Eurobank: Πού θα κριθεί ο ρυθμός ανάπτυξης
Την περασμένη εβδομάδα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δημοσίευσε τους εθνικούς λογαριασμούς για το 2ο τρίμηνο 2019. Ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης στην Ελλάδα, στηριζόμενος στην επίδοση των εξαγωγών και της δημόσιας κατανάλωσης, επιταχύνθηκε το 2ο τρίμηνο 2019, με την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις παγίων ωστόσο να ακολουθούν πτωτική πορεία, σημειώνει η Eurobank σε ανάλυσή της.
Συγκεκριμένα, η ποσοστιαία μεταβολή του πραγματικού
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα προαναφερθέντα στοιχεία, η επαλήθευση της πρόβλεψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης 2,1% το 2019 προϋποθέτει επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 2,7% το 2ο εξάμηνο 2019.
Υπό το πρίσμα της προσέγγισης της δαπάνης, δηλαδή της γνωστής ταυτότητας ανάμεσα στο ΑΕΠ και τις επί μέρους συνιστώσες της ζήτησης, η ετήσια ενίσχυση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2ο τρίμηνο 2019 προήλθε από τις εξαγωγές και τη δημόσια κατανάλωση. Οι εξαγωγές, παρά την επιβράδυνση στην Ευρωζώνη, ενισχύθηκαν 5,4 ΥοΥ% / 3,3 QoQ% από 4,3 ΥοΥ% / -1,9 QoQ% το 1ο τρίμηνο 2019.
Το μεγαλύτερο ποσοστό της ετήσιας αύξησης του συνόλου των εξαγωγών προήλθε από τον τομέα των αγαθών. Ο τομέας των υπηρεσιών (π.χ. τουριστικές εισπράξεις) είχε την υψηλότερη συνεισφορά στην αντίστοιχη τριμηνιαία ενίσχυση. Η δημόσια κατανάλωση κατέγραψε υψηλή αύξηση 5,3 ΥοΥ% / 4,3 QoQ% από συρρίκνωση -1,4 ΥοΥ% / -2,4 QoQ% το προηγούμενο τρίμηνο. Τέλος, η συνιστώσα της μεταβολής των αποθεμάτων είχε θετική συνεισφορά στον ετήσιο πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης το 2ο τρίμηνο 2019.
Στην αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις παγίων. Μολονότι τον Μάιο 2019 ψηφίστηκαν μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης (είχε προηγηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού τον Φεβρουάριο 2019) τα οποία, παράλληλα με την αύξηση της απασχόλησης (2,4 ΥοΥ% το 2ο τρίμηνο 2019 σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ), επηρεάζουν θετικά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, η ιδιωτική κατανάλωση συρρικνώθηκε κατά -0,7 ΥοΥ% / -0,4 QoQ% από 0,5 ΥοΥ% / 0,1 QoQ% το 1ο τρίμηνο 2019. Βάσει αυτών των στοιχείων αναμένουμε περαιτέρω αποκλιμάκωση του αρνητικού ρυθμού αποταμίευσης των νοικοκυριών το 2ο τρίμηνο 2019.
Σε ότι αφορά τη συνιστώσα των επενδύσεων παγίων καταγράφηκε ετήσια πτώση -5,8% από αύξηση 8,3% το προηγούμενο τρίμηνο. Σε όρους τριμηνιαίας μεταβολής οι επενδύσεις παγίων ενισχύθηκαν με επιβραδυνόμενο ρυθμό 2,4% από 8,5% το 1ο τρίμηνο 2019.
Τέλος, οι εισαγωγές αντιστάθμισαν εν μέρει τη θετική επίδραση των εξαγωγών σημειώνοντας ετήσια αύξηση 3,7% από 9,8% το προηγούμενο τρίμηνο. Η θετική συνεισφορά του συνόλου των καθαρών εξαγωγών προήλθε από την αύξηση των καθαρών εξαγωγών υπηρεσιών που αντιστάθμισε την πτώση των καθαρών εξαγωγών αγαθών.
Το 3ο τρίμηνο 2019 διαμορφώνονται δυνάμεις με θετικές και αρνητικές επιδράσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Από τη μια πλευρά, στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου 2019 καταγράφηκε απότομη άνοδος του οικονομικού κλίματος η οποία δύναται να συνδεθεί με την εκλογική αναμέτρηση του Ιουλίου 2019.
Ο σχετικός δείκτης που κατασκευάζει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) ενισχύθηκε τον Αύγουστο 2019 στις 108,4 μονάδες δείκτη, τιμή που αποτελεί υψηλό 11,8 ετών. Παράλληλα, οι επί μέρους δείκτες εμπιστοσύνης υπηρεσιών, καταναλωτή και λιανικού εμπορίου σημείωσαν υψηλή ενίσχυση. Τα εν λόγω στοιχεία αυξάνουν την πιθανότητα για άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης το 3ο τρίμηνο 2019. Στους παράγοντες με αρνητική επίδραση για την πορεία της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας συγκαταλέγεται η συνεχής επιβράδυνση που παρουσιάζει ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης στην Ευρωζώνη.
Εν κατακλείδι, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνεχίστηκε το 2ο τρίμηνο 2019. Η εν λόγω περίοδος αποτέλεσε το 9ο τρίμηνο στη σειρά με θετικό ετήσιο πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης. Από τη μέση ετήσια πτώση του πραγματικού ΑΕΠ κατά -0,6% την περίοδο 3ο τρίμηνο 2015 – 1ο τρίμηνο 2017, ο μέσος ετήσιος πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης ενισχύθηκε στο 1,8% την περίοδο 2ο τρίμηνο 2017 – 2ο τρίμηνο 2019.
Αναλύοντας τις σχετικές χρονολογικές σειρές παρατηρούμε ότι οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αποτέλεσαν βασική συνιστώσα στήριξης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, ενώ δύο είναι οι παράγοντες που δημιουργούν εμπόδια για την επιτάχυνση και τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης. Οι επενδύσεις και η παραγωγικότητα της εργασίας (υπάρχει θετική σχέση ανάμεσα στις δύο μεταβλητές). Ναι μεν η μέση ετήσια μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 1,8% τα τελευταία 9 τρίμηνα, ωστόσο ο αντίστοιχος ρυθμός των επενδύσεων παγίων και της παραγωγικότητας της εργασίας ήταν -0,7% και -0,3% αντίστοιχα.
Για να επιταχυνθεί -όσο είναι δυνατόν- και να καταστεί περισσότερο βιώσιμός ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης θα πρέπει να ασκηθούν πολιτικές οι οποίες να οδηγούν σε βελτίωση της επίδοσης των δύο προαναφερθέντων παραγόντων.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- «Ελ. Βενιζέλος»: Την έπιασαν με εκατοντάδες ταυτότητες και διαβατήρια
- «Ακροπόλ Παλλάς»: Από τη λεηλασία στην αξιοποίηση
- Global Agripreneurs Summit: Το μέλλον της τροφής είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους
- Οι ΗΠΑ μπορεί να εξετάσουν την έκδοση 100ετούς ομολόγου σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών
- Η προσέγγιση του χειρουργού παίζει ρόλο στο αποτέλεσμα της επέμβασης
- Στη Zante Ferries η κάλυψη της γραμμής Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη έως 31 Οκτωβρίου
- Αυτό θα πει ανακύκλωση: Η Κέιτ Μίντλετον δανείζει τα ρούχα της στην μητέρα της και την αδελφή της
- Οι ημερομηνίες πληρωμής των επιδομάτων ΟΠΕΚΑ
- Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και για αύριο σε οκτώ περιφέρειες
- Eurobank: Πώς θα επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Τελευταία Νέα Fortune
- Eurobank: Πού θα κριθεί ο ρυθμός ανάπτυξης
- Global Agripreneurs Summit: Το μέλλον της τροφής είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους
- Novartis: Στη Βουλή η δικογραφία για τους χειρισμούς της έρευνας
- Οι ΗΠΑ μπορεί να εξετάσουν την έκδοση 100ετούς ομολόγου σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών
- Αλλάζει όνομα το χαρτοφυλάκιο του Σχοινά – Συνάντηση Μητσοτάκη με Μεϊμαράκη
- Ρέγκλιγκ: Μεγαλύτερη ανάπτυξη και χαμηλότερα επιτόκια ο «δρόμος» για μικρότερα πλεονάσματα
- Σε ύφεση η φωτιά στην Σαρωνίδα – Επιστρέφουν οι κάτοικοι στις εστίες τους
- Coca-Cola Τρία Έψιλον: 17,8 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις στην Ελλάδα
- Στοιχεία- σοκ για την εκπαίδευση: Λειτουργικά αναλφάβητοι οι μισοί μαθητές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ισπανία: Οι Podemos δεν παύουν να ελπίζουν σε συνεργασία με τους Σοσιαλιστές
- Χανς Κρίστιαν Γκραμ: Ποιος είναι ο Δανός μικροβιολόγος που τιμά σήμερα η Google
- Όσα πρέπει να μάθετε για την τρίτη σεζόν της σειράς «The Crown»
- Σκανάρει τη Super League ο Φαν'τ Σιπ, παρών και στο Ατρόμητος - ΠΑΟΚ
- Προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω ισχυρών ανέμων
- Βουλγαρία: Κινητοποίηση δημοσιογράφων υπέρ της ελευθερίας του Τύπου
- Πυροσβέστες απεγκλώβισαν ηλικιωμένη από φλεγόμενο διαμέρισμα στη Φυλής
- Σιγουριά Γουλιέλμου: Τα ban θα λυθούν πριν την έναρξη της σεζόν
- Η προσέγγιση του χειρουργού παίζει ρόλο στο αποτέλεσμα της επέμβασης
- Αθήνα: Βαριά τραυματίας από πυρκαγιά σε διαμέρισμα ηλικιωμένη