On line εργαλείο για την υποστήριξη όσων πάσχουν από σύνδρομο long-Covid

17:53 16/7/2022 - Πηγή: Fortune

Ένα on line εργαλείο για την υποστήριξη όσων πάσχουν από σύνδρομο long-Covid πρόκειται να δημιουργήσει το Κέντρο Αναφοράς long-Covid EMBIEE για ενηλίκους και παιδιά, που ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ειδική Μονάδα Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Μέσω του εργαλείου αυτού, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο,

το οποίο θα αξιολογείται, θα μελετάται από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και στη συνέχεια εκείνοι θα επικοινωνούν μαζί τους. Σε περίπτωση που οι άνθρωποι αυτοί δεν χρειάζονται άμεσα ιατρική βοήθεια, θα τους παρέχεται πρόσβαση σε on line εργαλεία, μέσω των οποίων θα μπορούν να βελτιώσουν την αναπνοή τους ή να μειώσουν με ένα πρόγραμμα άσκησης τη χρόνια κόπωση. Αν, όμως, υπάρχει ανάγκη για άμεση ιατρική βοήθεια, θα ενεργοποιούνται οι δομές της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπου θα εκπαιδευτούν οι κατάλληλοι άνθρωποι, για να παραπεμφθούν οι ασθενείς στη σωστή δομή. Συνεργασία θα υπάρχει και με κέντρο αποκατάστασης.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Συμεών Μεταλλίδης, αναπλ. καθηγητής Παθολογίας, Λοιμωξιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο που διοργανώνουν – στο πλαίσιο του ετήσιου Aristotle Medical Forum (AMF) – το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ποιους θα εξυπηρετεί το κέντρο

Το κέντρο θα εξυπηρετεί όσους έχουν συμπτώματα για χρονικό διάστημα από 4 ως 12 εβδομάδες μετά τη νόσηση από Covid και βιώνουν κατάλοιπα στην υγεία τους, από πολλά και διαφορετικά συστήματα, που επηρεάζουν την κοινωνική τους ζωή και την ψυχολογική τους κατάσταση ενώ χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και μέριμνα. Ο καθηγητής Νευρολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Κιμισκίδης ανέφερε ότι το 58% όσων έχουν περάσει Covid έχει συμπτώματα κόπωσης, το 44% πονοκεφάλους, το 27% διαταραχές προσοχής, το 21% ανοσμία και το 16% απώλεια μνήμης. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας του ΑΠΘ, Χρήστος Σαββόπουλος, επισήμανε ότι υπάρχει η ανάγκη για μια συντονισμένη προσπάθεια στην πράξη καθώς αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται μια διαχείριση. Ο κ. Μεταλλίδης σημείωσε, ακόμη, ότι από το σύνδρομο επηρεάζεται ένα ποσοστό 2,5 με 15% του πληθυσμού και κυρίως άνθρωποι με αυξημένη ηλικία, υπέρβαροι, γυναίκες, άτομα που υποφέρουν από άσθμα και όσοι είχαν πολλαπλά συμπτώματα κατά την οξεία φάση της νόσου.

Ειδική μέριμνα για την ψυχική υγεία

Ειδική μέριμνα θα υπάρξει και για τον τομέα της ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου Αναφοράς long-Covid EMBIEE, καθώς, όπως επισήμανε ο καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φουντουλάκης, έρευνα που έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας έδειξε τουλάχιστον διπλασιασμό της κατάθλιψης, αύξηση των σκέψεων θανάτου και ψυχολογική ένταση στο 30% του πληθυσμού ενώ πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους πληρούσαν τα κριτήρια για ψυχική νόσο.

Ως αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής ο κ. Φουντουλάκης έκανε λόγο για αύξηση της επιβάρυνσης του συστήματος ψυχικής υγείας και ειδικά της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, γεγονός που όπως είπε, επιβάλλει τη λήψη μέτρων. Ειδικότερα σημείωσε ότι αν από κατάθλιψη πάσχει το 3,5% του πληθυσμού στην Ελλάδα που αντιστοιχεί σε 350.000 ανθρώπους και τα ΑΜΚΑ που παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι 500.000, τότε με τον διπλασιασμό του ποσοστού θα υπάρξουν ακόμη 350.000 ασθενείς που χρειάζονται παρακολούθηση, στοιχείο που μεταφράζεται σε 100.000 επισκέψεις το χρόνο στο σύστημα υγείας, συν το κόστος νοσηλείας από τη βελτίωση της φαρμακευτικής αγωγής.

Ένα ακόμη θέμα που, όπως ανέφερε, θα πρέπει να εξεταστεί στο Κέντρο Αναφοράς long-Covid EMBIEE είναι και οι θεωρίες συνωμοσίας, καθώς, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, «είναι απαράδεκτα εντυπωσιακά τα ποσοστά στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό των ανθρώπων που πιστεύουν στο 5G».

Το Κέντρο Αναφοράς θα ασχολείται, τέλος, με την ανάπτυξη μιας κοινής βάσης δεδομένων όπου θα συλλέγονται στοιχεία, την εκπαίδευση των εμπλεκομένων ώστε τα πράγματα να γίνονται με τον ίδιο τρόπο αλλά και με την ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων.

To άρθρο On line εργαλείο για την υποστήριξη όσων πάσχουν από σύνδρομο long-Covid δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα