Fortune Ρεπορτάζ: Πώς επηρέασε την εστίαση το κλείσιμο στις 12:00 τα μεσάνυχτα

12:34 9/9/2020 - Πηγή: Fortune

Το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης, έφερε, όπως ήταν φυσικό, και περιορισμένους τζίρους στα ταμεία, με τους ιδιοκτήτες να διαμαρτύρονται ότι το κατέβασμα ρολών στις 12 τα μεσάνυχτα δεν εξυπηρετεί κανέναν.

Σε επίσημη δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ήταν κατηγορηματικός χαρακτηρίζοντας την απόφαση να κλείνουν τα μεσάνυχτα αυτές οι επιχειρήσεις ως παράλογη, καθώς πρόκειται για επαγγελματικούς χώρους που μπορεί

εύκολα να τηρηθεί το πρωτόκολλο με τις αποστάσεις ασφαλείας, που απαιτεί η περίσταση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σαφώς και η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να δουλέψουν κανονικά οι επιχειρήσεις – μπας και αντισταθμίσουν τις απώλειες που κατέγραψαν κατά τη διάρκεια του lockdown – με τρόπο όμως που να διασφαλίζουν ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των καταναλωτών. Κρίνοντας, όμως, εκ του αποτελέσματος, το μέτρο μάλλον δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα …

Ο κόσμος είναι στην «πρίζα»

«Πρόκειται για ένα μέτρο που κακώς εφαρμόστηκε στα εστιατόρια. Επί της ουσίας βάλαμε τον κόσμο στην «πρίζα», να τρώει βιαστικά για να προλάβει να φύγει στις 12:00 ακριβώς. Όταν μια επιχείρηση έχει 200 τραπέζια και όλος ο κόσμος έρχεται μαζικά 9 με 12, καταλαβαίνετε ότι είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν όλοι μαζί. Θα υπάρξουν καθυστερήσεις και παράπονα» λέει ο κ. Αντώνης Σταύρου, Συνιδιοκτήτης του Ομίλου Καστελόριζο, υπό τη σκέπη του οποίου βρίσκονται εννέα εστιατόρια.

Το λειτουργικό πρόβλημα δημιουργείται κυρίως το Σάββατο, που ο κόσμος δεν εργάζεται και βρίσκει το φαγητό ως μια καλή αφορμή για να βγει έξω και να περάσει πολύτιμο χρόνο με τα αγαπημένα του άτομα. Για τον κ. Σταύρου μια λύση θα ήταν η επιμήκυνση του ωραρίου σε συνδυασμό με την απαγόρευση των όρθιων θαμώνων. Όπως λέει, από τη στιγμή που ο χώρος είναι οριοθετημένος και τα τραπέζια παρατεταγμένα σε συγκεκριμένη απόσταση δεν τίθεται κανένας κίνδυνος. Δεν αποκλείει πάντως το ενδεχόμενο να γίνει συνήθεια η κατανάλωση ποτού και φαγητού μέχρι τις 12 και όταν θα έχει εξαλειφθεί ο κορωνοϊός.

Ο Έλληνας τρώει 22:00 – 23:00 το βράδυ

«Με σόκαρε η επιβολή του κλεισίματος των επιχειρήσεων της εστίασης στις 12 τα μεσάνυχτα και νομίζω ότι και οι αρμόδιοι φορείς που πήραν τη συγκεκριμένη απόφαση έχουν αναθεωρήσει για την ορθότητά της. Ο Έλληνας τρώει 22:00 – 23:00 το βράδυ. Τότε είναι το prime time εν αντιθέσει με το εξωτερικό που ξεκινούν να βγαίνουν στις 20:00 για φαγητό» τονίζει ο Δημήτρης Χριστοφορίδης, Ιδιοκτήτης της αλυσίδας εστιατορίων Nice & Easy και συνιδιοκτήτης του SantAnna στη Μύκονο του μεγαλύτερου πολυχώρου διακοπών στην Ευρώπη έκτασης 10.000 τ.μ.

Ο ίδιος αναγνωρίζει την κρισιμότητα της κατάστασης και τις πρωτόγνωρες αλλαγές που έφερε η πανδημία στην παγκόσμια οικονομία, ωστόσο, θεωρεί ότι υπήρχαν και άλλες, λιγότερο ζημιογόνες λύσεις οι οποίες δεν υιοθετήθηκαν. Για να αποφευχθούν  τα ξέφρενα πάρτι θα μπορούσε απλά να απαγορευτεί η μουσική μετά τις 12:00.

«Ο πελάτης που θα σκεφτόταν να έρθει μετά τις 10 για φαγητό δεν θα το κάνει εφόσον είναι πολύ περιορισμένος ο χρόνος του στο εστιατόριο από τη στιγμή της παραγγελίας μέχρι το σερβίρισμα και την κατανάλωση του φαγητού».

Ως επιχειρηματίας που έχει «τρέξει» επιτυχημένες επιχειρήσεις σε Ελλάδα και Αμερική, με απαιτητικούς πελάτες αστέρες του Χόλυγουντ και της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας, έχει μάθει να είναι πειθαρχημένος και να επενδύει στο υψηλής ποιότητας service. Κατά τη γνώμη του, οι καιροί επιτάσσουν γρήγορες αποφάσεις και οργάνωση day by day.

«Καθημερινά κάνω διάφορα σενάρια και προσπαθώ να είμαι ευέλικτος. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Η μεγαλύτερη πρόκληση για έναν επιχειρηματία είναι να καθησυχάσει εκείνους που φοβούνται περισσότερο και να τους κάνει να αισθάνονται μέσα στο μαγαζί του ακριβώς όπως και πριν τον κορωνοϊό» αναφέρει.

Σχολιάζοντας την πορεία του SantAnna στη Μύκονο, αλλά και των εστιατορίων Nice & Easy στο «νησί των ανέμων» ο κ. Χριστοφορίδης λέει ότι τα πράγματα, τηρουμένων των αναλογιών, κινήθηκαν καλύτερα από ότι περίμενε. «Ο Αύγουστος ήταν γεμάτος και λειτουργήσαμε με ένα covid capacity 1900 ατόμων. Ο τουρίστας πειθάρχησε και ακολούθησε τους κανόνες. Άλλωστε σε μια έκταση όπως η δική μας ήταν πολύ δύσκολο να συνωστιστεί και να έρθει σε επαφή με άλλους».

Προσθέτει πως καλά έκανε η κυβέρνηση και επανεκκίνησε, έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα την τουριστική βιομηχανία. Ένα lockdown στα νησιά θα ήταν σίγουρα καταστροφικό, καταλήγει.

Έντονη ανησυχία για τον Σεπτέμβριο

Για ένα άδικο μέτρο που βάζει τα εστιατόρια στο ίδιο τσουβάλι με τα καταστήματα που λειτουργούν ταυτόχρονα ως καφε-μπαρ-εστιατόρια, κάνει λόγο ο Γιώργος Δούζης, εκ των ιδρυτών της Ergon. Επιβεβαιώνει πως το πρόβλημα εντοπίζεται τα Σαββατοκύριακα επηρεάζοντας σημαντικό ποσοστό του τζίρου, ο οποίος έτσι και αλλιώς έχει υποχωρήσει σε σχέση με πέρυσι λόγω και της μειωμένης τουριστικής κίνησης. Άλλωστε οι Αμερικανοί και οι Αυστραλοί που παραδοσιακά πραγματοποιούν την μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη, φέτος αρκέστηκαν στο να δουν την Ελλάδα μόνο από …  φωτογραφίες!

«Θα ήταν λάθος να επιχειρήσουμε να συγκρίνουμε τους φετινούς τζίρους με τους περσινούς διότι τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά. Δεδομένης λοιπόν της ιδιαιτερότητας της κατάστασης κινηθήκαμε έστω και λίγο. Αυτό που με προβληματίζει είναι τι θα γίνει από Σεπτέμβριο και μετά, όταν ο τουρισμός θα είναι μηδέν. Μην ξεχνάμε ότι έχουν σταματήσει τελείως τα επαγγελματικά meeting, ενώ έχει ενισχυθεί η τηλεργασία, πράγμα που σημαίνει ότι ο κόσμος τις καθημερινές τρώει σπίτι του».

Παράλληλα, ο κ. Δούζης αποκάλυψε ότι μέσα στο 2021 αναμένεται να προστεθεί στην οικογένεια της Ergon ένα ακόμη κατάστημα στη Θεσσαλονίκη. «Δεν έχουμε σταματήσει να επενδύουμε τα τελευταία χρόνια, ούτε ο κορωνοϊός άλλαξε τα σχέδιά μας. Μέσα στη χρονιά που έρχεται θα υλοποιήσουμε τα δυο μεγαλύτερα projects στη μέχρι στιγμής πορεία μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα