KPMG: Πώς άντεξαν οι οικογενειακές επιχειρήσεις στα χρόνια της κρίσης
Οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ευρώπη ανταποκρίθηκαν καλύτερα στην πανδημία του COVID-19 από τις επιχειρήσεις σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.
Σύμφωνα με τη μελέτη «Υιοθετώντας μία μακροπρόθεσμη θεώρηση: Μαθήματα αντοχής από τις ευρωπαϊκές οικογενειακές επιχειρήσεις», αποτέλεσμα της συνεργασίας του STEP Project Global Consortium, του European Family Businesses (EFB) και της KPMG
Για όλες τις επιχειρήσεις, ο πρώτος αντίκτυπος που είχε η πανδημία έγινε αισθητός στα έσοδα. Ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα των ευρωπαϊκών οικογενειακών επιχειρήσεων (64%) ανέφεραν αρχικές απώλειες εσόδων σε σύγκριση με το 69% των οικογενειακών επιχειρήσεων παγκοσμίως, το ένα τέταρτο (25%) κατάφερε να διατηρήσει τα επίπεδα των εσόδων τους και το 11% παρουσίασε αυξήσεις.
Αναφορικά με τις Ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα, το 63% ανέφερε απώλεια εσόδων, το 18% διατήρησε σταθερά έσοδα ενώ το 19% δήλωσε ότι παρουσίασε αύξηση εσόδων. Το ποσοστό μείωσης του εργατικού δυναμικού στις οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα πλησίασε το μέσο όρο που παρατηρήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο και διαμορφώθηκε στο 8,35%.
Οι οικογένειες προχώρησαν σε τρεις άμεσες ενέργειες για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τη μείωση των εσόδων στις επιχειρήσεις τους: 1) σταθεροποίηση της επιχείρησης μέσω αλλαγών στην απασχόληση και μειώσεων δαπανών 2) αξιοποίηση των προγραμμάτων κυβερνητικής υποστήριξης 3) εξορθολογισμό των λειτουργιών και επαναπροσδιορισμό του μέλλοντος για τις εταιρείες τους. Προτεραιότητα δόθηκε στη διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων υπαλλήλων καθώς και μακροχρόνιων σχέσεων με προμηθευτές, πελάτες και άλλα σημαντικά ενδιαφερόμενα μέρη.
Όπως αναφέρει ο Βαγγέλης Αποστολάκης, Αντιπρόεδρος της KPMG στην Ελλάδα «Οι αντιδράσεις των οικογενειακών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι αξιομνημόνευτες. Από την αρχή αντιλήφθηκαν την επιτακτική ανάγκη να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις τους και την οικογενειακή και επιχειρηματική τους κληρονομιά. Από τις συζητήσεις μου με ηγέτες και ιδιοκτήτες οικογενειακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, διαπίστωσα ότι έθεσαν ως πρωταρχικό σκοπό την επιβίωση της επιχείρησης, την προστασία των εργαζομένων και την προσφορά στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, θυσιάζοντας βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη (όπως μερίσματα) και στηρίζοντας με προσωπικά/οικογενειακά κεφάλαια τις επιχειρήσεις τους. Συνειδητοποίησαν την ανάγκη αξιοποίησης όλων των ταλέντων και δεξιοτήτων των μελών της οικογένειας, εξετάζοντας άμεσα σε αρκετές περιπτώσεις την επανακατεύθυνση του επιχειρηματικού τους μοντέλου»
Η σημασία μίας μακροπρόθεσμης οπτικής και η επίδραση των οικογενειακών αξιών
Οι γρήγορες αρχικές αντιδράσεις, σε συνδυασμό με την εστίαση στο μέλλον, έθεσαν τις οικογενειακές επιχειρήσεις σε θέση ισχύος για να στηρίξουν την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, λόγω του απρόβλεπτου χαρακτήρα της πανδημίας, ορισμένες οικογενειακές επιχειρήσεις πιθανότατα έλαβαν βραχυπρόθεσμες αποφάσεις για να διατηρήσουν μέρος του κεφαλαίου τους, διακόπτοντας ή αναβάλλοντας προγραμματισμένες επενδύσεις και να ανακατανείμουν τους οικονομικούς τους πόρους για να διατηρήσουν και να υποστηρίξουν τους υπαλλήλους τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουν τα μακροπρόθεσμα σχέδιά τους. Αντίθετα, είναι πιο πιθανό ότι έχουν δώσει προτεραιότητα στην ανάγκη να σταθεροποιήσουν τις επιχειρήσεις τους και να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των υπαλλήλων τους με στόχο τη διασφάλιση μιας ισχυρής θέσης στο μέλλον.
56% ανέφεραν ότι ανέβαλαν ή ακύρωσαν τις επενδύσεις τους σε Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D), ιδίως βραχυπρόθεσμα, σε σύγκριση με το 17,09% των ευρωπαϊκών μη οικογενειακών επιχειρήσεων.Το 23% των ευρωπαϊκών οικογενειακών επιχειρήσεων ανέβαλαν ή μείωσαν τις αμοιβές των στελεχών, σε σύγκριση με το 29% παγκοσμίως.Μόνο το 13% εξέτασε εναλλακτικά σχήματα αμοιβών για τα στελέχη τους.Όπως αναφέρει η Κατερίνα Πολυζώη, Διευθύντρια στον τομέα των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών προς Οικογενειακές Επιχειρήσεις της KPMG στην Ελλάδα «Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής επιβεβαιώνουν την αντίληψή μας για την ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα των οικογενειακών επιχειρήσεων και την ικανότητά τους να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα σημαντικές κρίσεις. Η άμεση συμμετοχή της οικογένειας στην ιδιοκτησία και διοίκηση της επιχείρησης προσδίδει ευελιξία και ταχύτητα στη λήψη καθοριστικών αποφάσεων, όπως η ανακατανομή οικονομικών πόρων και η αναθεώρηση της στρατηγικής, με το βλέμμα τους να παραμένει σταθερά προσηλωμένο στο μέλλον».
Η ισχύς της οικογένειας
Η μελέτη επισημαίνει μια μοναδική πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των οικογενειακών επιχειρήσεων σε σύγκριση με άλλους τύπους επιχειρήσεων, που είναι ο σκοπός και οι αξίες της οικογένειας και η συμμετοχή τους στην επιχείρηση. Οι οικογενειακές επιχειρήσεις, με τη συμμετοχή πολλών γενεών στη λήψη αποφάσεων, αντέδρασαν γρήγορα για να προστατεύσουν την επιχείρηση και να συμφωνήσουν για τη στρατηγική της κατεύθυνση.
Οι οικογενειακές επιχειρήσεις σταθεροποίησαν με επιτυχία τις επιχειρήσεις τους βραχυπρόθεσμα ως απάντηση στον άμεσο αντίκτυπο του COVID-19, αξιοποιώντας παράλληλα την επιχειρηματική τους νοοτροπία για να παραμείνουν σταθερά προσανατολισμένες στις μακροπρόθεσμες προοπτικές.Οι γνώσεις και οι δεξιότητες πολλών γενεών μελών της οικογένειας επιστρατεύθηκαν για να επανεξετάσουν τη στρατηγική κατεύθυνση της επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα διευρύνθηκε η ευαισθητοποίησή τους στην ανάγκη αναβάθμισης των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και σχετικών με τη διακυβέρνηση (ESG) ζητημάτων σε στρατηγικές προτεραιότητες.Οι οικογενειακές αξίες που στηρίζουν τις επιχειρήσεις τους, αντικατοπτρίζονται στον τρόπο με τον οποίο οι οικογένειες έδωσαν προτεραιότητα στις ανησυχίες όλων των ενδιαφερομένων μερών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.Εφιστώντας το σημαντικό ρόλο της οικογένειας στην οικογενειακή επιχείρηση, ο Andrea Calabrò, STEP Project Global Consortium Global Academic Director, αναφέρει «Πολλά μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας επέστρεψαν στις οικογενειακές τους επιχειρήσεις για να φέρουν ένα ιστορικό πλαίσιο – ή αυτό που συχνά αναφέρεται ως «ιστορική μνήμη» – για την αντιμετώπιση του άμεσου αντίκτυπου της πανδημίας και των αποφάσεων που έπρεπε να ληφθούν για να συνεχίσει η επιχείρηση να προχωρά μπροστά. Ταυτόχρονα, βασίστηκαν στα νεότερα μέλη της οικογένειας για να ανακαλύψουν ψηφιακές λύσεις, να μεταμορφώσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και να αναπτύξουν νέα προϊόντα τεχνολογίας ή παρεχόμενες υπηρεσίες. Αυτή είναι η δύναμη της οικογενειακής επιχείρησης: ο συνδυασμός μιας νέας νοοτροπίας με την πρακτική εμπειρία της επιτυχούς αντιμετώπισης κρίσεων στο παρελθόν.»
To άρθρο KPMG: Πώς άντεξαν οι οικογενειακές επιχειρήσεις στα χρόνια της κρίσης δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Απόφαση Τσακλόγλου: Προσωρινή σύνταξη για όλους – Τι ισχύει για διαδοχική ασφάλιση, οφειλές και ασφάλιση στον ΟΓΑ
- Νέα Υόρκη: 10ο Greek Investment Forum με ρεκόρ συμμετοχών
- Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2021-2022: Εντός Ιουνίου οι αιτήσεις και μέσω ειδικής εφαρμογής στο κινητό
- Άνοιξε η πλατφόρμα για το ψηφιακό πιστοποιητικό- Όλα τα βήματα για την έκδοσή του
- Ο Έλον Μασκ εξηγεί γιατί αυξάνονται οι τιμές αυτοκινήτων της Tesla
- H υπερφορολόγηση κάνει «πικρό» τον καφέ
- KPMG: Πώς άντεξαν οι οικογενειακές επιχειρήσεις στα χρόνια της κρίσης
- Νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εξετάζει η AVAX
- Ανθεκτικές στην πανδημία οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ευρώπη - H κατάσταση στην Ελλάδα
- Ελληνικά ονόματα έδωσε η Space X στα νέα της διαστημοδρόμια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Άνοιξε η πλατφόρμα για το ψηφιακό πιστοποιητικό- Όλα τα βήματα για την έκδοσή του
- KPMG: Πώς άντεξαν οι οικογενειακές επιχειρήσεις στα χρόνια της κρίσης
- Αύξηση των κρατήσεων καταγράφει η Lufthansa – Στην κορυφή των προτιμήσεων η Ελλάδα
- Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ: Μοίρασε γλαστράκια με βασιλικούς σε όλα τα φαρμακεία και τους εργαζόμενούς του
- Περιφέρεια Αττικής: Ξεκινά η εκταμίευση των πρώτων 10 εκατ. ευρώ για τις πρώτες 400 επιχειρήσεις
- Έντονη βελτίωση της «υγείας» της ελληνικής μεταποίησης τον Μάιο, στις 58 μονάδες, σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit
- Τελευταία Νέα Fortune
- KPMG: Πώς άντεξαν οι οικογενειακές επιχειρήσεις στα χρόνια της κρίσης
- Αύξηση των κρατήσεων καταγράφει η Lufthansa – Στην κορυφή των προτιμήσεων η Ελλάδα
- Άνοιξε η πλατφόρμα για το ψηφιακό πιστοποιητικό- Όλα τα βήματα για την έκδοσή του
- Περιφέρεια Αττικής: Ξεκινά η εκταμίευση των πρώτων 10 εκατ. ευρώ για τις πρώτες 400 επιχειρήσεις
- Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ: Μοίρασε γλαστράκια με βασιλικούς σε όλα τα φαρμακεία και τους εργαζόμενούς του
- Έντονη βελτίωση της «υγείας» της ελληνικής μεταποίησης τον Μάιο, στις 58 μονάδες, σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit
- Μητσοτάκης: Έτσι θα είναι το σύστημα Υγείας στη μετά covid εποχή- Νέος χάρτης περίθαλψης, ψηφιακός φάκελος ασθενών
- Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες σήμερα- Πού καταγράφηκε το μεγαλύτερο ύψος βροχής
- Airbnb: Έκρηξη κρατήσεων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις- Ποια περιοχή κερδίζει τους επισκέπτες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Υπ. Οικονομικών για εξωδικαστικό μηχανισμό: Έχεις χρέη; Θα πληρώνεις έως τα επόμενα 35 χρόνια (420 δόσεις)
- Στα 4,9383 ευρώ η τιμή του μεριδίου του ΕΚΟΕΜΣ για το 2021, με απόφαση του αρχηγού ΓΕΣ
- Πρεμιέρα για την πλατφόρμα του νέου εξωδικαστικού – Πώς θα ρυθμίσετε τις οφειλές σας σε έως 240 δόσεις
- Πληρωμές: Καταργείται ο «γκισές» - Εξόφληση λογαριασμών εκτός τραπεζικών ταμείων
- Ιταλία: Στο 10,7% το ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο - Ρεκόρ τριετίας
- Άνοιξε η πλατφόρμα για τον Εξωδικαστικό – 240 δόσεις για δημόσιο και 420 για τράπεζες
- Νέα προσθήκη στην οικογένεια προγραμμάτων «εξασφαλίζω» από τη Eurolife FFH
- Πιερρακάκης: Από το φθινόπωρο οι μεταβιβάσεις ακινήτων με μια επίσκεψη στον συμβολαιογράφο
- Γερμανία: Πτώση της ανεργίας τον Μάιο
- Συλλήψεις αντικαθεστωτικών στη Ρωσία