Fortune Θέμα: Τι λένε οι αναλυτές για κορωνοϊό και αγορές – Η τρομακτική πρόβλεψη για το παγκόσμιο ΑΕΠ

18:08 17/3/2020 - Πηγή: Fortune

Στη «σκιά» της πανδημίας κινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι κεφαλαιαγορές ανά τον κόσμο καθώς ο επενδυτικός κόσμος προεξόφλησε τις μελλοντικές αρνητικές συνέπειες των προληπτικών μέτρων που θέσπισαν τα περισσότερα κράτη στο παγκόσμιο εμπόριο. Σήμερα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε κάτω από τις 500 μονάδες, στις 491,94 μονάδες με τον τζίρο να διαμορφώνεται τελικά στα 97,92 εκατ. ευρώ.

Η προεξόφληση, όπως τονίζει στο fortunegreece.com ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fast Finance,

Ηλίας Ζαχαράκης, είχε, μάλιστα, πρωτόγνωρη ένταση και ταχύτητα, και σε συνδυασμό με τον πανικό που επικράτησε σχετικά με τον μη μετρήσιμο αντίκτυπο στα μεγέθη των οικονομιών, το ζήτημα πήρε διαστάσεις οικονομικού κραχ.

Υπογραμμίζει πως από αυτήν την κατάσταση δεν εξαιρέθηκε ούτε η εγχώρια χρηματαγορά, ενώ ήταν από τις λίγες φορές που η έντονη μεταβλητότητα δεν οφείλετο στα ενδογενή μας χαρακτηριστικά, όπως λ.χ το αβαθές της χρηματαγοράς μας, αλλά κυρίως στις μαζικές πωλήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των «μεγάλων» ξένων χαρτοφυλακίων.

«Στο ταμπλό αποτυπώθηκε βίαια ένας πρόχειρος υπολογισμός των προσεχών οικονομικών αποτελεσμάτων και των ενδεχόμενων δημοσιονομικών ρυθμίσεων με μια δόση υπερβολής όπως συνήθως συμβαίνει, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται περεταίρω πιέσεις, ειδικά όσο καθυστερεί ο περιορισμός της ασθένειας. Οι εταιρίες έχουν ήδη αποτιμηθεί με τουλάχιστον δύο πολύ άσχημα επερχόμενα τρίμηνα, κάτι που είναι ήδη παρατραβηγμένο, οπότε αν δεν λυθεί σύντομα το θέμα, θα αρχίσει η αντίστροφη πορεία σε νέες οικονομικές ισορροπίες» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαράκης.

Πού εμφανίζονται ευκαιρίες

Δυστυχώς η συγκυρία δεν ευνόησε, καθώς η τρέχουσα νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν αφήνει πολλά περιθώρια για νέες πληθωριστικές παρεμβάσεις, αφήνοντας μερικώς ανεξέλεγκτες κάποιες μακροοικονομικές ανισορροπίες που ενδέχεται να προκύψουν. Με μηδενικές αποδόσεις χρεογράφων και πρόσφατα υψηλότερων κινδύνων στη χρηματαγορά, οι επενδύσεις συνήθως αναστέλλονται, με σύμμαχο και τον ελεγχόμενα χαμηλό πληθωρισμό.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, εξηγεί ο κ. Ζαχαράκης, αναφύεται το ζήτημα της ορθολογικής διαχείρισης των θέσεων ενός χαρτοφυλακίου, τόσο από πλευράς διάρθρωσης κινδύνου, όσο και από πλευράς επιλογής χρόνου. Η έλλειψη εξαρχής σχεδίου δράσης οδηγεί συχνά σε παράλογες λύσεις, που με τη σειρά τους έχουν τυχαία -και συνήθως αρνητικά- αποτελέσματα στο κεφάλαιο του επενδυτή.

Σε κάθε περίπτωση, εμφανίστηκαν δύο σημαντικές ευκαιρίες: πρώτον, αναδείχθηκαν οι μετοχές με την καλύτερη συμπεριφορά, απόρροια της στάσης των μετόχων τους, την καλή χρηματοοικονομική εικόνα και το αντικείμενό τους˙  δεύτερον, αυξήθηκαν κάθετα οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων, των οποίων οι ρευστοποιήσεις μάλλον προήλθαν από την ανάγκη ρευστότητας ή και διατήρησης μοχλευμένων χαρτοφυλακίων.

«Το βέβαιο είναι ότι έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή για έναν επενδυτή να επαναπροσδιορίσει το ρίσκο που θέλει να αναλάβει, και να εξετάσει εκ νέου τις επιλογές που έχει από εδώ και πέρα» επισημαίνει ο γνωστός χρηματιστηριακός αναλυτής.

Πτώση έως 4% του ΑΕΠ και υποχώρηση έως και 60% στα εταιρικά κέρδη

Η πτώση που έχουν σημειώσει τα χρηματιστήρια τις τελευταίες μέρες , είναι πρωτοφανής. Ειδικά ο ΓΔ ΧΑ έχει υποχωρήσει από τις 940 στις 480 περίπου μονάδες, δηλαδή σε 50% περίπου. Ο Κωνσταντίνος Βέργος, καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ εκτιμά ότι η κρίση αυτή δεν αποτελεί μια απλή “ρευστοποίηση κερδών” επενδυτών. Αποτελεί, όπως λέει, αποτέλεσμα ειλικρινούς προβληματισμού των επενδυτών για τις επιπτώσεις της κρίσης κορωνοϊού στα κέρδη των εταιριών.

«Παρότι η ΕΚΤ και η Αμερικανική Fed πήραν κάποια μέτρα υποστήριξης τραπεζών  για να διοχετευτεί ρευστότητα στις επιχειρήσεις που θα πληγούν, μόνο η Τράπεζα Αγγλίας πήρε ένα αποτελεσματικό πακέτο μέτρων. Συνεπώς η αγορά παγκοσμίως, αλλά και η ελληνική, δύσκολα θα πειστούν άμεσα ότι η κρίση τελείωσε.  Είναι ακόμη νωρίς για να συμπεράνουμε που θα σταματήσει η πτώση» τονίζει ο κ. Βέργος.

Συνεχίζει λέγοντας πως το πιθανότερο σενάριο είναι μια σειρά εταιριών να παύσουν τις δραστηριότητές τους για 3 περίπου εβδομάδες σε όλες τις μεγάλες χώρες, με αποτέλεσμα το Παγκόσμιο ΑΕΠ να πέσει ως και 4% και τα αντίστοιχα κέρδη των εταιριών να υποχωρήσουν κατά 50%-60% περίπου. Η ερμηνεία που δίνει είναι ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει μεσοσταθμικά σε αποτιμήσεις ως και 40%-45% των υψηλών τιμών που διαμορφωθήκαν την προηγούμενη περίοδο, άρα υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω πτώσης τιμών μετοχών. «Ο πιο επικίνδυνος κλάδος είναι σε αυτή τη φάση ο τραπεζικός» καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα