Fortune 500 έρευνα: Δεν βλέπουν «φως στο τούνελ» οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων αμερικάνικων εταιρειών

12:03 15/5/2020 - Πηγή: Fortune

του Alan Murray

Μεγάλες αλλαγές προμηνύονται για τον κόσμο των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τους CEO των εταιρειών της λίστας Fortune 500 που απάντησαν στην ετήσια έρευνα γνώμης. Η πλειοψηφία τους πιστεύει ότι η οικονομική δραστηριότητα δεν πρόκειται να επανέλθει στα προ κορωνοϊού επίπεδα πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Επιπλέον, τα περισσότερα στελέχη προβλέπουν ότι τα επιχειρηματικά ταξίδια δεν θα επανέλθουν ποτέ στα επίπεδα πριν την πανδημία. Και 27% των ερωτηθέντων λένε ότι ένα μεγάλο κομμάτι του προσωπικού τους (άνω του 10% του

συνόλου των εργαζομένων στην εταιρεία τους) θα συνεχίσει να εργάζεται από το σπίτι και μετά τη λήξη της κρίσης του κορωνοϊού, σε μόνιμη πλέον βάση.

Οι CEOs δίνουν υψηλό βαθμό στον Διοικητή της Fed, Jerome Powell, και στους Κυβερνήτες των Πολιτειών για τη διαχείριση της κρίσης. Όμως, δεν είναι ικανοποιημένοι με τις επιδόσεις του Προέδρου Τραμπ, του Κογκρέσου των ΗΠΑ, της κινεζικής κυβέρνησης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο, σχεδόν οι μισοί διευθύνοντες σύμβουλοι πιστεύουν ότι η κρίση θα επιταχύνει την πορεία προς έναν καπιταλισμό των ενδιαφερόμενων μερών. Ένας εταιρικός ηγέτης που ανήκει στο συγκεκριμένο στρατόπεδο είναι και ο Bob Swan, CEO της Intel.

Χθες το πρωί, ο Swan ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σύνολο στόχων για την εταιρεία του και τον κλάδο όπου αυτή ανήκει. Οι στόχοι αφορούν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, την παροχή καθαρού νερού στις κοινότητες, την εξάλειψη των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές, την καταπολέμηση της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, και τον διπλασιασμό του αριθμού των γυναικών και των ατόμων από μειονοτικές ομάδες που βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις εντός της εταιρείας.

Μίλησα με τον Swan την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς τους κοινωνικούς στόχους. «Βοηθάνε εξαιρετικά με την εσωτερική μας λειτουργία» μου απάντησε, «ιδιαίτερα στην τωρινή συγκυρία όπου είμαστε αντιμέτωποι με τον Covid». Και κατέληξε ως εξής:

«Πλέον το ερώτημα δεν είναι ‘Πώς θα είναι το προϊόν μας καλύτερο από τα άλλα;’, αλλά ‘Πώς μπορούμε να εξασφαλίζουμε την προώθηση της ευημερίας στον πλανήτη μας;».

Aναλυτικά η έρευνα:

 Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών στη λίστα Fortune 500 συμμετείχαν σε έρευνα γνώμης που διεξήγαγε το Fortune τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Απριλίου. Πεποίθησή τους είναι ότι θα απαιτηθούν χρόνια έως ότου οι αρνητικές συνέπειες του Covid-19 πάψουν να επιδρούν στην αμερικανική οικονομία.

Συγκεκριμένα, η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων (58,3%) πιστεύουν ότι μόλις το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα στα επίπεδα πριν την πανδημία, ενώ ένα 27% αναμένει ότι αυτή η επάνοδος δεν πρόκειται να υπάρξει πριν το πρώτο τρίμηνο του 2023 (!). Το ποσοστό των αισιόδοξων που περιμένουν επιστροφή στα επίπεδα πριν την πανδημία το πρώτο τρίμηνο του 2021 ή νωρίτερα περιορίζεται στο 14,3%.

Επιπλέον, μόλις 27% των στελεχών εκτιμούν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων τους (90% του προσωπικού) θα επανέλθουν στον συνήθη χώρο εργασίας τους φέτος. Ως πιθανότερη ημερομηνία επιστροφής, από το 38% των ερωτηθέντων, προκρίνεται ο Ιούνιος του 2021, ενώ 26% των CEO προβλέπουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων τους θα συνεχίσει να εργάζεται επ’ αόριστον από το σπίτι.

Τα πράγματα δεν φαίνονται ρόδινα ούτε στο σκέλος της απασχόλησης, παρόλο που ένα 49% των στελεχών προβλέπουν ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις προσωπικού στην εταιρεία τους. Κάτι λιγότερο από το ένα τέταρτο των CEO (23%) εκτιμούν ότι άνω του 10% του προσωπικού θα απολυθεί ή θα τεθεί σε καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών, ενώ 21% απαντούν ότι οι απολύσεις και οι υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών λόγω Covid-19 θα αφορούν λιγότερο από το 10% του εταιρικού προσωπικού.

Η απαισιοδοξία ως προς τις προοπτικές της απασχόλησης αποτυπώνεται στο γεγονός ότι το 73% των CEO των μεγαλύτερων αμερικάνικων εταιρειών προβλέπει ότι τον Ιανουάριο του 2021 τα επίπεδα απασχόλησης θα είναι χαμηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα του Ιανουαρίου του 2020.

Τα περισσότερα στελέχη (52%) απαντούν ότι τα επιχειρηματικά ταξίδια στην εταιρεία τους δεν πρόκειται να επανέλθουν ποτέ στα επίπεδα προ κρίσης, ενώ ένας στους τέσσερις πιστεύει ότι θα επανέλθουν μόλις το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Πάντως, παρά την οικονομική επίδραση της πανδημίας, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η κρίση θα αναγκάσει τις εταιρείες να επιταχύνουν τον τεχνολογικό μετασχηματισμό τους.

Τέλος, ως βασική ανησυχία τους, οι CEO αναφέρουν την προστασία της υγείας και της παραγωγικότητας των εργαζομένων (97%). Άλλες πηγές επιχειρηματικού κινδύνου είναι η αβεβαιότητα σε σχέση με τη συνέχιση των λειτουργιών και την πιθανή ευπάθεια της εταιρείας στο νέο περιβάλλον (73%) και η αβεβαιότητα σε σχέση με τη ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες (64%). Η παροχή ενός δικτύου ασφαλείας στους εργαζομένους μέσω επιπλέον απολαβών και υπηρεσιών βρίσκεται χαμηλά στις προτεραιότητες των στελεχών, καθώς μόνο το 37,5% των ερωτηθέντων ανησυχεί επ’ αυτού.

Keywords
Τυχαία Θέματα