Logistics: Επενδύσεις σε IoT, AI και e-commerce – «Κλειδί» οι μεταφορές
Σε νέες τεχνολογίες επενδύουν οι εταιρείες logistics, η πλειονότητα των οποίων μετά την πανδημία επιταχύνει δράσεις για την βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας σε τομείς όπως τα πληρ. συστήματα διαχείρισης μεγάλου όγκου δεδομένων, τα ρομποτικά συστήματα, οι αυτοματισμοί και οι εφαρμογές ΑΙ.
Σύμφωνα με την 5η Έκθεση της Ελληνικής Εταιρείας Logistics πάνω από τις μισές εταιρείες του δείγματος χρησιμοποιούν εφαρμογές νέφους
Το 85% των εταιρειών logistics θεωρεί ότι η πανδημία έδωσε το έναυσμα για την καλύτερη οργάνωση του κυκλώματος logistics και επιπροσθέτως πιστεύει στην ανάγκη στροφής των επενδύσεων προς τομείς που εστιάζουν σε νέες τεχνολογίες και συστήματα (ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού). Το 80% θεωρεί ότι οι προγραμματισμένες επενδύσεις θα υλοποιηθούν κανονικά ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με την πλειοψηφία να δίνει έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Πάντως μόνο ένα στα δέκα στελέχη της συγκεκριμένης αγοράς εκτιμά ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν λόγω των σημαντικών επιχειρηματικών ευκαιριών που αναδύονται αυτή την περίοδο.
Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι η εμφάνιση της πανδημίας ωθεί τους επιχειρηματίες σε μια στροφή (σε ποσοστό 80%) προς το ηλεκτρονικό εμπόριο, με μόλις το 20% του δείγματος να δηλώνει ότι δεν θα δραστηριοποιηθεί στον κλάδο του e-commerce. To 40% των εταιρειών δραστηριοποιείται ήδη, ενώ το υπόλοιπο 40% έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για τη δραστηριοποίηση στον κλάδο του e-commerce.
Ως αποτέλεσμα, αυτή η τάση αναμένεται να αποτυπωθεί και στις μεταφορικές εταιρείες οι οποίες, με τα κατάλληλα κίνητρα, θα μπορέσουν να εκσυγχρονίσουν τον στόλο τους και να ανταποκριθούν στο απαιτητικό περιβάλλον διανομών. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, παρατηρείται συρρίκνωση των οδικών και σιδ/κών μεταφορών και σημαντική αύξηση των θαλάσσιων μεταφορών. Υπάρχουν παρόλαυτά σημάδια ανάκαμψης της αγοράς, αν και τα προβλήματα που αφορούν στο γηρασμένο στόλο, στη μη δυνατότητα επιδοτήσεων για ανανέωση στόλου οχημάτων καθώς και στην ύπαρξη μεικτών κλιμακίων για ελέγχους εξακολουθούν να υφίστανται. Ο σιδηρόδρομος αποτελεί κλειδί για την προσέλκυση διεθνούς φορτίου. Λόγω αδυναμιών στις υποδομές (π.χ. σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση, ηλεκτροκίνηση), η χωρητικότητα του δικτύου δεν επιτρέπει πάνω από 2-3 εμπορευματικούς συρμούς καθημερινά (κίνηση τις βραδινές ώρες).
Οι ανάγκες για συνδυασμένες μεταφορές προς την Ανατολική & Κεντρική Ευρώπη είναι πολύ μεγαλύτερες, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου. Επίσης οι θαλάσσιες μεταφορές παρουσιάζουν μια σημαντική ανάκαμψη μετά από την πτώση που υπήρξε το 2019 και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Λόγω δε της παγκόσμιας κρίσης τα ναύλα για τα εμπορευματοκιβώτια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα ενώ ένας μεγάλος αριθμός πλοίων συνωστίζεται έξω από μεγάλα λιμάνια δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Κίνητρα και αντικίνητρα
Σύμφωνα με την έρευνα σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες (45%) βλέπουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς logistics κι ένα αξιόλογο ποσοστό (37%) βλέπει επανεκκίνηση. Ωστόσο ορισμένοι εκτιμούν ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα. Σε αυτά περιλαμβάνεται η μη ύπαρξη διαθέσιμων και ποιοτικών αποθηκευτικών χώρων και υποδομών (27%), κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων (25%), καθώς και πλαίσιο ίδρυσης και ανάπτυξης επιχειρηματικών πάρκων (20%).
Συμπερασματικά, αν και η Ελλάδα παρουσίαζε πτώση στην παγκόσμια αγορά logistics (42η θέση LPI) με βάση στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2018, το τελευταίο χρονικό παρουσιάζει βελτίωση η οποία διαφαίνεται πως θα αποτυπωθεί τα επόμενα έτη. Σημειώνεται ακόμη ότι η συνεισφορά των logistics στο ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται στο 9,5% και στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) στα 11 δις. ευρώ. Στον κλάδο απασχολούνται περίπου 200 χιλ. εργαζόμενοι και με βάση τις προβλέψεις, μέσα στα επόμενα χρόνια, η συμβολή του κλάδου στο εθνικό ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει το 12%.
Η ανάπτυξη των πυλών του εμπορίου είναι σημαντική. Ο λιμένας του Πειραιά κυριαρχεί στην Μεσόγειο ενώ το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει σημαντικές προοπτικές να αποτελέσει hub των Βαλκανίων. Ταυτόχρονα οι αποθηκευτικοί χώροι των 3PL αυξάνονται σημαντικά παρόλα αυτά η ανάθεση σε τρίτους παρουσιάζει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Επίσης οι εταιρείες 3PL προσφέρουν ευρεία γκάμα υπηρεσιών αλλά θα πρέπει να επενδύσουν σε συστήματα και σε εκπαίδευση ώστε να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές.
To άρθρο Logistics: Επενδύσεις σε IoT, AI και e-commerce – «Κλειδί» οι μεταφορές δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Άνοδος της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη - επιδείνωση από αύριο
- Credit Suisse: Διαρροή 18.000 εγγράφων αποκαλύπτει εγκληματίες, απατεώνες και διεφθαρμένους πολιτικούς
- Euroferry Olympia: Έλληνας οδηγός ο άνδρας που βρέθηκε απανθρακωμένος – Αγωνία για τους δέκα αγνοούμενους
- Ενέργεια: Οι 7+2 παράγοντες που εκτίναξαν τις τιμές στα ύψη
- ΑΑΔΕ: Ξεσκέπασε φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ σε γνωστή πίστα
- Δικαστική απόφαση αναστέλλει πλειστηριασμό 400.000 ευρώ από fund για έναν λάθος αριθμό!
- Πράσινο φως στο deal που δημιουργεί το σούπερ μάρκετ του 1,1 δισ.
- Νέου τύπου επιδοτήσεις στην εργασία φέρνει η επέκταση του προγράμματος SURE
- ΥΠΕΝ: «Πράσινο» στο λατομείο αδρανών υλικών για το αεροδρόμιο Καστελίου
- Νυχτερινή «εισβολή» της ΑΑΔΕ σε γνωστή «πίστα» – Πώς εντοπίστηκε φοροδιαφυγή εκατομμυρίων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Credit Suisse: Διαρροή 18.000 εγγράφων αποκαλύπτει εγκληματίες, απατεώνες και διεφθαρμένους πολιτικούς
- Euroferry Olympia: Έλληνας οδηγός ο άνδρας που βρέθηκε απανθρακωμένος – Αγωνία για τους δέκα αγνοούμενους
- Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι τιμές ενέργειας παραμένουν στα ύψη
- Ουκρανικό: Μπάιντεν και Πούτιν συμφώνησαν σε συνάντηση με σφραγίδα Μακρόν
- Logistics: Επενδύσεις σε IoT, AI και e-commerce – «Κλειδί» οι μεταφορές
- Τελευταία Νέα Fortune
- Logistics: Επενδύσεις σε IoT, AI και e-commerce – «Κλειδί» οι μεταφορές
- Credit Suisse: Διαρροή 18.000 εγγράφων αποκαλύπτει εγκληματίες, απατεώνες και διεφθαρμένους πολιτικούς
- Euroferry Olympia: Έλληνας οδηγός ο άνδρας που βρέθηκε απανθρακωμένος – Αγωνία για τους δέκα αγνοούμενους
- Ουκρανικό: Μπάιντεν και Πούτιν συμφώνησαν σε συνάντηση με σφραγίδα Μακρόν
- Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι τιμές ενέργειας παραμένουν στα ύψη
- Η JPMorgan στοιχηματίζει ότι το metaverse είναι μια ευκαιρία 1 τρισ. δολαρίων σε έσοδα ετησίως
- Zero meetings: Αποφύγετε όσες περισσότερες συναντήσεις μπορείτε
- Επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν: Αναγκαιότητα να επιταχυνθεί η διπλωματική διαδικασία
- Κορονοϊός: 9.596 νέα κρούσματα, 67 θάνατοι, 471 διασωληνωμένοι
- Απογειώνονται οι κρατήσεις τύπου AirBnB στην Ελλάδα και τον κόσμο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Δομινικανή Δημοκρατία: Εγκαινιάστηκε έργο ανέγερσης τείχους στα σύνορα με την Αϊτή
- Conde Nast Τraveller: Η λίστα με τα καλύτερα ελληνικά νησιά για το 2022
- Δείτε τις πιο πλούσιες χώρες της Ευρώπης
- Παγώνη: Kανείς δεν αποκλείει να υπάρξει μια νέα παραλλαγή κορονοϊού
- ΙΕΝΕ: Οι διεθνείς και οι εγχώριες αιτίες για την αύξηση των τιμών της ενέργειας
- Γνωρίζετε τα πιο ακριβά υλικά στον κόσμο;
- Νυχτερινή «εισβολή» της ΑΑΔΕ σε γνωστή «πίστα» – Πώς εντοπίστηκε φοροδιαφυγή εκατομμυρίων
- Conde Nast Traveller: Ποια είναι τα καλύτερα ελληνικά νησιά για το 2022
- Euroferry Olympia: Νέα επιχείρηση εντοπισμού αγνοουμένων από 42 στελέχη της ΕΜΑΚ