Green Panda: Η πρώτη χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ της ελληνικής startup ανακύκλωσης κινητών

Η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η τεχνολογία στον κλάδο των smartphones έχει οδηγήσει στο να ανανεώνουμε πολύ συχνότερα την συσκευή μας και να την αντικαθιστούμε με μια νεότερη σε κατασκευή που μας παρέχει περισσότερες δυνατότητες, καλύτερη κάμερα και γραφικά. Αλήθεια πόσοι από εσάς δεν έχουν στο συρτάρι τους καταχωνιασμένο κάποιο παλιό κινητό, το οποίο δίστασαν να πουλήσουν, είτε επειδή δυσκολεύονται να αξιολογήσουν τη μεταπωλητική του αξία, είτε επειδή δεν γνωρίζουν που να απευθυνθούν;

Πώς θα σας φαινόταν αν

μπορούσατε να ανακυκλώσετε το κινητό σας παίρνοντας επιτόπου τα χρήματα που αντιστοιχούν στην υφιστάμενη αξία του και αυτό μόλις σε 3 λεπτά;

Η Green Panda, η εταιρεία που επιβραβεύει τους χρήστες για να ανακυκλώσουν τα smartphones τους, κάνει αυτή τη δουλειά για λογαριασμό σας. Η ελληνική startup, έχει λάβει 3 διεθνείς πατέντες ευρεσιτεχνίας σε Αμερική και Ευρώπη και έχει ήδη καταφέρει να ανακυκλώσει χιλιάδες smartphones μέσα στο 2020.

Μάλιστα πρόσφατε εξασφάλισε 1,5 εκατ. ευρώ στον πρώτο γύρο χρηματοδότησής της, κεντρίζοντας το ενδιάφέρον angel investors, στην πλειοψηφία τους C-level στελέχη στο χώρο των τηλεπικοινωνιών από τη Β. Αμερική και την Ευρώπη. Η εταιρεία – επιχειρηματικό δημιούργημα των Φάνη Κουτουβέλη (Intale) και Άλεξ Βρατσκίδη (Persado & Upstream) – έχει συνάψει συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος και ήδη από το Μάρτιο του 2020, έχει ανακυκλώσει περισσότερα από 4.000 smartphones. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία τα 20 πρώτα Green Panda ATMs εντός επιλεγμένων καταστημάτων ΑΒ Βασιλόπουλος στην Αττική, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να προστεθούν άλλα 20.

Άνω των 30 δισ. δολαρίων η αξία της αγοράς

Η αγορά ανακύκλωσης ηλεκτρονικών ειδών αναπτύσσεται με διψήφιο ποσοστό της τάξεως του 20% το χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο και η αποτίμησή της ξεπερνά τα 30 δις δολάρια, ποσό το οποίο τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 50 δις δολάρια, όταν η αγορά των καινούριων smartphones κινείται με βραδύ ρυθμό ανάπτυξης 1% έως 2% ετησίως.

Η δυναμική που καταγράφεται έχει να κάνει με το γεγονός ότι καλύπτει μία σημαντική ανάγκη των καταναλωτών που δεν ξέρουν τι να κάνουν με την προηγούμενη συσκευή τους. Όπως εξηγεί στο fortunegreece.com ο Φάνης Κουτουβέλης, εκ των συνιδρυτών της Green Panda, σε ώριμες αγορές όπως η Αγγλία, οι ΗΠΑ και η Γερμανία, ο καταναλωτής μπορεί να απευθυνθεί σε telecom operators, ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση κινδυνεύει να λάβει χαμηλότερη τιμή και συνήθως έχει τη δυνατότητα να καταφύγει σε αυτούς μόνο για iPhone κινητά. Άλλες επιλογές που έχει είναι είτε να προσπαθήσει να πουλήσει μέσω eBay το κινητό, είτε να κινηθεί στη λογική των αγγελιών σε διάφορα fora και blogs, παίρνοντας ως δεδομένο την χρονική καθυστέρηση των 2-3 εβδομάδων από τη στιγμή που θα υποβάλει την καταχώρηση μέχρι να βρει υποψήφιο αγοραστή.

Στην Green Panda η διαδικασία είναι αυτόματη και διαρκεί λιγότερο από 3 λεπτά: Το smartphone τοποθετείται μέσα στο Green Panda ΑΤΜ όπου γίνεται η αυτόματη αναγνώριση του μοντέλου και της κατάστασης του κινητού και υπολογίζεται η αξία του. Αν ο κάτοχος επιθυμεί να προχωρήσει στην ανακύκλωση, εισάγει το ΙΒΑΝ του και το Green Panda τον επιβραβεύει με την αξία επιτόπου, διαφορετικά επιλέγει το «έξοδος» και παίρνει τη συσκευή του πίσω.

Τα οικονομικά οφέλη και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα

«Για πρώτη φορά ο καταναλωτής μέσα σε 3 λεπτά μπορεί να αφήσει την συσκευή του, να γίνει αυτόματη αξιολόγηση της και να είναι οικολογικά υπεύθυνος. Ενδεικτικά για ένα καινούργιο iPhone προς ανακύκλωση μπορεί να αποφέρει κέρδος από 550 έως 600 ευρώ. Η κατάθεση γίνεται real time ενώ σε ένα μήνα από τώρα θα μπορούν να υπάρχουν και διαφορετικές μορφές επιβράβευσης από άλλες συνεργαζόμενες εταιρείες. Αντί ο καταναλωτής να επιλέγει να πάρει cash τα χρήματα του, θα μπορεί να τα εξαργυρώνει με ισόποσης αξίας επιταγές σε διάφορα καταστήματα της επιλογής του» λέει χαρακτηριστικά ο Φάνης.

Το κινητό εισέρχεται στο Green Panda ATM ανοιχτό έτσι ώστε να είναι λειτουργικό και ακόμα κι αν ο χρήστης του έχει ξεχάσει να σβήσει τα προσωπικά του δεδομένα υπάρχει μήνυμα που τον ενημερώνει γι’ αυτό πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Να σημειωθεί ότι μπορούν ακόμα να αξιοποιηθούν και συσκευές που έχουν σπασμένη οθόνη αρκεί να είναι λειτουργικές, ενώ αν ένα κινητό έχει καταγραφεί ως απολεσθέν ή είναι κλεμμένο, εμφανίζεται σχετικό μήνυμα και δεν πραγματοποιείται η συναλλαγή.

Που καταλήγουν όμως όλα αυτά τα κινητά; Ο Φάνης διευκρινίζει πως γίνεται ένας διαχωρισμός. Οι  παλιές συσκευές καταλήγουν σε συνεργάτες που είναι πιστοποιημένα κέντρα ανακύκλωσης ηλεκτρονικών, όσες συσκευές είναι φθαρμένες μπορούν τα εξαρτήματα τους να αξιοποιηθούν δίνοντας ζωή σε άλλες συσκευές, ενώ στην τρίτη περίπτωση μπορεί η εταιρία να προβεί σε κάποιες επιδιορθώσεις αναλαμβάνοντας η ίδια το κόστος, το κινητό να γίνει σαν καινούργιο, και να πουληθεί στη συνέχεια ως μεταχειρισμένο σε χαμηλότερη τιμή.

Αυτή τη στιγμή στην Green Panda απασχολούνται 13 άτομα και ο στόχος είναι η ομάδα να μεγαλώσει το επόμενο διάστημα.

«Οι επενδυτές προέρχονται κυρίως από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και διαθέτουν μακρόχρονη εμπειρία. Ο λόγος που πίστεψαν σε εμάς και λάβαμε το «πράσινο φως» για τη χρηματοδότηση είναι ότι αναγνωρίζουν το τεράστιο πρόβλημα του e-waste, βλέπουν την δυναμική του κλάδου ανακύκλωσης κινητών τηλεφώνων και αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με την ζήτηση αλλά με την προσφορά διότι όλοι βασίζονται σε παραδοσιακά κανάλια» επισημαίνει.

Καταλήγει λέγοντας πως αυτή τη στιγμή υλοποιούνται επενδύσεις στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης για την δεύτερη και πιο εξελιγμένη έκδοση του μοντέλου.

Photo by Jamie Street on Unsplash

Keywords
Τυχαία Θέματα