Marie Stafford: Οι τέσσερις τάσεις που θα καθορίσουν το 2022

To Fortune Greece Network είχε την χαρά να φιλοξενήσει αυτή την εβδομάδα την Marie Stafford, Παγκόσμια Διευθύντρια, Wunderman Thompson Intelligence η οποία κατά την ομιλία της με τίτλο “Emerging Trends from the Future 100” μετέφερε στα μέλη της κοινότητας τις διεθνείς τάσεις οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν τον τρόπο που εργαζόμαστε και ζούμε.

Η Marie έχει μνημονευθεί ευρέως ως εμπειρογνώμονας σε θέματα που αφορούν το μέλλον σε έντυπα όπως οι Financial Times

και οι New York Times, μεταξύ άλλων. Συνεργάζεται τακτικά με τους 30 κορυφαίους πελάτες της Wunderman Thompson για την εφαρμογή του στοχασμού για το μέλλον σε ένα πλαίσιο σχετικό με τα brands και τις εταιρείες.

Την Marie Stafford υποδέχτηκαν οι Desy Karapchanscka, Operation & Communications Manager του FortuneGreece Network και Ειρήνη Νικολοπούλου, co CEO Wunderman Thompson Greece.

Ακολουθούν κάποια βασικά σημεία της παρουσίασης:

Τα τέσσερα μοτίβα της έρευνας Future 100

H Marie Stafford ξεκίνησε την ομιλία της καταγράφοντας τις τέσσερις σημαντικότερες τάσεις που έχει επεξεργαστεί η έκθεση του Wunderman Thompson Intelligence για το 2022, αλλά και τις επόμενες χρονιές. Αρχικά, τόνισε ότι σήμερα βιώνουμε όχι μία αλλά δύο υπαρξιακές κρίσεις, γύρω από την κλιματική αλλαγή αλλά και τη δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα ζούμε έναν «πυρετό τεχνολογίας» ο οποίος έχει αιφνιδιάσει πολλούς από εμάς, και μας έχει φέρει στην άβολη θέση να πρέπει να προσαρμοστούμε άμεσα σε αυτές τις νέες τεχνολογίες.

Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών, η αρχή φαίνεται ότι θα γίνει από την εξάπλωση του λεγόμενου Metaverse. «Βλέπουμε τον υπόλοιπο κόσμο ως μια σειρά διασυνδεδεμένων εικονικών χώρων που μπορούν επίσης να συνδεθούν με τον πραγματικό κόσμο. Και θα μπορούμε όλο και περισσότερο, καθώς θα προχωράμε στο μέλλον, να μετακινούμαστε χωρίς πρόβλημα μεταξύ αυτών των εικονικών κόσμων, παίρνοντας την ταυτότητά μας μαζί μας». Με αυτόν τον τρόπο όρισε τη νέα τεχνολογία, για την οποία ακούμε εδώ και πολλά χρόνια, και υπήρξε το next big thing για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά τώρα αρχίζει να λανσάρεται σε παγκόσμια κλίμακα και να γίνεται πιο mainstream.

Έθεσε, μάλιστα, ορισμένα εντυπωσιακά εμπορικά νούμερα που ήδη έχουν εμφανιστεί σε αυτόν τον νέο κόσμο, με τους χρήστες να είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν πολύ μεγάλα ποσά για να αποκτήσουν εικονικά αγαθά. Έρευνα της Wuderman Thompson έδειξε, για παράδειγμα, ότι οι συμμετέχοντες θα ξόδευαν σχεδόν 3.000 δολάρια για μια ψηφιακή τσάντα γνωστού σχεδιαστή, ενώ στον πραγματικό κόσμο αυτή αξίζει λιγότερα χρήματα. Χαρακτήρισε αυτήν την τάση ως μια μεγάλη ευκαιρία για τις εταιρείες να δημιουργούν εικονικά προϊόντα τα οποία όχι μόνο ξεκλειδώνουν νέες πηγές εσόδων, αλλά προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για το λανσάρισμά τους στον πραγματικό κόσμο. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί στον κόσμο των video games, εκεί όπου ήδη αυτό το εμπορικό μοντέλο λειτουργεί εδώ και χρόνια, πετυχαίνοντας τεράστια έσοδα για τις επιχειρήσεις του χώρου.

Η εμπειρία της εργασίας δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια

Στη συνέχεια της ομιλίας της, η Marie Stafford κατέγραψε τις πολύ μεγάλες αλλαγές που βιώνουμε στον τρόπο που εργαζόμαστε, φέρνοντας ως παράδειγμα το λανσάρισμα του Mesh για το Microsoft Teams, στο οποίο οι εργαζόμενοι θα φτιάχνουν avatars που θα μεταφέρονται σε εικονικούς χώρους εργασίας και επαγγελματικές συναντήσεις, όπου κι αν βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Τέτοιες παρεμβάσεις αναμένεται να αποτελέσουν αναπόσπαστα κομμάτια στο μοντέλο της υβριδικής εργασίας, στην οποία οδηγηθήκαμε με τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας.

Προβλέπει όμως και τη δημιουργία ενός χώρου εργασίας δύο ταχυτήτων, στο οποίο οι περισσότερες γυναίκες θα εργάζονται από το σπίτι και οι άνδρες από το γραφείο. Κάτι που η ίδια φοβάται πολύ, καθώς μπορεί να στιγματίσει την ιδέα της εξ αποστάσεως εργασίας, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη το γεγονός ότι η επιστροφή στη δουλειά για τους άνδρες δείχνει ήδη να ανακάμπτει στα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ για τις γυναίκες η ύφεση στην εργασία συνεχίζεται. Για την αποφυγή, λοιπόν, αυτού του στίγματος, η Marie Stafford σημείωσε ότι ήδη αρκετές εταιρείες παρακολουθούν τις αμοιβές και τις αυξήσεις μεταξύ όσων εργάζονται από τα σπίτια και όσων πηγαίνουν στα γραφεία τους.

Η γενιά Ζ διαμαρτύρεται

Στην τρίτη τάση για να εξετάσουμε στο μέλλον, η Marie Stafford έθεσε τη γενιά Ζ και τον τρόπο με τον οποίο διεκδικεί τα δικαιώματά της τώρα που κάνει τα πρώτα της βήματα στην εργασία. Έφηβοι και ενήλικες κοντά στα 20, που αποτελούν σήμερα τη μεγαλύτερη γενιά σε παγκόσμιο επίπεδο, φέρνουν στον χώρο εργασίας τον εαυτό τους ακριβώς όπως έχει διαμορφωθεί μέσα σε έναν ψηφιακό κόσμο στον οποίο έζησαν ολόκληρη τη ζωή τους. Από μόνο αυτό αλλάζει όλα τα δεδομένα, είπε η Marie. Διότι ο τρόπος που ξοδεύουν χρήματα είναι απίστευτα στοχευμένος, σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη γενιά έχουμε δει στο παρελθόν. «Θέλουν πραγματικά οι μάρκες να είναι κάτι περισσότερο από το κέρδος και θέλουν να είναι περήφανοι για τις μάρκες που αγοράζουν. Σκέφτονται πολύ προσεκτικά για το πού πηγαίνουν τα χρήματά τους. Ποιος βρίσκεται πίσω από τη μάρκα; Τι πρεσβεύουν; Ποιον υποστηρίζουν; Ποιον δεν υποστηρίζουν;». Στη φετινή έρευνα της Wuderman Thompson με τίτλο Regeneration Rising, φαίνεται η ξεκάθαρη τάση της καταναλωτικής συνείδησης των νέων, οι οποίοι είναι ξεκάθαροι απέναντι σε όσες επιχειρήσεις δεν αφήνουν κανένα θετικό στίγμα για το περιβάλλον και την κοινωνία: θα τους αποκλείουν.

Η γενιά Ζ αποτελεί και μια γενιά η οποία εξεγείρεται με πολύ διαφορετικά μέσα από ό,τι στο παρελθόν. Ένα από τα παραδείγματα που κατέθεσε η Marie Stafford αφορούν την κλιματική αλλαγή, και τις φωνές των νέων οι οποίες ενισχύονται μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες κι έχουν κάνει τις παλαιότερες γενιές να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους σε πολλά επίπεδα.

Η αισιοδοξία δεν είναι μια άγνωστη λέξη

Περνώντας στην τελευταία τάση που αξίζει να προσέξουμε για το 2022, η Marie Stafford στάθηκε στην αισιοδοξία της γενιάς Ζ για το μέλλον, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι μεγάλωσε και ενηλικιώθηκε μέσα σε συνθήκες τις οποίες μόνο ιδανικές δεν μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς. «Μετά από σχεδόν δύο χρόνια, οι άνθρωποι αρχίζουν να αναζητούν τα θετικά. Έτσι, βλέπουμε τα πολιτιστικά μηνύματα να μετατοπίζονται προς τη θετικότητα. Βλέπουμε τα εμπορικά σήματα να αρχίζουν να είναι πιο ενθαρρυντικά στις ιστορίες που λένε, και πιστεύουμε ότι αυτό θα στραφεί προς την ανύψωση, την επιβεβαίωση της ζωής και την τόνωση της διάθεσης. Δεν πρόκειται να εθελοτυφλούμε και να αρνηθούμε ότι έχουμε τεράστιες προκλήσεις και προβλήματα να λύσουμε, αλλά παράλληλα μπορούμε να γιορτάσουμε την ανθεκτικότητα που έχει επιδειχθεί και την ανθρωπιά μας».

Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα τις «εκρήξεις χρωμάτων» σε δημόσιους χώρους ή θεματικά πάρκα. Χρώματα τα οποία χρησιμοποιούνται για να αλλάξουν τη διάθεση του κόσμου, να δώσουν περισσότερη αισιοδοξία. Μέσα από τα χρώματα, βλέπει η Marie Stafford ότι τα brands αρχίζουν να μιλούν στους καταναλωτές τους.

Αpply Now & Watch the Full Video!

* Όλη η παρουσίαση της Marie Stafford μέσα από πρακτικά παραδείγματα στο FortuneGreece Network.

To άρθρο Marie Stafford: Οι τέσσερις τάσεις που θα καθορίσουν το 2022 δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα