Fortune Ρεπορτάζ: Το «στοίχημα» για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου μετά το lockdown

14:52 29/4/2020 - Πηγή: Fortune

Διχασμένοι εμφανίζονται οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου αναφορικά με το σχέδιο άρσης του lockdown στη χώρα, σε συνέχεια των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τις φάσεις επανεκκίνησης της αγοράς.

Για παράδειγμα, το άνοιγμα καταστημάτων αθλητικών ειδών σε πρώτη φάση και μετά των άλλων καταστημάτων ένδυσης είναι ένα ενδεικτικό θέμα που εγείρει ερωτήματα από μερίδα παραγόντων της αγοράς, ενώ μπερδεμένοι είναι οι επιχειρηματίες που είχαν προετοιμαστεί να ανοίξουν στις 4 Μαΐου,

αλλά δεν βλέπουν ακόμη στους επιλέξιμους ΚΑΔ τη δραστηριότητα τους.

Την ίδια στιγμή αβεβαιότητες εγείρει η μείωση του τζίρου, η εκ περιτροπής εργασία αλλά και το θέμα της υγιεινής και της αστυνόμευσης στους χώρους λιανικής, δεδομένων των περιορισμών στην συνάθροιση καταναλωτών σε καταστήματα λίγων τετραγωνικών, με τα πρόστιμα για τους παραβάτες των κανόνων να κυμαίνονται από 2.000 έως 100.000 ευρώ.

Για σύγχυση και αιφνιδιασμό μιλά στο “F” ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), καθώς όπως εξηγεί η αγορά είχε βασιστεί στις διαρροές των τελευταίων ημερών που μιλούσαν για άνοιγμα μικρών καταστημάτων σε πρώτη φάση και του συνόλου των επιχειρήσεων των λιανεμπορίου από 11 Μαϊου.

«Κάποιοι επιχειρηματίες καταγγέλλουν αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς τα περισσότερα καταστήματα στην ελληνική αγορά είναι μικτά. Δεν βρίσκουν νόημα στην απόφαση να ανοίξουν π.χ. καταστήματα αθλητικών υποδημάτων όταν υπάρχουν και καταστήματα που πωλούν καθημερινά υποδήματα αλλά διαθέτουν και αθλητικά», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τονίζοντας ότι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και οι μικρές επιχειρήσεις προετοιμάζονταν να βγουν πρώτοι από το lockdown για να έχουν την ευκαιρία να πείσουν τους καταναλωτές ότι οι μικροί εμπορικοί χώροι είναι πιο ασφαλείς – χωρίς κεντρικό κλιματισμό σε πολλές περιπτώσεις και περισσότερο ελεγχόμενοι ως προς την επισκεψιμότητα συγκριτικά με πολυόροφα κτίρια.

«Για μας είναι στοίχημα η αναβάθμιση του ρόλου των μικρών καταστημάτων δεδομένου ότι η πρόσβαση τους σε μέτρα στήριξης και ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα είναι εξαιρετικά περιορισμένη και το “οξυγόνο” τους είναι μόνο ο τζίρος. Λάβετε υπόψη ότι 150.000 αυτοαπασχολούμενοι στο λιανεμπόριο δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ, αντίθετα με τα φυσικά πρόσωπα που τώρα θα πάρουν την τελευταία δόση των 800 ευρώ», σημειώνει.

Τονίζει δε ότι οι μικρές επιχειρήσεις προσπαθούν να χτίσουν πλεονέκτημα σε αυτή την κρίσιμη φάση που οι καταναλωτικές συνήθειες αλλάζουν άρδην και προς αυτή την κατεύθυνση η ΕΣΕΕ τυπώνει ειδικό εγχειρίδιο οδηγιών, τις οποίες οι επιχειρήσεις θα τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια, όντας εξοπλισμένες με τα κατάλληλα προστατευτικά είδη – παρά το επιπλέον κόστος που αυτό συνεπάγεται για τις μικρές επιχειρήσεις – ενώ παράλληλα ένα ειδικό αυτοκόλλητο στα καταστήματα θα ενημερώνει τον καταναλωτή ότι τηρούνται οι κανόνες.

«Σχεδιάζουμε επίσης να τυπώσουμε αφίσα και να ενεργοποιήσουμε μηχανισμό, μέσω του ΚΕΚ και των παραρτημάτων μας σε όλη τη χώρα, ώστε να προσφέρονται εκπαιδευτικά σεμινάρια κατάρτισης των επαγγελματιών από ειδικούς», αναφέρει ο κ. Καρανίκας που προσθέτει αναφορικά με την επιτήρηση των μέτρων ότι «εξαρτάται από τον καταστηματάρχη και γι’ αυτό είναι κρίσιμο τα μικρά καταστήματα να κερδίσουν το στοίχημα και να αποδείξουν ότι είναι ασφαλή. Αυτό είναι μονόδρομος για την μετά Covid-19 εποχή».

Εν κατακλείδι, στο επίκεντρο είναι στο εξής το πώς η αγορά θα ξεπεράσει την υγειονομική κρίση ενώ η προοδευτική επάνοδος στην κανονικότητα θέλει προσεκτικά βήματα.

Η μεταβατική φάση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταβατική φάση, μέχρι δηλαδή οι επιχειρήσεις να δουν τα ταμεία τους να γεμίζουν, σε βαθμό που να είναι σε θέση να καλύπτουν τρέχουσες υποχρεώσεις, μετά την διακοπή των εργασιών τους για ένα δίμηνο σχεδόν, θα έχει διάρκεια.

Σε πρόσφατη έρευνα του ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ μόλις το 19% των επιχειρηματιών θεωρούν πως αρκούν 2 έως 4 μήνες για την αποκατάσταση της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους, ενώ 19% είπε ότι εντός ενός εξαμήνου κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Αντίθετα, σχεδόν 2 στους 3 επιχειρηματίες (61%) θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις τους θα επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας μετά από τουλάχιστον ένα έτος.

Η άποψη των τελευταίων είναι πολύ πιθανόν να οδηγείται από τις προβλέψεις ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ύφεσης άνω του 10%, με βάση απαισιόδοξα σενάρια, ενώ θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να επανέλθει η οικονομία στην κατάσταση που ήταν στις αρχές του 2020. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να συρρικνώσει σημαντικά τόσο την κατανάλωση όσο και την εμπιστοσύνη στην αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα