OTIS: Όταν ο ανελκυστήρας συνάντησε το blockchain
Η επικρατέστερη εικόνα που έχουµε στο µυαλό µας όταν µιλάµε για blockchain είναι αναµφίβολα το bitcoin, καθώς πρόκειται για την τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονοµίσµατα, που ήρθαν για να µείνουν στην παγκόσµια αγορά. Έχοντας αυτό ως δεδοµένο, απόρησα όταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της OTIS για Ελλάδα και Κύπρο, Παναγιώτης Ζήκος, µου ανακοίνωσε ότι το ελληνικό τµήµα του πολυεθνικού κολοσσού αποφάσισε
«Το δύσκολο κοµµάτι ήταν να πείσουµε την OTIS, η οποία δραστηριοποιείται σε 200 χώρες παγκοσµίως, να εµπιστευτεί και να στηρίξει την πρότασή µας. Το blockchain είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της Δ’ Βιοµηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0). Εποµένως, το να επενδύσεις εγκαίρως και σε αυτόν τον τοµέα ισχυροποιεί τη θέση σου και σε τοποθετεί ένα βήµα µπροστά από τον ανταγωνισµό» τονίζει στο Fortune ο Παναγιώτης Ζήκος.
Ο ίδιος εργάζεται στην OTIS τα τελευταία 13 χρόνια, έχει περάσει από διάφορες θέσεις και από το 2018 έχει αναλάβει τα ηνία του ελληνικού και κυπριακού τµήµατος. Όραµά του είναι να µετασχηµατίσει όχι µόνο τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας του, αλλά και το σύνολο του κλάδου, αφήνοντας ως παρακαταθήκη για τις επόµενες γενιές µια επιχειρηµατική κουλτούρα συνυφασµένη µε έναν ψηφιακό τρόπο σκέψης.
«Θέλουµε να φύγουµε από τα παραδοσιακά χαρτιά και να περάσουµε στα “έξυπνα” συµβόλαια, τα οποία θα έχουν πλέον ψηφιακή µορφή. Τι αλλάζει πέρα από το χαρτί; Όλη η φιλοσοφία. Τα δεδοµένα θα είναι διαθέσιµα στον πελάτη, ο οποίος θα έχει ανά πάσα ώρα και στιγµή πρόσβαση στο ιστορικό του. Το πιο σηµαντικό, όµως, είναι η διαφάνεια. Τα στοιχεία από τη στιγµή που θα ανέβουν στο blockchain δεν σβήνουν και δεν µπορούν να τροποποιηθούν» εξηγεί, προσθέτοντας πως δεν µιλάµε για µια πλατφόρµα, αλλά για τη δηµιουργία ενός οικοσυστήµατος.
Μια τέτοια κίνηση θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους πελάτες, τις εταιρείες του κλάδου, αλλά και για το κράτος, το οποίο θα µπορούσε εύκολα να ελέγξει το πλήθος των ανελκυστήρων που τηρούν τις προδιαγραφές πιστοποίησης και ασφαλείας. Σύµφωνα µε τον Παναγιώτη Ζήκο, η µέση διάρκεια ζωής ενός ανελκυστήρα κυµαίνεται ανάλογα µε το µέγεθος και τη χρήση του. Σε ό,τι αφορά στον εκσυγχρονισµό των υφιστάµενων ανελκυστήρων, που είναι και το ζητούµενο, µια εκ βάθρων ανακαίνιση, σε ποσοστό άνω του 75%, εφαρµόζεται στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, µε καινοτόµα ενεργειακά µοντέλα λειτουργίας.
Έμφαση στο Proactive Maintenance
Η διαδροµή της OTIS είναι συνυφασµένη µε την εξέλιξη των πόλεων, καθώς ήταν η εταιρεία που εφηύρε το 1852 τον πρώτο ανελκυστήρα ασφαλείας, δίνοντας άλλο χαρακτήρα στα κτίρια της εποχής. Επενδύοντας στην καινοτοµία, υπήρξε πρωτοπόρα στον κλάδο της, ενσωµατώνοντας τις νέες τεχνολογίες στα προϊόντα και στις υπηρεσίες της. Πλέον βρισκόµαστε στην εποχή της αποµακρυσµένης παρακολούθησης, κατά τη διάρκεια της οποίας η συντήρηση ενός έργου και η έγκαιρη διάγνωση και η επίλυση µιας δυσλειτουργίας µπορεί να γίνουν άµεσα, δίχως να χαθεί πολύτιµος χρόνος και χρήµα. Μάλιστα, η OTIS ήταν µεταξύ των πρώτων εταιρειών του κλάδου που χρησιµοποίησαν αποµακρυσµένες διαγνωστικές και προγνωστικές αναλύσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών συντήρησης.
Σήµερα, µε τους πλέον «έξυπνους» ανελκυστήρες, αξιοποιεί τη δύναµη της ψηφιακής τεχνολογίας και του IoT, στην προσπάθειά της να προσφέρει υψηλό επίπεδο προσαρµοσµένων υπηρεσιών.
Σκεφτείτε ότι εργάζεστε σε έναν ουρανοξύστη και τα γραφεία της εταιρείας σας βρίσκονται στον 120ό όροφο. Για να κατέβει ο ανελκυστήρας και να σας εξυπηρετήσει θα χρειαστεί αρκετή ώρα, λαµβάνοντας υπόψη τις ενδιάµεσες στάσεις που πρέπει να πραγµατοποιήσει. Για να αποφύγετε την αναµονή, προνοείτε καλώντας το ασανσέρ από την εφαρµογή που έχετε εγκαταστήσει στο κινητό σας, έτσι ώστε να γνωρίζετε εκ των προτέρων σε πόση ώρα θα είναι διαθέσιµο. Αν αυτό σας φαίνεται σενάριο επιστηµονικής φαντασίας, κρατήστε ότι θα είναι σε λίγα χρόνια από σήµερα ο κανόνας!
«Στόχος µας είναι το Proactive maintenance, ώστε ο πελάτης να µην αντιλαµβάνεται καν τις δυσλειτουργίες του συστήµατός του και να µπορεί να γίνεται αποµακρυσµένη παρέµβαση για επίλυση τυχόν βλαβών. Η εφαρµογή του IoT πρακτικά σηµαίνει εγκατάσταση αισθητήρων σε όλον τον ανελκυστήρα που καταγράφουν συνεχώς δεδοµένα, τα οποία στέλνονται στη συνέχεια στο cloud για να γίνει η επεξεργασία τους. Εφόσον εντοπιστεί πρόβληµα, αποµακρυσµένα µπορούµε να το διορθώσουµε ή να στείλουµε εγκαίρως έναν µηχανικό, ο οποίος θα γνωρίζει τη διάγνωση και θα πάει εξοπλισµένος µε τα κατάλληλα εργαλεία προκειµένου να µη χαθεί πολύτιµος χρόνος» επισηµαίνει.
Ο Παναγιώτης Ζήκος εκτιµά ότι αυτού του είδους η τεχνολογία, που εφαρµόζεται στην Αµερική, θα κυριαρχήσει σε πέντε χρόνια στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. «Γενικότερα, θα έλεγα ότι είναι µια µεταβατική περίοδος ως προς τον ψηφιακό µετασχηµατισµό των ελληνικών επιχειρήσεων, για τον οποίο το τελευταίο διάστηµα γίνεται τόσος λόγος. Δεν πιστεύω ότι στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις έχουν καταλάβει τη σηµασία του, αλλά ότι εξαναγκάζονται να ακολουθήσουν τις αλλαγές, µια και όλη η αγορά κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρώ ότι η γενιά της κρίσης είναι αυτή που θα φέρει τις µεγαλύτερες αλλαγές στο επιχειρείν».
Το μετρό Θεσσαλονίκης, το project στο Ελληνικό και η αντίσταση στην κρίση
Η OTIS Ελλάδος είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση 15.000 ανελκυστήρων. Είναι ηγέτιδα δύναµη στην αγορά µε διπλάσιο νούµερο από τον δεύτερο, µε το 40% των πελατών να είναι επιχειρήσεις και το 60% να αφορά στη διαχείριση ανελκυστήρων σε κατοικίες, ενώ απασχολεί 250 εργαζόµενους σε Ελλάδα και Κύπρο. Το 2019 ήταν µια καλή χρονιά, µε τις πωλήσεις να κλείνουν µε άνοδο 5%, στα 26 εκατοµµύρια δολάρια, για Ελλάδα και Κύπρο. Η κερδοφορία κινήθηκε στο +2%, αγγίζοντας το 1,5 εκατοµµύριο δολάρια, ενώ το 2020 βρίσκει την εταιρεία συνδεδεµένη µε µεγάλα έργα.
Το µετρό της Αθήνας, το µετρό Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Πολιτισµού Ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος, το ξενοδοχείο Hilton είναι µόνο µερικά από τα projects που φέρουν την υπογραφή της. Εκτός από το µετρό Θεσσαλονίκης, η οµάδα του Παναγιώτη Ζήκου έχει ρίξει όλο της το βάρος στη διεκδίκηση και την ανάληψη έργων όπως η νέα γραµµή του µετρό στην Αθήνα, το project στο Ελληνικό και οι ουρανοξύστες στην αγορά της Κύπρου.
«Στην OTIS παρέχουµε signature service και δίνουµε προτεραιότητα στην ασφάλεια. Eξίσου σηµαντικό ρόλο για εµάς παίζουν η ποιότητα και η ηθική. Στο κοµµάτι του public transportation είµαστε πολύ δυνατοί και έχουµε µερίδιο αγοράς της τάξης του 75%, ωστόσο πρέπει να κατανοήσουµε ότι πρόκειται για µια κατακερµατισµένη αγορά, µε περισσότερες από 2.000 εταιρείες να δραστηριοποιούνται στον κλάδο».
Τονίζει πως, όταν η αγορά άρχισε να συρρικνώνεται εξαιτίας της οικονοµικής κρίσης, το γεγονός ότι δεν έκαναν καµία έκπτωση στην ποιότητα και το service, ήταν αυτό που τους επέτρεψε να µη χάσουν πελάτες και να διατηρήσουν υγιή τα οικονοµικά τους µεγέθη. «Εκείνο το διάστηµα προβήκαµε σε αλλαγή τιµολογιακής πολιτικής και τροποποιήσαµε το µοντέλο στρατηγικής µας» προσθέτει.
Έπειτα από µια περίοδο αναταράξεων και µε την Ελλάδα να βρίσκεται στο «στόχαστρο» της διεθνούς πολιτικής και επιχειρηµατικής κοινότητας, η µητρική εταιρεία δηλώνει ικανοποιηµένη από τον τρόπο που το ελληνικό τµήµα χειρίστηκε την κρίση. Παράλληλα, δυναµική ώθηση δίνεται και από την αγορά της Κύπρου, η οποία τα επόµενα χρόνια θα µας απασχολήσει ως προς τον οικοδοµικό «οργασµό», που θα εµφανίσουν τα αστικά της κέντρα.
«Το 2020 ως έτος ξεκίνησε δυναµικά, αλλά η υγειονοµική κρίση που βιώνουµε λόγω του Covid-19 είναι µια νέα πρόκληση που καλούµαστε όλοι να αντιµετωπίσουµε. Θεωρώ πως η βαθιά γνώση του risk management των προηγούµενων ετών θα µας βοηθήσει να βγούµε γρήγορα νικητές!» καταλήγει.
*Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιακός
** Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον: Το φθινόπωρο με αυξημένο προϋπολογισμό ο τρίτος κύκλος
- ΕΤΟ: Οι τράπεζες είναι αναγκαίες περισσότερο από ποτέ
- OTIS: Όταν ο ανελκυστήρας συνάντησε το blockchain
- ΟΑΕΔ: Μόνο 1000 μακροχρόνια άνεργοι από τους 19.500 πήγαν να πάρουν τα 400 ευρώ! – Νέα προγράμματα
- Ο καθημερινός αγώνας της ACS
- Ατέλειωτες ουρές στα διόδια Αφιδνών
- Πώς θα καθόμαστε σε ταβέρνες και εστιατόρια από τις 25 Μαίου; (VIDEO)
- Ισχυρή άνοδος 2,74% στο Χρηματιστήριο με ώθηση από τις τράπεζες
- Ryanair: "Ανόητη" η απόφαση του Λονδίνου να μπαίνουν σε καραντίνα όσοι έρχονται από το εξωτερικό
- Ryanair: «Ανάσα» ρευστότητας με βρετανικό δάνειο 600 εκατ. στερλινών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Τελευταία Νέα Fortune
- OTIS: Όταν ο ανελκυστήρας συνάντησε το blockchain
- Ο καθημερινός αγώνας της ACS
- Κυβέρνηση: Κλείνει μέτωπα και προχωρά στην τρίτη φάση
- Επισκέψιμοι ξανά από σήμερα οι αρχαιολογικοί χώροι- Στην Ακρόπολη η Κατερίνα Σακελλαροπούλου
- Η Ryanair προειδοποιεί: Η επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολη
- Guardian: Η Ελλάδα θέλει να κεφαλαιοποιήσει την πετυχημένη διαχείριση της πανδημίας
- Όλοι οι κανόνες για το πώς θα ανοίξουν εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ
- Πώς ταξιδεύουμε από σήμερα με πλοία, αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία- Οι νέοι κανόνες
- Ποια καταστήματα επαναλειτουργούν από σήμερα και πώς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Η Ελλάδα θέλει να κεφαλαιοποιήσει την πετυχημένη διαχείριση της πανδημίας
- Total: Εξαγοράζει πάγια της πορτογαλικής EDP
- Νέες υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από Φαρμακονήσι, Λειψούς και Αρκιούς
- Με θετική διάθεση στη νέα εβδομάδα το Χρηματιστήριο
- Πώς ταξιδεύουμε από σήμερα με αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία και πλοία
- Πότε θα βγει η απόφαση για το άνοιγμα ή μη των δημοτικών
- Καρδιά και κορονοϊός: Τι και γιατί να προσέχουν οι πάσχοντες
- Ανοιχτά σχολεία, εμπορικά κέντρα, αρχαιολογικοί χώροι, ελεύθερες οι μετακινήσεις μεταξύ νομών
- Νέα Ζηλανδία: Δημιουργία ενός “ψηφιακού ημερολογίου” για να καταγράφουν οι πολίτες τις κινήσεις τους
- Δέσμευση για στήριξη επιχειρήσεων-νοικοκυριών, από τις ευρωπαϊκές τράπεζες