Fed: Τιθάσευση του πληθωρισμού… άνευ όρων, μην ποντάρετε σε ομαλή προσγείωση

11:03 22/6/2022 - Πηγή: Fortune

Όταν η Federal Reserve δημοσίευσε την εξαμηνιαία έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική στο Κογκρέσο την περασμένη Παρασκευή, μια φράση ξεχώριζε στο 70σέλιδο έγγραφο: «Αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών… άνευ όρων».

Με άλλα λόγια, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης δηλώνεται ρητά πως η ανάπτυξη μπορεί να θυσιαστεί χάριν της τιθάσευσης του πληθωρισμού.

Ο πρόεδρος της Fed,

Τζέι Πάουελ, θα αντιμετωπίσει ανάλογα ερωτήματα την Τετάρτη, όταν θα έχει απέναντί του τους Αμερικανούς βουλευτές, στην πρώτη από τις δύο ακροάσεις του στο Κογκρέσο, σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας και τον τρόπο με τον οποίο η Fed επιδιώκει να εκπληρώσει τη διπλή της εντολή για σταθερές τιμές και μέγιστη απασχόληση. 

Η κατάθεσή του έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή όχι μόνο για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αλλά και για τον Λευκό Οίκο, ο οποίος προσπαθεί να διαχειριστεί τις προσδοκίες επιβράδυνσης για την ανάπτυξη και την απασχόληση και με αυτές οδηγό οδεύει προς τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. 

«Χρειαζόμαστε πέντε χρόνια ανεργίας πάνω από 5% για να συγκρατήσουμε τον πληθωρισμό. Με άλλα λόγια, χρειαζόμαστε δύο χρόνια ανεργίας 7,5% ή πέντε χρόνια ανεργίας 6% ή ένα έτος ανεργίας 10%» προειδοποίησε ο πρώην ΥΠΟΙΚ Λόρενς Σάμερς την Δευτέρα. «Υπάρχουν αριθμοί που είναι εξαιρετικά αποθαρρυντικοί σε σχέση με την άποψη της [Fed]».

Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Μαρτίου, τις οποίες πολλοί οικονομολόγοι χαρακτήρισαν «ευσεβείς πόθους», οι πρόσφατες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν από την Fed την περασμένη εβδομάδα αναγνωρίζουν ότι μια οικονομική επιβράδυνση θα είναι απαραίτητη για τη μείωση του πληθωρισμού. 

Αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν υποστήριξαν ότι οι προσπάθειες για «ψύξη» της οικονομίας θα οδηγήσουν σε ύφεση. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι προβλέπουν τώρα ότι το βασικό επιτόκιο πολιτικής θα κορυφωθεί στο 3,75% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, με τον βασικό πληθωρισμό να επιβραδύνεται από τον ετήσιο ρυθμό του 4,9%, τον Απρίλιο, στο 2,7% το 2023. 

«[Η Fed] έχει τρομακτικό έργο μπροστά της», είπε η Κάρεν Ντινάν, καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η οποία εργαζόταν στο παρελθόν στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ. «Η εμπειρία του περασμένου έτους εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν μια τόσο μεγάλη υποχώρηση [στον πληθωρισμό] είναι ρεαλιστική χωρίς περισσότερο πόνο». Ο Πάουελ έφτασε μόνο στο σημείο να παραδεχτεί ότι ο δρόμος για την επίτευξη μιας λεγόμενης ομαλής προσγείωσης έχει γίνει πιο δύσκολος. 

«Αυτό που γίνεται πιο ξεκάθαρο είναι ότι πολλοί παράγοντες που δεν ελέγχουμε θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο να αποφασίσουμε εάν αυτό είναι δυνατό ή όχι», είπε σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας ότι, μέχρι να υπάρξουν στοιχεία ότι ο πληθωρισμός τίθεται υπό έλεγχο, η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει την επιθετική της προσέγγιση σε ό,τι αφορά την αύξηση των επιτοκίων. 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αξιωματούχοι της Fed άρχισαν να θέτουν τις βάσεις για τουλάχιστον μία ακόμη άνοδο των επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες στην επόμενη συνεδρίασή τους τον Ιούλιο, με τους συμμετέχοντες στην αγορά να ζητούν ακόμη περαιτέρω σύσφιξη.  

To άρθρο Fed: Τιθάσευση του πληθωρισμού… άνευ όρων, μην ποντάρετε σε ομαλή προσγείωση δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα