Accenture και Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αποκωδικοποιούν το «DNA Βιωσιμότητας» των επιχειρήσεων
Νέα μελέτη από την Accenture και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) αποκαλύπτει τις ικανότητες που απαιτείται να οικοδομήσουν τα υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών για τη δημιουργία βιώσιμων οργανισμών που παράγουν μακροχρόνια αξία και προκαλούν ισότιμο αντίκτυπο στους ανθρώπους, τους πελάτες και την κοινωνία.
Η μελέτη “Shaping the Sustainable Organization” καταδεικνύει ότι οι ESG προθέσεις και στόχοι των επιχειρήσεων ξεπερνούν την ικανότητά τους να τους επιτύχουν. Στην κατεύθυνση
«Οι παγκόσμιες περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις ανατρέπουν τα δεδομένα στο χώρο των επιχειρήσεων», δήλωσε ο Peter Lacy, Chief Responsibility Officer και Global Sustainability Services Lead της Accenture. «Αλλά η μελέτη μας με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ διαπίστωσε ότι οι οργανισμοί που εδράζουν την παραγωγή αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στον πυρήνα της οργάνωσης και της ηγεσίας τους απολαμβάνουν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις βιωσιμότητας. Αυτοί οι πρωτοπόροι χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες και σύνολα δεδομένων ESG για να δημιουργήσουν πιο βιώσιμες και ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού, αξιοποιούν συστηματικά την καινοτόμο δύναμη της διαφορετικότητας και αναπτύσσονται θέτοντας τις ανάγκες των ενδιαφερομένων μερών στο επίκεντρο των προϊόντων, των υπηρεσιών και των νέων αγορών. Όσοι οργανισμοί καθυστερήσουν ή αγνοήσουν την παρούσα συγκυρία για να προετοιμαστούν για μελλοντικούς κινδύνους, κινδυνεύουν να μείνουν πίσω».
Για την αξιολόγηση της δύναμης του DNA Βιωσιμότητας σε εταιρείες παγκοσμίως, η Accenture και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημιούργησαν τον Δείκτη Βιώσιμου Οργανισμού (Sustainable Organization Index – SOI), ο οποίος βαθμολογεί σχεδόν 4.000 εταιρείες με βάση τα απτά αποτελέσματα των ESG πρακτικών σε 146 τομείς. Οι οργανισμοί στο πρώτο τεταρτημόριο του SOI εμφανίζουν σημαντικά ισχυρότερη απόδοση σε σύγκριση με αυτούς με χαμηλότερες ή λιγότερο συνεπείς βαθμολογίες. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες με ισχυρό DNA Βιωσιμότητας επιτυγχάνουν κατά μέσο όρο αύξηση 21% τόσο στη λειτουργική τους κερδοφορία (EBITDA) όσο και στο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπό τους.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η ενσωμάτωση του DNA Βιωσιμότητας οδηγεί σε αλλαγές συμπεριφοράς σε όλο το εύρος των οργανισμών με τρεις τρόπους -ενθαρρύνοντας τις ανθρώπινες σχέσεις και συνδέσεις, ενισχύοντας τη συλλογική ευφυΐα και προωθώντας την υπευθυνότητα και τη λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα. Συνολικά, οι εταιρείες τείνουν να βαθμολογούνται υψηλότερα σε παράγοντες που σχετίζονται με τις «ανθρώπινες σχέσεις και συνδέσεις» (μέσος όρος SOI=57), αντανακλώντας την ικανότητά τους να εμπλέκουν τα ενδιαφερόμενα μέρη, αλλά είναι πιο αδύναμοι σε παράγοντες που σχετίζονται με τη «συλλογική ευφυΐα» (47), το οποίο υποδηλώνει τη δυσκολία των ηγετικών ομάδων να εστιάσουν στα ενδιαφερόμενα μέρη.
Συνολικά, η μέση βαθμολογία σε όλες τις εταιρείες στο SOI ήταν μόλις 52/100, γεγονός που δείχνει ότι οι περισσότερες εταιρείες έχουν σημαντικά περιθώρια να ενισχύσουν περαιτέρω το DNA Βιωσιμότητάς τους. Η μελέτη προτείνει τρία βήματα που πρέπει να κάνουν οι εταιρείες για να δημιουργήσουν ολιστική αξία:
Διάγνωση: Αξιολόγηση σε υψηλό επίπεδο με χρήση διαγνωστικών εργαλείων που αποκαλύπτουν τομείς της επιχείρησης όπου το DNA Βιωσιμότητας είναι ισχυρότερο και τομείς όπου απαιτείται ενίσχυση.Καθορισμός: Προσδιορισμός βασικών παρεμβάσεων που είναι απαραίτητοι για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας της εταιρείας.Ανάπτυξη: Δημιουργία οδικού χάρτη -βασισμένου στο όραμα της εταιρείας για αλλαγή- με ένα σαφές σύνολο δεικτών (KPIs) για τη μέτρηση της προόδου σχετικά με την ενίσχυση του DNA Βιωσιμότητας σε διαρκή βάση.«Ο συνολικός αντίκτυπος του COVID-19 μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των ενδιαφερομένων μερών», δήλωσε ο Professor Schwab, Founder and Executive Chairman του World Economic Forum. «Επενδύοντας σε οργανωτικές πρακτικές, οι επιχειρήσεις θα είναι καλύτερα τοποθετημένες για να επιτύχουν τους οικονομικούς τους στόχους, συμβάλλοντας παράλληλα στην κοινωνική ευημερία και το κοινό καλό».
Αναλυτικές πληροφορίες στη μελέτη Shaping the Sustainable Organization.
To άρθρο Accenture και Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αποκωδικοποιούν το «DNA Βιωσιμότητας» των επιχειρήσεων δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Η Cityzen επέκτεινε το δίκτυο της με δύο νέους σταθμούς parking σε Βόλο και Θεσσαλονίκη
- Ηφαίστεια και μουσώνες άνοιξαν τον δρόμο στους δεινόσαυρους
- UniCredit: Άλμα ανάπτυξης 8% για την ελληνική οικονομία το 2021 – Βλέπει πρόωρες εκλογές
- Boυλή: Άρχισε στην Ολομέλεια η συζήτηση του ν/σ του υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την τροποποίηση της Σύμβασης Δημοσίου – ΟΛΠ
- Σταϊκούρας: Στο ΝΣΚ η υπόθεση της αποζημίωσης για θάνατο μαθητή από αδέσποτη σφαίρα
- Προς τις 850 μονάδες διολισθαίνει το Χρηματιστήριο
- Μελέτες: Ο covid-19 μπορεί να προκαλέσει διαβήτη μολύνοντας τα κύτταρα του παγκρέατος
- Πτήσεις προς περισσότερους προορισμούς στην Αμερική ξεκινά η KLM τον χειμώνα
- ACS: Πάνω από 97 τόνοι ειδών πρώτης ανάγκης μεταφέρθηκαν δωρεάν σε πυρόπληκτους σε όλη την Ελλάδα
- Αίτημα για πρόγραμμα αναδιάρθρωσης για αμυγδαλιές στη Θεσσαλία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Σταϊκούρας: Στο ΝΣΚ η υπόθεση της αποζημίωσης για θάνατο μαθητή από αδέσποτη σφαίρα
- ACS: Πάνω από 97 τόνοι ειδών πρώτης ανάγκης μεταφέρθηκαν δωρεάν σε πυρόπληκτους σε όλη την Ελλάδα
- Διάκριση της Intrasoft στα Business IT Excellence Awards
- Accenture και Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αποκωδικοποιούν το «DNA Βιωσιμότητας» των επιχειρήσεων
- Τελευταία Νέα Fortune
- Accenture και Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αποκωδικοποιούν το «DNA Βιωσιμότητας» των επιχειρήσεων
- ACS: Πάνω από 97 τόνοι ειδών πρώτης ανάγκης μεταφέρθηκαν δωρεάν σε πυρόπληκτους σε όλη την Ελλάδα
- Διάκριση της Intrasoft στα Business IT Excellence Awards
- Σταϊκούρας: Στο ΝΣΚ η υπόθεση της αποζημίωσης για θάνατο μαθητή από αδέσποτη σφαίρα
- Unicredit: Άλμα ανάπτυξης 8% το 2021 και 3% το 2022 για την Ελλάδα με όχημα τον τουρισμό
- Ακόμη μία δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου
- Goldman Sachs: Το «κρυφό» χρέος της Κίνας ξεπερνά το 50% του ΑΕΠ της- Σε δεινή θέση η κυβέρνηση
- Τα επτά συμπτώματα που δείχνουν μόλυνση από κορωνοϊό
- EASD: H νόσηση με Covid μπορεί να προκαλέσει διαβήτη
- Η Evergrande με χρέος 300 δισ. δολ. πούλησε το 17% των μετοχών της για 1,5 δισ. δολάρια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Η Cityzen επέκτεινε το δίκτυο της με δύο νέους σταθμούς parking σε Βόλο και Θεσσαλονίκη
- Τροπολογία ΚΚΕ για μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας
- Παρέμβαση εισαγγελέα ζήτησε η Ν. Κεραμέως για τα γεγονότα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης
- Κεραμέως: Ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα για τα γεγονότα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης
- Σταϊκούρας - Κορονοχρέη: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 72 δόσεις
- Διπλή διεθνής διάκριση για την EY στα βραβεία Microsoft Global Partner of the Year Awards 2021
- Skroutz: Εκτόξευση κερδοφορίας το 2020 – Οι προβλέψεις για το 2021
- Δαγούμας (ΡΑΕ): Από το 2022 αλλάζουν τα τιμολόγια ρεύματος
- Ρωσία: Απειλεί να μπλοκάρει το YouTube