DBRS, Fitch, Standard & Poor’s: Τι λένε οι τρεις οίκοι για τις ελληνικές τράπεζες – Ποιες οι προοπτικές

14:05 7/3/2021 - Πηγή: Fortune

Στο «μάτι» των οίκων αξιολόγησης φαίνεται πως έχουν μπει οι ελληνικές τράπεζες, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας συνεχίζουν να καταγράφουν πρόοδος σε ό,τι αφορά τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Ωστόσο, προειδοποιούν για τον κίνδυνο νέας έκρηξης με τη λήξη των μορατορίων στις πληρωμές, ενώ επισημαίνουν πως το πρόγραμμα «Ηρακλής», αν και είναι ιδιαίτερα θετικό μέτρο, δεν επαρκεί από μόνο – χρειάζεται να γίνουν περισσότερα.

Fitch Ratings: Credit positive για τις ελληνικές τράπεζες

η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

H πρόοδος που σημειώνουν οι ελληνικές τράπεζες σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των κόκκινων δανείων μέσω του προγράμματος της κυβέρνησης «Ηρακλής» αποτελεί credit positive, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings σε ανάλυσή του για τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Οι τιτλοποιήσεις θα μπορούσαν να μειώσουν δραστικά την ευπάθεια των τραπεζικών κεφαλαίων έναντι του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ παράλληλα θα περιστείλουν την ανάγκη για αυξημένες προβλέψεις έναντι επισφαλειών. Όπως αναφέρει η Fitch Ratings, στις επόμενες αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών θα ληφθούν υπόψη η αποκλιμάκωση του κινδύνου, καθώς επίσης και η επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος ως απότοκο της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού.

Οι τιτλοποιήσεις, πλέον, θα πρέπει να αντισταθμίζουν τις εισροές των νέων, μη εξυπηρετούμενων δανείων που σχετίζονται με την πανδημία. Σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, ο σχετικός δείκτης αναμένεται να μειωθεί μέχρι το τέλος του 2021 στο 30%, από το 36% όπου βρισκόταν στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2020.

Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να είναι εκτεθειμένες στα κόκκινα δάνεια, δεδομένων των κεφαλαιακών πιέσεων που δέχονται αλλά και του τρέχοντος προβληματικού λειτουργικού περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθετες ενέργειες εκ μέρους των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σε συνδυασμό με την εξεύρεση λύσεων που ταλανίζουν τον κλάδο, συμπεριλαμβανομένης της χρονικής επέκτασης του σχεδίου «Ηρακλής», όπως έχει προαναγγείλει από βήματος της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα επιταχύνουν την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας.

DBRS Morningstar: O «Ηρακλής» σηκώνει τα βάρη των ελληνικών τραπεζών, όμως δεν αποτελεί πανάκεια

Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες Alpha Bank A.E. (Alpha), Eurobank Holdings S.A. (Eurobank), Εθνική Τράπεζα και Piraeus Financial Holdings S.A. (Πειραιώς) τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να μειώσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Αυτές οι προσπάθειες, σύμφωνα με τον καναδικό οίκο αξιολόγησης ήδη αποδίδουν καρπούς, παρά το «δύσκολο» μακροοικονομικό περιβάλλον, τη μεταβλητότητα στην αγορά, τις λειτουργικές προκλήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι ελληνικές τράπεζες κατόρθωσαν να μειώσουν τα NPEs στα 26 δισεκατομμύρια ευρώ (ή 39%), στο διάστημα Ιανουάριος 2020-Σεπτέμβριος 2020. Αυτή η πολύ σημαντική μείωση κατέστη εφικτή με τη βοήθεια του προγράμματος «Ηρακλής», το οποίο θεσμοθετήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση (BB, low/Stable) το 2019, στις βάσεις του αντίστοιχου προγράμματος εξυγίανσης των ιταλικών τραπεζών (Fondo di Garanzia sulla Cartolarizzazione delle Sofferenze – GACS). Σύμφωνα με τον «Ηρακλή», το ελληνικό Δημόσιο παρέχει εγγυήσεις για τιτλοποιημένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ωστόσο, για να ενεργοποιούνται οι κρατικές εγγυήσεις στα senior δάνεια (υψηλής εξασφάλισης), θα πρέπει να έχουν πωληθεί το 50%+1 των χαμηλότερης διαβάθμισης (mezzanine junior), άρα δεν τίθεται ζήτημα επιβάρυνσης του Δημοσίου.

Eντέλει, το πρόγραμμα «Ηρακλής» αναμένεται να διευκολύνει πωλήσεις NPEs ύψους περίπου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα ένα σημαντικά χαμηλότερο απόθεμα NPE, στα 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, και για τις τέσσερις τράπεζες. Ωστόσο, οι δείκτες NPE των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνουν υψηλοί σε σύγκριση με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς – ακόμη και αν αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέων εισροών από δάνεια που τελούν σε αναστολή (moratoria) λόγω της COVID-19. Επομένως, απαιτούνται πρόσθετες λύσεις.

Standard&Poor’s: Αύξηση των κόκκινων δανείων μόλις λήξουν τα μορατόρια

Μόλις λήξουν τα μορατόρια πληρωμών, οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν διαχειρίσιμες, προκλήσεις.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Standard&Poor’s, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, πιθανόν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο «cliff–edge», μόλις λήξουν τα μορατόρια δανείων που σχετίζονται με την πανδημία.
Ωστόσο, παρότι το 2021 αναμένεται να είναι ένα δύσκολο έτος, η κατάστασή τους παραμένει διαχειρίσιμη, χάρη στις κυβερνητικές επιδοτήσεις.

Όπως πολλές τράπεζες στην Ευρώπη, οι τράπεζες της Ελλάδας είχαν παγώσει τις πληρωμές δανείων ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο του 2021 σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τους δανειολήπτες να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο του κορωνοϊού, σύμφωνα με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
Αλλά το μέτρο δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα, και η τελική προθεσμία είναι το τέλος Μαρτίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει ότι, ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν προστατευτεί από ένα κύμα αθετήσεων υποχρεώσεων, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ένα φαινόμενο «cliff edge» μόλις αυτά τελειώσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα