Lastminute.com: Οι συλλήψεις και ο κίνδυνος για τα ταξιδιωτικά γραφεία

12:41 26/7/2022 - Πηγή: Fortune

Το διαδίκτυο είναι σπουδαίο εργαλείο στα χέρια των επιχειρήσεων που έχουν ένα ακόμη κανάλι πώλησης στη διάθεσή τους, ωστόσο, μπορεί να είναι ταυτόχρονα και απειλή για την αγορά, όταν απρόσωπες εταιρείες που δεν διαθέτουν φυσική παρουσία εξαπατούν ανυποψίαστους πελάτες μέσω της διαφήμισης πλασματικών υπηρεσιών που τελικά δεν παρέχονται.

Πρόσφατο παράδειγμα είναι η περίπτωση του ομίλου online ταξιδιωτικών γραφείων Lastminute.com, όπου τέσσερις διευθυντές συνελήφθησαν έπειτα από έρευνες που διεξήχθησαν στις θυγατρικές  Bravo Next SA,

Bravo Meta CH SA και LM Next CH SA. στην Ελβετία.

Η Ελβετική εισαγγελία διερευνά εάν υπήρξε απάτη σε σχέση με την κρατική βοήθεια που έλαβαν οι εν λόγω θυγατρικές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που ανέρχεται στα 28,5 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο CEO του ομίλου, Fabio Cannavale και ο διευθυντής επιχειρήσεων (COO), Andrea Bertoli. H εισαγγελία έχει ήδη προχωρήσει σε δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών των ελβετικών θυγατρικών της εταιρείας, συνολικού ύψους 7,1 εκατομμυρίων ευρώ.

Η είδηση έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία μιας και ο όμιλος Lasminute.com είναι από τους μεγαλύτερους οργανισμούς online τουριστικών γραφείων με brands όπως: Volagratis, Rumbo, Weg.de, Bravofly, Jetcost και Hotelscan.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας FedHATTA, Λύσανδρος Τσιλίδης μίλησε στο fortunegreece.com απαντώντας στο ερώτημα του πώς οι επιχειρήσεις του κλάδου, και κατ’ επέκταση οι ταξιδιώτες, μπορούν να οχυρωθούν απέναντι σε οργανισμούς – “φαντάσματα” που θέτουν σε κίνδυνο τα χρήματα και τα προσωπικά δεδομένα των πελατών τους.

Πρέπει να μπουν όρια στο διαδίκτυο

«Εδώ και χρόνια φωνάζουμε, ως Ομοσπονδία, ότι το ίντερνετ έχει ξεπεράσει τα όρια και ότι χρειάζεται να δημιουργηθούν δικλείδες ασφαλείας. Όταν οι τουρίστες αγοράζουν εισιτήρια και κλείνουν τις διακοπές τους σε έναν προορισμό, θα πρέπει να το κάνουν μέσα από τις επίσημες ιστοσελίδες των γραφείων ταξιδιών. Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία δύο χρόνια με την πανδημία, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ταξιδιωτών που ταλαιπωρείται, καθώς έκλεισε πακέτα μέσω διαδικτύου και ακόμα δεν έχει πάρει πίσω τα χρήματα για υπηρεσίες που δεν του παρασχέθηκαν. Ως FedHATTA, έχουμε μεγάλη εμμονή με το νόμο για τα ταξιδιωτικά γραφεία που λέει ότι τρίτες χώρες δεν μπορούν να δράσουν στην Ελλάδα εάν δεν υπάρχει εμπορική αμοιβαιότητα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι υποχρεούνται οι πάντες για οποιαδήποτε τουριστική δραστηριότητα παρέχουν, να την πραγματοποιούν μόνο μέσα από ελληνικό ταξιδιωτικό γραφείο που έχει την σχετική αδειοδότηση» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιλίδης προσθέτοντας πως στο παρελθόν υπεράκτιες χώρες είχαν “αλωνίσει” στην ελληνική αγορά, δίχως να λογοδοτούν σε κανέναν επίσημο φορέα.

«Τα στοιχεία στην περίπτωση της lastminute.com αποδεικνύουν ότι δε λειτουργούσε νόμιμα. Γίνεται ένας κανιβαλισμός με τις λέξεις-κλειδιά στο διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα το last minute, και ο πελάτης μπερδεύεται, αποπροσανατολίζεται. Οι επιχειρήσεις πρέπει να σέβονται το νόμο της χώρας στην οποία δραστηριοποιούνται, να είναι υπόλογες, να έχουν ΑΦΜ, και φυσικά να παρέχουν υπηρεσίες προσωπικού έτσι ώστε να υπάρχει backoffice για το service σε περίπτωση αντιμετώπισης προβλήματος και όχι ο πελάτης να μιλάει με ένα chatbot!».

Συνεχίζει λέγοντας πως ακόμη και πολύ γνωστές low cost carriers στον κλάδο των αερομεταφορών, δεν λειτουργούν σωστά και υιοθετούν πρακτικές που δυσκολεύουν την επικοινωνία με τους πελάτες τους. «Υπάρχουν vouchers που εκκρεμούν. Έχουμε φτάσει στο σημείο να ικετεύουμε και να μην μπορούμε να κινηθούμε νομικά εναντίον τους. Και μιλάμε δε για πολύ γνωστές εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν καν διεύθυνση στην Ελλάδα, ούτε νόμιμο εκπρόσωπο».

Ο ίδιος εκφράζει την ανησυχία του ότι μπορεί φαινόμενα σαν αυτό της lastminute.com να δούμε να συμβαίνουν και στην ελληνική αγορά. Όπως λέει, στο παρελθόν προέκυψαν μικρο-περιστατικά όπου η FedHATTA, διαχειρίστηκε την κατάσταση επιστρατεύοντας το πειθαρχικό του Υπουργείου Τουρισμού.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη καμπάνια της ΑΑΔΕ με τίτλο «Apodixi Please», που δίνει τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να ενημερωθούν για τη χρήση του «πλαστικού χρήματος» και για την υποχρέωση των επιχειρηματιών να δίνουν τα νόμιμα παραστατικά, τάσσεται υπέρ, αν και όπως λέει στον κλάδο του δεν πραγματοποιείται καμιά δοσοληψία που να μην εμφανίζεται μέσω τραπεζών. «Δεν υπάρχει περιθώριο διαφυγής. Έχετε δει ποτέ έκδοση εισιτηρίου, ή κράτηση ξενοδοχείου χωρίς στο τέλος να παρασχεθεί απόδειξη;».

Τέλος, σε ότι αφορά την πορεία της τρέχουσας τουριστικής σεζόν, είναι συγκρατημένα αισιόδοξος, καθώς ο «λογαριασμός» θα γίνει με το πέρας της χρονιάς. «Η αίσθησή μου είναι ότι τα  στοιχεία που παρουσιάζονται είναι μερικώς επιλεγμένα. Αρκεί να σας πω πως τα γραφεία ταξιδιών για Έλληνες ταξιδιώτες σημειώνουν αυτή τη στιγμή πτώση 45% με 50%. Φυσικά και θέλουμε να επανέλθει η αγορά στα προ πανδημίας επίπεδα και να παράξουμε περισσότερο. Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η κινητικότητα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, το θέμα είναι τι θα γίνει ως το τέλος της χρονιάς. Λάβετε υπόψιν ότι μέχρι το Μάιο οι οδικές αφίξεις υποχώρησαν κατά 46%, οι αεροπορικές κατά 15%, ενώ στα έσοδα σημειώθηκε πτώση της τάξης του -20%. Ο Ιούνιος μπορεί να ισοσκελίσει τις απώλειες των προηγούμενων μηνών, όχι όμως για το σύνολο της χρονιάς» κατέληξε ο κ. Τσιλίδης.

To άρθρο Lastminute.com: Οι συλλήψεις και ο κίνδυνος για τα ταξιδιωτικά γραφεία δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα