Eurofast: Ο επιχειρηματικός σύμβουλος που γνωρίζει όσο κανείς άλλος τα Βαλκάνια

10:42 28/6/2022 - Πηγή: Fortune

Με εμπειρία που πλησιάζει τον μισό αιώνα και στρατηγικές συνεργασίες με παγκόσμια brands και κορυφαίους οργανισμούς, η Eurofast έχει αναχθεί σε έναν από τους πιο αξιόπιστους επιχειρηματικούς συμβούλους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της μεταποίησης, του λιανικού εμπορίου, των αερομεταφορών, καθώς επίσης και της παροχής υπηρεσιών.

Το αποδεικνύουν, άλλωστε, και τα πολυάριθμα βραβεία που έχει λάβει όλα αυτά τα χρόνια, ενώ έχει καθιερωθεί ως ηγέτιδα εταιρεία σε θέματα φορολογίας, έχει

καταταγεί μεταξύ των κορυφαίων φορολογικών συμβούλων από την Int’l Tax Review (ITR) του Λονδίνου, και έχουν αναγνωριστεί ο καταλυτικός ρόλος της και η συνεισφορά της στις υπηρεσίες τιμολόγησης μεταβίβασης, μισθοδοσίας και απασχόλησης, όπως επίσης και το expertise της σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο πεδίο, εκείνο των συγχωνεύσεων – εξαγορών.

Ο Χριστόδουλος Δαμιανού, CEO του Ομίλου Eurofast, και ο Αντώνης Γαβριηλίδης, Deputy CEO, αποκαλύπτουν στο Fortune Greece το μυστικό της επιτυχημένης επιχειρηματικής διαδρομής που μετρά πέντε δεκαετίες, μιλούν για τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή και την παράδοση της σκυτάλης στη διάδοχη κατάσταση, σχολιάζουν τις επιπτώσεις του ρωσοουκρανικού πολέμου στις συνεργασίες με ξένους εμπορικούς εταίρους και μοιράζονται χρήσιμα tips και σκέψεις που έχουν αποκτήσει μέσα από την καθημερινή τριβή με τις επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Φέτος η Eurofast συμπληρώνει 45 χρόνια λειτουργίας. Διαθέτει παρουσία σε περισσότερες από 20 χώρες, «μιλάει» και εξυπηρετεί σε 14 γλώσσες και έχει περισσότερους από 1.500 πελάτες. Ποια είναι η συνταγή της εξωστρέφειας και ποια τα «μυστικά» της επιτυχούς πορείας σας;

ΧΔ: Όλες οι επιτυχημένες επιχειρήσεις του σήμερα λαμβάνουν μέτρα για την κάλυψη των αναγκών των πελατών τους εγκαίρως και με σταθερή συχνότητα. Αυτό κάνουμε και εμείς τόσα χρόνια: συνεχή βήματα για να βεβαιωθούμε ότι ικανοποιούνται οι ανάγκες των πελατών μας. Επίσης, προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα: την πλήρη σύνδεση και επικοινωνία των γραφείων και των υπαλλήλων μας, αλλά και το ότι πάντα εντοπίζουμε και καλύπτουμε τα κενά της αγοράς, όντας πρωτοπόροι στον τομέα μας.

Η πρώτη γενιά της Eurofast περνά σταδιακά τα ηνία στην επόμενη. Πώς γίνεται στην πράξη αυτή η μετάβαση;

ΧΔ: Η μετάβαση είναι σταδιακή, καθώς μια νέα διοίκηση απαιτεί χρόνο και ένα περιβάλλον εκμάθησης. Στόχος μας είναι η πρώτη, παλαιά γενιά να συνυπάρχει αρμονικά με τη νέα, αλλά σε ρόλο συμβουλευτικό, και όχι εκτελεστικό. Η μετάβαση αποτελεί μια διαδικασία στρατηγικών αποφάσεων, προσεκτικά σχεδιασμένων, προκειμένου η Eurofast να συνεχίσει να εξελίσσεται συνδυάζοντας τη hands-on μακροχρόνια εμπειρία και τη θεωρητική σκέψη και εκπαίδευση που φέρνει η νέα γενιά.

Η διαγενεακή ηγεσία έχει σημαντικά οφέλη, αλλά έχει και τις προκλήσεις της. Η μακροχρόνια εμπειρία έρχεται να διαχειριστεί τις τεκτονικές αλλαγές της τεχνολογίας. Πόσο εύκολος είναι αυτός ο συγκερασμός δυνάμεων και πώς καταστρώνετε σχέδια για την επόμενη μέρα;

ΑΓ: H Eurofast όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να εξελίσσεται ταυτόχρονα με τις τεράστιες αλλαγές που προκύπτουν στην τεχνολογία, αλλά και στον κόσμο γενικότερα, κρατώντας πάντα την εμπειρία του παρελθόντος. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αφορά την περίοδο της πανδημίας, καθώς με την ανάπτυξη της τεχνολογίας αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες τις οποίες υπερνικήσαμε μία μία. Επινοήσαμε νέους τρόπους επικοινωνίας των υπηρεσιών μας και η προσέγγιση των πελατών μας έγινε πιο ευέλικτη. Παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, στην περίπτωσή μας λειτούργησε αντίστροφα, καθώς υπήρξε αύξηση των εισροών των πελατών και, συνεπώς, όλων των υπηρεσιών μας. Μέσα από αυτό το παράδειγμα αποδεικνύεται ότι διαχειριζόμαστε το αύριο, ενώνοντας τις δυνάμεις της νέας με την παλαιά γενιά.

Ένα μεγάλο κομμάτι των υπηρεσιών σας παρέχεται πλέον και ψηφιακά, ενώ, παράλληλα, μεγάλο μέρος των πελατών σας δραστηριοποιούνται στην ψηφιακή οικονομία. Τι στρατηγική ακολουθείτε σε επίπεδο εσωτερικού ψηφιακού μετασχηματισμού όσο και στην προσέγγιση της ψηφιακής οικονομίας;

ΑΓ: Η Eurofast είναι πάντα ένα βήμα μπροστά και προσπαθεί να εναρμονίζεται με την τεχνολογική εξέλιξη, καθώς και την ψηφιακή οικονομία. Προσλαμβάνουμε ταλέντα που ειδικεύονται στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα ακολουθούμε πιστά όλες τις νομοθεσίες που αφορούν την ψηφιακή οικονομία σε όλες τις χώρες όπου παρέχουμε τις υπηρεσίες μας.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια και το μεσοπρόθεσμο πλάνο της διοίκησης;

ΑΓ: Προτεραιότητά μας είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε στους υπαλλήλους μας, καθώς αποτελούν βασικό πλεονέκτημα της Eurofast. Όταν έχουμε ικανοποιημένο το προσωπικό μας, έχουμε ευχαριστημένους και τους πελάτες μας. Μεσοπρόθεσμα, το πλάνο περιλαμβάνει την επέκταση του χαρτοφυλακίου του Ομίλου αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, αναπτύσσοντας την επαγγελματική μας «οικογένεια» με νέα ταλέντα και ανακαλύπτοντας ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες, κάτι που κάνει πάντα η Eurofast και έχει καθιερωθεί ως πρωτοπόρος στον κλάδο της.

Έχετε παρουσία στην Ουκρανία, ειδικές σχέσεις με την Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία, αλλά και, φυσικά, ιδρυτική σας έδρα και σημείο αναφοράς την Κύπρο. Πόσο σας επηρεάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία;

ΧΔ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μάς επηρεάζει άμεσα τόσο σε ανθρώπινο όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Από την πρώτη κιόλας μέρα αναστείλαμε τις υπηρεσίες μας στην Ουκρανία προκειμένου να διαφυλάξουμε άμεσα τους συνεργάτες μας, προσφέροντας ταυτόχρονα 20 θέσεις εργασίας σε Ουκρανούς πολίτες. Από την άλλη, οι κυρώσεις της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία ήταν μια οδηγία που έπρεπε να ακολουθήσουμε, με αποτέλεσμα την παύση των υπηρεσιών μας στη Ρωσία.

Στην Ελλάδα υπάρχει η αίσθηση πως λίγοι γνωρίζουν τα Βαλκάνια όσο η Eurofast. Πώς αναπτύξατε αυτήν τη φήμη και τι υπηρεσίες μπορεί να λάβει ένα ενδιαφερόμενο μέρος που θέλει να προσεγγίσει αυτές τις αγορές;

ΑΓ: H Eurofast είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί σαν ένα στο σύνολό του, αν και έχουμε πολλά γραφεία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Το γεγονός ότι η Eurofast είναι one stop shop για επενδυτές και εταιρείες μάς δίνει την ευελιξία να αντιμετωπίζονται όλες οι ανάγκες των πελατών από οποιοδήποτε από τα γραφεία μας. Επιπλέον, οι άνθρωποί μας είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες και προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Ειδικότερα, η Eurofast δραστηριοποιείται στα Βαλκάνια τα τελευταία 20 χρόνια και προσφέρει μια ολοκληρωμένη γκάμα υπηρεσιών: από την ίδρυση οποιασδήποτε μορφής εταιρείας μέχρι λογιστικές, φορολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες μισθοδοσίας και εργατικού προσωπικού, καθώς και υπηρεσίες ενδοομιλικών συναλλαγών. Τέλος, όσον αφορά τις ελληνικές εταιρείες, θα πρέπει να αναπτύξουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια στις δραστηριότητες τους.

Με ισχυρή και μακρά παρουσία στην Ελλάδα, θεωρείστε σύμμαχος εξωστρέφειας, εταιρικής διακυβέρνησης και ανάπτυξης. Πώς πιστεύετε ότι μπορούν -και πρέπει- να αναπτυχθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια;

ΑΓ: Oι ελληνικές επιχειρήσεις και γενικά οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ως κυριότερο στόχο να αφουγκράζονται τις ανάγκες των πελατών τους. Οι εταιρείες θα πρέπει να αποφύγουν την παγίδα του να αποπροσανατολιστούν από το όραμά τους και να επιλέγουν προσωπικό που μπορεί να κατανοήσει τις βασικές αξίες και τη φιλοσοφία του οργανισμού στον οποίο εργάζεται και να είναι ταυτόχρονα σε θέση να προτείνει τρόπους για να την ανάπτυξη του. Μια άλλη διαρκής πρόκληση είναι οι εταιρείες να διατηρήσουν την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν και να προσαρμόζονται στον πολιτισμό και τη νοοτροπία των πελατών από άλλες χώρες. Τέλος, όσον αφορά τις ελληνικές επιχειρήσεις, θα πρέπει να αναπτύξουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια στις δραστηριότητές τους.

INFO

Η Eurofast προσφέρει μια σειρά από επαγγελματικές υπηρεσίες όπως Transfer Pricing & International Tax, Payroll & Employment Solutions, Citizenship & Residency Services, Audit & Assurance Services Accounting & Tax Compliance, M&A και Corporate Finance καθώς και Corporate & Trustee Services.

By the numbers*

44 χρόνια ιστορίας, συνεργαζόμενοι με πολλές παγκόσμιες μάρκες και κορυφαίους οργανισμούς.22 χώρες όπου η ομάδα συμβούλων είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όλες τις ανάγκες των πελατών.220 εργαζόμενοι με διαφορετικό υπόβαθρο και εμπειρία.24 γραμμές εξυπηρέτησης όπου το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα πηγάζει από την ικανότητά εξυπηρέτησης των πελατών άμεσα.1.510 ενεργοί πελάτες όπου δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης, του λιανικού εμπορίου, των αεροπορικών εταιρειών και των επαγγελματικών υπηρεσιών.

Η Eurofast Int’l Ltd είναι εξουσιοδοτημένη και ελέγχεται από το Ινστιτούτο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ICPAC) για την παροχή λογιστικών υπηρεσιών.

*Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα

**Φωτογραφία: Σύλβια Διαμαντοπούλου

To άρθρο Eurofast: Ο επιχειρηματικός σύμβουλος που γνωρίζει όσο κανείς άλλος τα Βαλκάνια δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα