CEO Initiative 2020: Αναδομώντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η πανδημία του Covid-19 μας έδωσε μια μοναδική στα χρονικά ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τον κλάδο της Υγείας. Τι μάθαμε από την πανδημία μέχρι σήμερα; Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την καταιγίδα και να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη; Σε ποιους τομείς και με ποιον τρόπο μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στον κλάδο της Υγείας και γιατί η νούμερο ένα προτεραιότητα είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας;

Σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα κλήθηκαν να απαντήσουν στο Fortune Greece CEO Initiative

οι Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, Πρόεδρος Ε.ΕΝ.Ε, Μίνα Γκάγκα, Πρόεδρος ΚΕΣΥ, Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής Σωτηρία και Γιάννης Τούντας, Καθ. Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση την οποία συντόνισε ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Διευθυντής Περιεχομένου, διαΝΕΟσις.

Η κα Γκάγκα σημείωσε ότι οι περικοπές κατά τη διάρκεια των μνημονίων συνέβαλαν στην υποστελέχωση του συστήματος Υγείας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «χρειαζόμαστε πολλούς νέους ανθρώπους και τους χρειαζόμαστε παντού». Κάνοντας, μάλιστα, αναφορά στις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν κατά την πανδημία του κορωνοϊού, σημείωσε πως πλέον χρειαζόμαστε διπλάσιο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να τηρηθούν τα πρωτόκολλα. Δεν είναι εύκολο να φέρεις καινούργιους ανθρώπους μες στο σύστημα. Η διαδικασία κρατάει μήνες. «Ο κορωνοϊός μας δείχνει το πρόβλημα σε όλη του την έκταση και είναι μια ευκαιρία να κάνουμε αλλαγές στο σύστημα υγείας – αλλαγές που θα είναι καλύτερες για όλους μας», κατέληξε.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Δρ. Αποστολόπουλος υπογράμμισε ότι ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα δεν ήταν αρνητικός σε αυτή την πανδημία. «Παραχωρήσαμε μια κλινική δωρεάν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη διαθέσαμε μια ολόκληρη πτέρυγα από το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο», σημείωσε χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας το ζήτημα της επίταξης ξεκαθάρισε ότι  «η κουβέντα ως προς την επίταξη δεν ήταν αυτή που μεταφέρθηκε στην κοινή γνώμη. Αφορούσε το ότι δεν έπρεπε να αναμιχθούν τα περιστατικά Covid με περιστατικά non-Covid». Ο Δρ. Αποστολόπουλος κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της υγείας να εκμεταλλευτούν αυτήν την κρίση και να την μετατρέψουν σε μια ευκαιρία για να σχεδιάσουμε την επόμενη σελίδα, για την αποτελεσματικότερη παρουσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας με την ευρεία έννοια. «Για να γίνουν οι υπηρεσίες υγείας ποιοτικότερες και πιο προσβάσιμες».

Ο κύριος Τούντας δήλωσε από την πλευρά του ότι «το σημερινό ΕΣΥ είναι στην ουσία το ΕΣΥ του 1983». Υπογράμμισε πως ναι μεν αποτέλεσε τη μεγαλύτερη προσφορά της μεταπολίτευσης, αλλά «αλλά σφραγίστηκε από τις αντιλήψεις του κρατισμού, του συγκεντρωτισμού και της κομματικοκρατίας». Στη συνέχεια υποστήριξε ότι όσον αφορά τη χρηματοδότησή του, δεν πρέπει να δούμε μόνο την αύξηση των δημοσίων δαπανών αλλά και το πώς, με έξυπνους τρόπους μπορούμε να αυξήσουμε την εισροή χρήματος στο δημόσιο σύστημα υγείας. «Πρέπει να στηριχθούμε στο ανθρώπινο επιτελείο, που είναι και η καρδιά του συστήματος. Δεν έχουμε το προσωπικό για να στελεχώσουμε τις αναγκαίες υποδομές», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα