Eurocontrol: Ποιος πλήρωσε τον λογαριασμό της πανδημίας στις αεροπορικές

17:57 7/1/2021 - Πηγή: Fortune

Να κρατούν μικρό καλάθι για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν ζητά από τις αεροπορικές εταιρείες ο Διαχειριστής Δικτύου Eurocontrol. Αν και ο σταδιακός εμβολιασμός ενός σημαντικού ποσοστού του παγκόσμιου πληθυσμού δημιουργεί ένα αίσθημα ανακούφισης ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, η αγορά βρίσκεται σε εγρήγορση και δεν εφησυχάζει.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του Eurocontrol, η οποία εστιάζει στην επίδραση της υγειονομικής κρίσης στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές το 2020, καθώς και στις προβλέψεις για την τρέχουσα χρονιά, το βασικό μήνυμα

είναι ότι το 2021 θα είναι ένα έτος μετάβασης και όχι μια χρονιά κατά την οποία θα επιστρέψουμε στα προ-κορωνοϊού επίπεδα.

Ειδικότερα, το Eurocontrol εκτιμά ότι η αεροπορική κυκλοφορία για το 2021 θα ανακάμψει στο 51% των όγκων που είχε το 2019, με την ανάκαμψη να αυξάνεται από το καλοκαίρι και μετά, καθώς θα έχουν μπει σε κίνηση οι κυκλοφορίες των εμβολίων. Ακόμη όμως και αν τα νούμερα δεν είναι ικανοποιητικά, υπογραμμίζει ότι η γνώση που απορρέει από τη διαχείριση μιας κρίσης είναι ικανή να οδηγήσει σταδιακά σε άνθιση του κλάδου. Όπως επισημαίνεται, το 2021 αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για την οικοδόμηση μιας καλύτερης ευρωπαϊκής αεροπορίας, που θα διαθέτει τις κατάλληλες ασφαλιστικές δικλείδες για να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά προβλήματα που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά της.

Μην ξεχνάμε τα «κανόνια» που συντελέστηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στον κλάδο των αερομεταφορών, τις απολύσεις μεγάλου μέρους των εργαζομένων, αλλά και τις κρατικές ενέσεις ρευστότητας για να κρατηθούν στη ζωή ακόμη και εθνικοί αερομεταφορείς.

Ποιος πλήρωσε το λογαριασμό

Κάνοντας έναν απολογισμό του κόστους της πανδημίας στον κλάδο, το Euromonitor παραθέτει με αριθμούς την οικονομική καταστροφή που έπληξε τις αεροπορικές εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου.

Ειδικότερα, αεροπορικές, αεροδρόμια και οι πάροχοι υπηρεσιών αεροναυτιλίας είδαν μια τρύπα στα έσοδα τους της τάξης των 56,2 δις ευρώ. Την ίδια ώρα, τα διαδοχικά lockdown αλλά και το κλείσιμο των συνόρων απέτρεψαν 1,7 δις επιβάτες από το να ταξιδέψουν, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα που θα προσπόριζαν οι τοπικές κοινωνίες που θα υποδέχονταν τους τουρίστες, αλλά και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. Επιπρόσθετα, με το 51% όλων των αεροσκαφών να παραμένουν  καθηλωμένα στο έδαφος έως το τέλος του έτους, το 2020 πραγματοποιήθηκαν 6,1 εκατ. λιγότερες πτήσεις μειωμένες κατά  55% σε σύγκριση με το 2019.

Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ανακατατάξεις στην αγορά και κραδασμοί στο εσωτερικό ηχηρών brands. O όμιλος Lufthansa χρειάστηκε να ακυρώσει πολύ μεγάλο μέρος πτήσεων, το οποίο έφτασε το 67% σύμφωνα με το Eurocontrol, ενώ η Easyjet (-67%) και η μητρική της British Air, IAG (-65%), προέβησαν σε αντίστοιχο ποσοστό ακυρώσεων.

Την ίδια ώρα, η low cost αεροπορική Ryanair πραγματοποίησε 59% λιγότερες πτήσεις σε σχέση με το 2019 και η Air France / KLM 55% λιγότερες.

Χτύπημα κάτω από τη ζώνη δέχτηκε το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης το οποίο έχασε τη θέση του ως το κορυφαίο σε επίπεδο πτήσεων, ανεβάζοντας στο βάθρο το Άμστερνταμ.

Οι προβλέψεις

Η έκθεση καταλήγει με τα εξής συμπεράσματα:

Το 2021 θα είναι έτος «κανονιών» και λουκέτων και θα χρειαστεί και πάλι η επιστράτευση των κρατικών επιχορηγήσεων για να αποφευχθούν τα χειρότερα.Η ευρωπαϊκή κίνηση για ολόκληρο το 2021 αναμένεται να ανακάμψει στο 51% των επιπέδων του 2019, ενώ αναμένεται ταχύτερη ανάκαμψη από το καλοκαίρι και μετά.Κρίνεται αναγκαία η διατήρηση της περιφερειακής συνδεσιμότητας.Επιβάλλεται η εντατικοποίηση και η δαπάνη μεγαλύτερου μέρους του budget για τεχνολογικές επενδύσεις.Πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότηση από την απεξάρτηση από το άνθρακα.Απαιτείται επειγόντως η μεταρρύθμιση των υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας για τη διασφάλιση κλιμακούμενης χωρητικότητας τα επόμενα χρόνια και η χάραξη μιας ενιαίας στρατηγικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα