Morgan Stanley: Σημαντική η πρόοδος των ελληνικών τραπεζών – Οι προοπτικές για Eurobank, Alpha και Πειραιώς

13:11 25/3/2021 - Πηγή: Fortune

Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, οι τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και οι προοπτικές τους είναι σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης και των προβληματισμών που διατυπώνονται για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες, κατά τ’ άλλα, σημειώνουν αξιοσημείωτη πρόοδο σε ό,τι αφορά την εξυγίανση των ισολογισμών τους, στο πλαίσιο του προγράμματος

«Ηρακλής».

Eurobank

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ποιότητα χρηματιστηριακών αξιών: Η Eurobank επηρεάστηκε από την Covid 19: Είχε περίπου 5 δισεκατομμύρια δάνεια υπό αναστολή. Στο τέλος του οικονομικού έτους 2020, από αυτά περίπου 3,3 δισ. ευρώ είχαν ήδη λήξει. Δάνεια 900 εκατ. ευρώ λήγουν στα τέλη Μαρτίου 2021, ενώ τα υπόλοιπα 700 εκατ. στο τέλος του 2021. Σημειώνεται πως τα περισσότερα σχετίζονται κυρίως με τον τουρισμό. Η διοίκηση της τράπεζας θεωρεί ότι το 20% των υπό moratorium κινδυνεύουν να μετατραπούν σε «κόκκινα» (ΝPLs). Εκτός όμως από αυτά τα δυνητικά NPL, η Eurobank αναμένει νέες εισροές ΝPEs, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, που σχετίζονται και με άλλους παράγοντες.

Τιτλοποίηση Mexico: Η Eurobank λανσάρει μια νέα τιτλοποίηση το 2021, ύψους 3,3 δισ. ευρώ (85% λιανική, 15% εταιρική), κάτι που θα οδηγήσει τα NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό έως τα τέλη του 2021. Ειδικότερα, η Eurobank αναμένει ότι τα NPEs θα μειωθούν από 14% σε 9% έως το τέλος του 2021, και 6% έως το 2022. Το κόστος πιστωτικού κινδύνου αναμένεται επίσης να μειωθεί από 152 μονάδες βάσης το 2020 σε 130 μονάδες βάσης το 2021 και 60 μονάδες βάσης έως το 2022.

Μερίσματα: Η Eurobank έχει στόχο 7% του ROTBV το 2021 και 10% έως το 2022. Αναμένει ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας να είναι στο 16% το 2021 και 16,6% έως το 2022. Με πάνω από 100 μoνάδες βάσης (καθαρά μετά την επίδραση της αύξησης των RWA και της απόσβεσης DTC) δημιουργία οργανικών κεφαλαίων, το 2022 μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για διανομή μερισμάτων το 2023. Η διοίκηση επισήμανε ότι οι δείκτες κεφαλαίου θα πρέπει να παραμείνουν σταθεροί για να προχωρήσουν σε πληρωμές μερισμάτων.

Bad bank: Η διοίκηση της Eurobank πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει πρόοδο σε ό,τι αφορά τις τιτλοποιήσεις και ως εκ τούτου δεν φαίνεται να υπάρχει ανάγκη για τη σύσταση μιας κακής τράπεζας. Η κυβέρνηση επέκτεινε επίσης το σύστημα προστασίας περιουσιακών στοιχείων «Ηρακλής».

Έσοδα από επιτόκια: Το 2021 αναμένεται μια ήπια μείωση του δείκτη NII. Το βιβλίο δανεισμού θα αυξηθεί, το οποίο αναμένεται να τον ενισχύσει. Ωστόσο, υπάρχει πίεση στα περιθώρια δανεισμού όπως και αρνητικός αντίκτυπος από την αποσυγκέντρωση των NPEs, η οποία έχει ως αποτέλεσμα οι προοπτικές για τα επιτοκιακά έσοδα να διαμορφωθούν στο -3%. Μεγάλο μέρος των χορηγήσεων είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο, κάτι που σημαίνει ότι για κάθε 10 μονάδες βάσης αύξησης του βασικού επιτοκίου είναι 10 δισ. ευρώ στα NII για την Eurobank.

Έσοδα από προμήθειες: Τα επόμενα έτη, η Eurobank αναμένει αύξηση των εσόδων από προμήθειες για να αντισταθμίσει την πίεση από την πτώση του δείκτη NII. Αυτό, όπως εκτιμάται, οφείλεται σε παράγοντες όπως η διασφάλιση κινδύνου όπου η διείσδυση είναι πολύ χαμηλή στην Ελλάδα έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης. Η Eurobank αναμένει επίσης έσοδα από επενδύσεις από το χαρτοφυλάκιο ακινήτων.

Κεφάλαιο: Η Eurobank πιστεύει ότι το κόστος των εκδόσεων για τις ελληνικές τράπεζες θα μειωθεί με τη βελτίωση των NPEs και των αξιολογήσεων. Η τράπεζα μπορεί να χρησιμοποιήσει το πρόσθετο Tier 1 ή Tier 2 ως κεφαλαιακό «μαξιλάρι» εάν αποφασίσει να επεκταθεί πιο επιθετικά διεθνώς.

Ψηφιοποίηση: Η Eurobank  θα εστιάσει στην ψηφιοποίηση μετά τη μείωση των NPEs της, αλλά πιστεύει ότι τα φυσικά κανάλια θα παραμείνουν ζωτικής σημασίας επίσης. Η τράπεζα προσφέρει ηλεκτρονική πιστωτική κάρτα και καταναλωτικά δάνεια μέσω διαδικτύου.

Alpha Bank

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Mάκρο: Το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 8% το 2020. Οι οικονομολόγοι της Alpha Bank αναμένουν αύξησή του κατά 4% το 2021, με την ανάκαμψη να ξεκινά από το β’ τρίμηνο του του 2021 (ανάλογα με τον ρυθμό των εμβολιασμών). Όσον αφορά τον τουρισμό, η διοίκηση της τράπεζας θεωρούν ότι το 2021 θα είναι ~ 50% πάνω από τα επίπεδα του 2019. Επίσης, όπως επισημαίνεται, τα μακροοικονομικά δεδομένα της Ελλάδας θα ωφεληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ που θα ξεκινήσει το β’ εξάμηνο του 2021.

Η ποιότητα του ενεργητικού επηρεάζεται από την Covid-19: Δάνεια ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ τελούν σε αναστολή. Από αυτά, 1,5 δισ. ευρώ έληξαν τον Σεπτέμβριο. Το 87% είχε απόδοση εντός 2 μηνών, ενώ μετά από 5 μήνες η αναλογία απόδοσης είναι ~ 80-81%. Τα υπόλοιπα δάνεια υπό αναστολή έληξαν τον Δεκέμβριο του 2020. Έπειτα από 2 μήνες, η διοίκηση «βλέπει» περίπου το 90% αυτών να εξυπηρετείται. Αυτές οι τάσεις συνδέονται με την προσδοκία διαχείρισης ~ 20% νέων NPLs.

Galaxy: Η Alpha Bank έχει συνάψει συμφωνία με την Davidson Kempner για το χαρτοφυλάκιο «κόκκινων δανείων» Galaxy. Με αυτή η Alpha Bank μεταφέρει 10,8 δισ. ευρώ NPE σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV). Η Alpha Bank θα διατηρήσει το 100% των senior τίτλων ύψους 3,8 δισ. ευρώ, οι οποίες φέρουν την κρατική εγγύηση (στο πλαίσιο του Ηρακλή), επομένως κίνδυνο 0%. Ο δείκτης NPE μετά το Galaxy θα μειωθεί από 43% σε 24%. Ο δείκτης NPE με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών θα μειωθεί από 29% σε 13%.

Κεφάλαιο: Η επίδραση της μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου Galaxy ανέρχεται στο 2,8% σε Pro forma Capital, με τον δείκτη επάρκειας να φτάνει στο 15,5%. Η διοίκηση σχεδιάζει έκδοση Tier II 500 εκατ. ευρώ, ως συνέχεια της έκδοσης Tier II 500 εκατ. ευρώ που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2020.

Ηρακλής ΙΙ και Bad Bank: Η διοίκηση θα συμμετάσχει στην επέκταση του συστήματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων Ηρακλής 2 (HAPS 2). Όσον αφορά την πρόταση της Bad Bank, η διοίκηση δεν αναμένει μεγάλη πρόοδο το 2021.

Τράπεζα Πειραιώς

Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου: Στο πλαίσιο βελτίωσης του δείκτη NPE, η Τράπεζα Πειραιώς στοχεύει στην ενίσχυση του κεφαλαίου της κατά 2,6 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 2,6 δισ. ευρώ, η τράπεζα στοχεύει να συγκεντρώσει 1 δισ. ευρώ μέσω δημόσιας προσφοράς, 600 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης AT1 και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ μέσω άλλων ενεργειών. Επιπλέον, η τράπεζα ότι οι παραπάνω κεφαλαιουχικές δράσεις θα την βοηθήσουν να αυξήσει το CAR της από 700 μονάδες βάσης έως 22,5%, παρέχοντας ένα επαρκές buffer για να απορροφήσει τις απώλειες που προέρχονται από την εκκαθάριση των NPE (~18 δισ. ευρώ).

Βασικά έσοδα: Η διοίκηση αναμένεται να επιταχύνει την αύξηση του εισοδήματος από προμήθειες, χάρη στη βελτίωση της προσφοράς προϊόντων, στην εστίαση σε ευκαιρίες πολλαπλών πωλήσεων και στην αυξημένη διείσδυση σε τομείς της αγοράς. Την ίδια στιγμή, αναμένει ότι τα επιτοκιακά έσοδα θα μειωθούν λόγω του παρατεταμένου χαμηλού επιτοκιακού περιβάλλοντος και της εκκαθάρισης δανείων (λόγω τιτλοποίησης NPE). Συνολικά, η Τράπεζα Πειραιώς αναμένει ότι τα βασικά έσοδα θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα (1,9 δισ. ευρώ) μεσοπρόθεσμα.

Μείωση NPE: Η τράπεζα στοχεύει να μειώσει τα NPEs της, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που αποτελούνται από αιτήσεις θεραπείες, νέες εισροές και δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου, έως το τέλος του 2021. Επιπλέον, μεσοπρόθεσμα, πρόσθετες προσπάθειες θα βοηθήσουν την τράπεζα να μειώσει τον δείκτη NPE κατά 3 δισ. ευρώ και να ρίξει τον αντίστοιχο δείκτη κάτω του 3%.

Ποιότητα περιουσιακών στοιχείων: Όσον αφορά τα επίπεδα κάλυψης βραχυπρόθεσμα, η τράπεζα αναμένει ότι θα κινηθούν γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα. Μεσοπρόθεσμα, η Τράπεζα Πειραιώς αναμένει ότι αυτή θα αυξηθεί σταδιακά και θα φτάσει τα επίπεδα του 100%.

Μερίσματα: Παρότι η τράπεζα αναμένεται να παρουσιάσει ισχυρή κερδοφορία μεσοπρόθεσμα, στοχεύει να ξεκινήσει τη διανομή μερισμάτων μετά την ολοκλήρωση της σταδιακής εφαρμογής του IFRS το 2023.

Μεσοπρόθεσμοι στόχοι: Η Πειραιάς στοχεύει ο δείκτης NPEs να περιοριστεί σε ποσοστό μικρότερο του 3%, ο δείκτης κεφαλαίου να αυξηθεί πάνω από 16% και να υπάρξει διψήφια απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα