό Εσωτερικών τονίζοντας ότι έχει άγνοια του Συντάγματος.

Από την πλευρά του ο ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τόνισε ότι :«Την άλλη Κυριακή ανατρέπουμε τα δεδομένα. Μετασχηματιζόμαστε για την παράταξη και τη χώρα».

Από την πλευρά της η κυρία Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι το "ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κάνει μια νέα αρχή, με νέα συλλογικότητα, με στόχο την ενότητα της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Πήραμε την απόφαση, είναι μια απόφαση καθαρή. Το ΠΑΣΟΚ δε διαλύεται, μετεξελίσσεται". Νωρίτερα είχε δηλώσει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 ότι "Δεν πρέπει να αφήσουμε την πόλωση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ να γιγαντωθεί".

Υποψήφιος δήλωσε και ο Θανάσης Χειμωνάς, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης γραμματέας του κόμματος πραγματοποίησε ομιλία καταχειροκροτούμενος, ωστόσο δεν δήλωσε υποψήφιος αν και δεχόταν ισχυρές πιέσεις.

Οι τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος

Κατά την τοποθέτησή του, ο Κώστας Σκανδαλίδης άφησε αιχμές κατά του κ. Γιώργου Παπανδρέου, λέγοντας βγήκαν από εδώ πρωθυπουργοί και μετά μας και υπογράμμισε ότι η παράταξη θα δώσει τέλος στη φτωχοποίηση. «Εγώ κατέβασα την υποψηφιότητά μου για να σωθεί η παράταξη και δεν είχα σωπάσει όταν έπρεπε. Θέλω να καλέσω τη νέα γενιά να δώσει τη μάχη, μέσα παρούσα» και ανέφερε ότι «μπορεί αυτή η παράταξη να δώσει μία ελπίδα, να αναγεννηθεί από τη στάχτη της». Παρουσίασε μια πρόταση με 14 θέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αναγεννητική πράξη, με συναίσθηση ότι δεν υπάρχουν πια ούτε αυθεντίες, ούτε μάγοι-πολιτικοί εκφραστές, ούτε αρχηγοί-ιδιοκτήτες, προσκλητήριο ενότητας και νέας αρχής, αυτοκριτική για το μοντέλο διακυβέρνησης που είχε χρεοκοπήσει πριν από την οικονομική και δημοσιονομική κατάρρευση, να αποδείξει το ΠΑΣΟΚ ότι δεν μεταλλάχθηκε σε ένα «μικρό δεκανίκι μιας συντηρητικής διακυβέρνησης», αναθεώρηση της μνημονιακής συνταγής σε προοδευτική κατεύθυνση, που θα σηματοδοτήσει το τέλος της λιτότητας και της ύφεσης, εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ από συγκεκριμένο και κλειστό μητρώο μελών με άμεση και καθολική ψηφοφορία, ο γραμματέας και όποιο άλλο εκτελεστικό όργανο θεσμοθετηθεί εκλέγονται από το συνέδριο, πριν από εθνικής κλίμακας εκλογές συγκαλείται το προγραμματικό συνέδριο που εγκρίνει πρόγραμμα και υποψηφιότητες.

Ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος είπε πως ο Τσίπρας την έχει δει Παπανδρέου, θέλει να κάνει το νέο ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί και δεν θα τον αφήσουν.

Ο κ. Γιώργος Φλωρίδης τόνισε ότι δεν προτείνει την αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ και εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από το Συνέδριο.

Καλή επιτυχία ευχήθηκε ο Βενιζέλος

Την νέα εποχή του ΠΑΣΟΚ και την νέα φάση στην οποία περνάει το κόμμα, σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του κατά την διαδικασία ψηφοφορίας για τις αποφάσεις του 10ου συνεδρίου. Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος έκανε αναφορές και στις πολιτικές εξελίξεις δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση χάνει χρόνο και είναι εις βάρος της, ενώ υπογράμμισε ότι ακόμη περιμένει την απάντηση του κ. Τσίπρα, για το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης προκειμένου να βγει η χώρα από το Μνημόνιο.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στις εσωκομματικές διαδικασίες σημείωσε πως είναι ικανοποιημένος από το πολιτικό περιεχόμενο του συνεδρίου και υπογράμμισε πως «Το ΠΑΣΟΚ είναι τώρα μικρό και ακρωτηριασμένο, αλλά είναι ο καταλύτης για πολύ σημαντικές εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης και στον ευρύτατο χώρο του προοδευτικού Κέντρου, που είναι η κινητήρια δύναμη για οτιδήποτε καλό έχει συμβεί στο έθνος και την κοινωνία».
Αναφορικά με την αλλαγή ηγεσίας και τον διάδοχό του στο κόμμα ο κ. Βενιζέλος ανέφερε: «Εύχομαι να διεξαχθεί ένας προεκλογικός αγώνας σύντομος μεταξύ των τριών υποψηφίων Προέδρων του ΠΑΣΟΚ μέχρι την επόμενη Κυριακή ευπρεπής, συντροφικός και εύχομαι σε όλους τους υποψηφίους αλλά και στο ΠΑΣΟΚ ως συλλογικό υποκείμενο, καλή επιτυχία.

Η χώρα χρειάζεται λύση
Σε ερώτηση που δέχτηκε ο κ. Βενιζέλος σχετικά με την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών ότι αν γίνουν πρόωρες εκλογές, αυτές δε θα γίνουν με διερευνητικές εντολές αλλά θα γίνονται με υπηρεσιακή κυβέρνηση ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Επειδή τώρα θ’ αναβιώσει πιο έντονα η ιδιότητά μου του Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, έχω να παρακαλέσω τον κ. Βούτση να δει προσεκτικά την ειδική διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 41 που προβλέπει τι γίνεται τον πρώτο χρόνο μετά από εκλογές.

Μπορεί να εφαρμοστεί μόνο η διαδικασία των διερευνητικών εντολών ή αν η κυβέρνηση διατηρεί τη δεδηλωμένη, η διαδικασία του διορισμού εκλογικής κυβέρνησης είτε οικουμενικής είτε υπηρεσιακής με Πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου. Από κει και πέρα όμως το πρόβλημα είναι ουσιαστικό. Η χώρα χρειάζεται λύση, όπως λέει ο κ. Τσίπρας. Δεν έχει απεριόριστο χρόνο.

Ο χρόνος τρώγεται, χάνεται, δεν κερδίζεται. Αυτή η αμέριμνη στάση της κυβέρνησης ότι «δεν πειράζει, πέρασαν 5 μήνες, ας περάσουν 10, 15, δεν έχουμε πρόβλημα», είναι επικίνδυνη, είναι υπονομευτική για την οικονομία.

Εμείς, όπως έχουμε πει, περιμένουμε να έρθει η συμφωνία, το ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου. Δε μας έχουν ζητήσει βοήθεια στη διαπραγμάτευση, δε θα διευκολύνουμε μια κυβέρνηση να σταθεί αν δεν έχει πλειοψηφία. Θέλουμε συμφωνία, ν’ αξιολογήσουμε το περιεχόμενο, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η κυβέρνηση έχει δεδηλωμένη πλειοψηφία στη Βουλή και από κει και πέρα ν’ ακούσουμε ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα.

Ακόμη περιμένω απάντηση του κ. Τσίπρα για το πότε είναι ο δικός του σχεδιασμός να βγει η χώρα από το μνημόνιο και να περάσει στην κανονικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα