Eυρωπαϊκή Επιτροπή – Fitch: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος
H μακρά διάρκεια αποπληρωμής του χρέους του ελληνικού δημοσίου, σε συνδυασμό με τη σύνθεσή του, το μεγάλο «μαξιλάρι» ταμειακών διαθεσίμων της χώρας και το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησής του είναι οι βασικοί παράγοντες που στηρίζουν τη βιωσιμότητά του παρά τη σημαντική αύξησή του λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.
Στη διαπίστωση αυτή συμπίπτουν τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προχώρησε σε επικαιροποίηση της ανάλυσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (debt
Σε έκθεσή της (debt sustainability monitor) της 5ης Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι η πανδημία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το οποίο υπολογίζει ότι αυξήθηκε από το 180,5% του ΑΕΠ το 2019 στο 207% το 2020. Το βασικό σενάριο στη επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (debt systainability analysis, DSA), η οποία έγινε στο πλαίσιο της όγδοης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η Κομισιόν αναμένει να επανέλθει από φέτος σε πτωτική τροχιά, καθώς προβλέπεται να αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας. Σημειώνει, ωστόσο, ότι θα διατηρηθεί σε επίπεδα πάνω από το 120% του ΑΕΠ έως το 2040 για να συγκλίνει το 2060 με τα επίπεδα που αναμένονταν πριν την πανδημία (με την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του 2019).
Η σύγκλιση του χρέους, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα στηριχθεί από τις αναμενόμενες ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες που αναμένονται μεσοπρόθεσμα καθώς και τους υψηλότερους μακροπρόθεσμα ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το DSA του 2019.
Όσον αφορά στην πορεία του χρέους την επόμενη 10ετία, όλα τα σενάρια και τα stress test που έχει κάνει η Κομισιόν δείχνουν ότι αυτή θα παραμείνει πτωτική, με δεδομένο τον μικρό κίνδυνο αναχρηματοδότησής του. Η πιθανότητα το χρέος να είναι υψηλότερο το 2025 από το σημερινό επίπεδό του είναι μόνο 12%, αναφέρει η Κομισιόν.
Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν επιπλέον παράγοντες που περιορίζουν τις πιθανότητες να γίνει ευάλωτο το ελληνικό χρέος:
Το γεγονός ότι το 75% του χρέους το διακρατούν επίσημοι δανειστές – όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) – και έχει χαμηλά επιτόκια, σε συνδυασμό με τη μακρά μέση περίοδο αποπληρωμής του (περίπου 21 χρόνια), το καθιστά λιγότερο ευάλωτο σε κινδύνους αναχρηματοδότησής του, με τις δαπάνες για τόκους να αναμένεται να κινηθούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το οποίο η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει 32 δισ. ευρώ, μπορεί να στηρίξει τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης με τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που θα χρηματοδοτηθούν.Τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, που ανέρχονταν σε 19,6 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, στα οποία πρέπει να προστεθεί και το μαξιλάρι των 15,6 δισ. ευρώ του ESM, τα οποία, όπως σημειώνεται, υπερκαλύπτουν τους κινδύνους από μία αύξηση του βραχυπρόθεσμου χρέους.Τι λέει ο οίκος Fitch
Στην ανακοίνωσή του στις 22 Ιανουαρίου για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, ο οίκος Fitch έκανε αντίστοιχες επισημάνσεις. Η εκτίμησή του είναι ότι το ελληνικό χρέος αυξήθηκε στο 210,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020, ενώ προβλέπει μείωσή του στο 206,9% φέτος και περαιτέρω στο 191,5% το 2022 (η Κομισιόν προβλέπει μείωση στο 199,6% και 193,1%, αντίστοιχα).
Ο Fitch σημείωσε ότι το χρέος του ελληνικού δημοσίου θα παραμείνει πολύ υψηλό για μία μακρά περίοδο, αλλά εστίασε στο ότι υπάρχουν παράγοντες που θα τείνουν να το περιορίσουν και να στηρίξουν τη βιωσιμότητά του. Όπως και η Κομισιόν, αναφέρθηκε στα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, την υψηλή μέση διάρκεια αποπληρωμής του και το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησής του. Επιπλέον, ο Fitch τόνισε τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα στη μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας, καθώς αγοράζει πλέον τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στη δευτερογενή αγορά στο πλαίσιο του προγράμματός της για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας. Η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει στη δευτερογενή αγορά ελληνικούς τίτλους αξίας έως 37 δισ. ευρώ, παρέχοντας πρόσθετη χρηματοδοτική ευελιξία στη χώρα. Η κυβέρνηση προχώρησε το 2020 σε εκδόσεις ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ και στις 22 Ιανουαρίου φέτος πούλησε 10ετές ομόλογο, αντλώντας 3,5 δισ. ευρώ με το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 0,8%.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Lockdown: Ποια καταστήματα λειτουργούν και πώς – Ανοιχτά σήμερα τα ανθοπωλεία
- Φθηνά κινητά 5G δίνουν νέο αέρα στην αγορά
- Νέοι παίχτες στην εγχώρια αγορά των τηλεπικοινωνιών
- Η αλήθεια είναι ο μόνος δρόμος που μας πάει μπροστά
- Εξαπλώνεται η κακοκαιρία «Μήδεια» – Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν χιονοπτώσεις σήμερα
- Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα από νέο μνημόνιο
- Τζο Μπάιντεν για αθώωση Τραμπ: Η δημοκρατία είναι εύθραυστη
- Eυρωπαϊκή Επιτροπή – Fitch: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος
- Ακάρ: Στρατιώτες ανακάλυψαν σε σπηλιά στο Βόρειο Ιράκ τα πτώματα 13 Τούρκων που είχαν απαχθεί από το PKK
- «Μήδεια»: Χιόνια και στα βόρεια προάστια της Αθήνας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Τελευταία Νέα Fortune
- Eυρωπαϊκή Επιτροπή – Fitch: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος
- Συγχαρητήρια Κυριάκου Μητσοτάκη στον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ιταλίας
- Συμβουλές της ΓΑΔΑ ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων
- Κορονoϊός: 1.222 νέα κρούσματα και 26 θάνατοι – Στους 300 οι διασωληνωμένοι
- Οι τεχνολογίες που τροφοδοτούν τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό το 2021
- Ιαπωνία: Σεισμός 7,1 βαθμών στα ανοιχτά της Φουκουσίμα
- ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία η δίκη του Τραμπ, η ψηφοφορία στη Γερουσία ενδέχεται να γίνει ακόμη και σήμερα
- Χατζηδάκης για εκκρεμείς συντάξεις: Θα κατατεθεί τροπολογία άμεσης καταβολής του ποσού της εθνικής σύνταξης (βίντεο)
- Γερμανία: Πολιτικοί, ιερείς και αστυνόμοι εμβολιάστηκαν εκτός προτεραιότητας
- Aνοίγει το mega εμβολιαστικό κέντρο στο Μαρούσι – Τι δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- «Μήδεια»: Χιόνια και στα βόρεια προάστια της Αθήνας
- Κακοκαιρία «Μήδεια»: Χιόνια στα βόρεια προάστεια της Αθήνας από το απόγευμα της Κυριακής
- Πολλά χιόνια σε Λαμία, Δομοκό, Βόλο, Γρεβενά – Μείον 8 βαθμοί σε Φλώρινα, Κοζάνη, Μέτσοβο
- Κακοκαιρία «Μήδεια»: Απαγόρευση κυκλοφορία φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην Εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας
- ΔΕΗ: Νέα περιβαλλοντική μελέτη για το φράγμα Μεσοχώρας-Το στοιχειωμένο έργο και οι κίνδυνοι
- Έως την 1η Ιουνίου η προστασία της πρώτης κατοικίας απο πλειστηριασμούς
- Σε κρίσιμη καμπή τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά - Ελευσίνας
- Επελαύνει η "Μήδεια" σε όλη τη χώρα (LIVE η κακοκαιρία)
- Όσκαρ 2021: Η τελετή απονομής θα μεταδοθεί ζωντανά από διάφορα μέρη