REBORRN: Μια εταιρεία Δαβίδ σε έναν κόσμο γεμάτο Γολιάθ

12:01 12/3/2022 - Πηγή: Fortune

Tο να ξεκινήσει κάποιος μια συμβουλευτική εταιρεία από το μηδέν –ειδικά όταν δεν έχει ιδιαίτερη εμπειρία στον κλάδο– είναι σίγουρα μια δύσκολη απόφαση. Τα τελευταία 12 χρόνια πριν από τη REBORRNο Γιώργος Βαρέλογλου και ο Κώστας Μάντζιαρης ήταν στον χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας. Το 2005 ξεκίνησαν τη Mindworks στη Θεσσαλονίκη, ένα μικρό digital agency, το οποίο αναπτύχθηκε και μεταφέρθηκε στην Αθήνα,

και από πολύ εξειδικευμένες υπηρεσίες εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα σχήματα στον χώρο της επικοινωνίας.
«Αν και η διαφήμιση είναι ένας πολύ ενδιαφέρων κλάδος, αναζητούσαμε τρόπους για να βοηθήσουμε ευρύτερα και σε περισσότερα επίπεδα τους πελάτες μας. Πιστεύουμε ότι υπάρχει πάντα καλύτερος τρόπος για να γίνονται τα πράγματα» αναφέρει ο Κώστας. Όπως λέει, αυτή ήταν η σκέψη που τους έκανε να συνειδητοποιήσουν πως η διαφήμιση είναι ίσως ο τελευταίος κρίκος μιας μεγάλης και σύνθετης αλυσίδας. Για να γίνουν περισσότερο επιδραστικοί σε μια εταιρεία, έπρεπε να βελτιώσουν τις διαδικασίες και τον τρόπο εργασίας, να εκμεταλλευτούν καλύτερα τα διαθέσιμα δεδομένα, να εστιάσουν σε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης του καταναλωτή και να αναπτύξουν ψηφιακά προϊόντα. Αντικείμενα, δηλαδή, που τίθενται κάτω από την ομπρέλα του digital transformation. Έτσι αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη REBORRN στο Λονδίνο στις αρχές του 2018, μια αγορά που, κατά τους ίδιους, ήταν πιο ώριμη. Στα τέλη του 2018 ξεκίνησαν το γραφείο τους στην Αθήνα και αυτήν τη στιγμή η εταιρεία απασχολεί 30 άτομα, με το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων να προέρχεται από το εξωτερικό.

Στο πελατολόγιο της εταιρείας συγκαταλέγονται μεγάλοι οργανισμοί, συνήθως με παγκόσμια δραστηριότητα, όπως οι The Coca-Cola Company, G4S, L’ Oréal, Olympia Group, Philip Morris International, Eurolife και αρκετοί άλλοι, καθώς και startups ή scaleups, όπως η Wize (πρώην Transferwise), Kineo, Delivery.gr, MarineTraffic και The Sanguine Lab.

Πώς «προκαλείς» το παραδοσιακό μοντέλο consulting;

Παρόλο που η ψηφιακή οικονομία αλλάζει τον κόσμο ταχύτατα, οι μεγάλες επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν το ίδιο, ενώ σε μεγάλο βαθμό οι συμβουλευτικές εταιρείες δρουν με παραδοσιακές μεθόδους και με αργούς ρυθμούς, σύμφωνα με τον Γιώργο. Στο «Management Consulting Services Global Market Report 2022» του ReportLinker αναφέρεται πως η παγκόσμια αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθεί από 891,88 δισ. δολάρια το 2021 σε 973,67 δισ. δολάρια το 2022, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 9,2%.

Η REBORRN κινείται ταυτόχρονα σε τρεις κατευθύνσεις προκειμένου να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι συμβουλευτικές εταιρείες σήμερα, σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, αμοιβής υπηρεσιών και τρόπου εργασίας. «Αντί να ακολουθήσουμε την παραδοσιακή οδό, στελεχώνοντας την ομάδα με ανθρώπους που έχουν επιχειρηματικό υπόβαθρο με την παραδοσιακή έννοια (MBAers), εμείς επιλέγουμε ανθρώπους με εμπειρία πάνω στην επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων. Αναλυτές δεδομένων, σχεδιαστές, και μηχανικούς που έχουν μάθει «με τον δύσκολο τρόπο» και τους οποίους στη συνέχεια «μετατρέπουμε» σε συμβούλους, που δεν έχουν απλά μια θεωρητική γνώση για το πώς λύνεται ένα πρόβλημα, αλλά ξέρουν πρακτικά τι πρέπει να κάνουν για να το λύσουν» αναφέρουν.

Συνήθως το μοντέλο χρέωσης των συμβουλευτικών είναι time και material. Αυτό σημαίνει ότι οι συμβουλευτικές εταιρείες πρέπει να εφευρίσκουν σύνθετα frameworks και να κάνουν μεγάλες αναλύσεις ώστε να διασφαλίσουν μακροπρόθεσμα projects και κατ’ επέκταση μεγαλύτερες αμοιβές. «Εμείς πιστεύουμε ότι, σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα, η ταχύτητα είναι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και κανείς πρέπει να αμείβεται περισσότερο όταν μπορεί να παραδώσει νωρίτερα. Συνεπώς, βασιζόμαστε σε performance based models ή κοστολογούμε την επίδραση που θα φέρει η δουλειά μας» σημειώνει ο Κώστας. Για να επιτευχθούν όμως τα παραπάνω, η REBORRN έχει προσαρμόσει το μοντέλο εργασίας και τις ομάδες με τέτοιον τρόπο ώστε να πετυχαίνει πιο γρήγορα αποτελέσματα. «Στόχος μας είναι να ενσωματωνόμαστε με τις ομάδες των πελατών μας και να χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, και όχι να παραμένουμε σε μία σχέση πελάτη-προμηθευτή» συμπληρώνει.

Ψηφιακός (και όχι μόνο) μετασχηματισμός

Συνήθως υπάρχει η αντίληψη ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει να κάνει αποκλειστικά με την τεχνολογία. Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρει ο Γιώργος, αρκετές πρωτοβουλίες πάνω στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού αποτυγχάνουν, είτε γιατί δεν υπάρχει η απαραίτητη κατανόηση της διαδικασίας, είτε γιατί οι ομάδες δεν έχουν τον κατάλληλο τρόπο εργασίας ώστε να τις υλοποιήσουν. Η REBORRN έρχεται να βοηθήσει έναν οργανισμό να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα μιας ομάδας αναπτύσσοντας ένα ολοκληρωμένο λειτουργικό σύστημα (TeamOS) που καθορίζει από τον στόχο και το όραμα μιας ομάδας μέχρι το πώς είναι δομημένη και ποιες είναι οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων που ακολουθεί. Παράλληλα, εστιάζει στο employee experience, βελτιώνοντας συνολικά την εμπειρία ενός εργαζομένου σε όλα τα επίπεδα (από το recruitment μέχρι και το offboarding), βοηθώντας μέσα από αυτήν τη διαδικασία τους οργανισμούς να χτίσουν τα στοιχεία που τους διαφοροποιούν και τους κάνουν ελκυστικούς στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, μέσα από μια δομημένη διαδικασία design thinking (από την αναγνώριση αναγκών του καταναλωτή και την ανάπτυξη user stories, μέχρι τα πρωτότυπα μοντέλα, το σχεδιασμό και το market validation), η εταιρεία αναπτύσσει ψηφιακά προϊόντα είτε για μεγάλους οργανισμούς (π.χ. μια εφαρμογή για παραγγελία παράδοσης ή ένα εργαλείο πωλήσεων), είτε εργάζεται μαζί με startups βοηθώντας τους να λανσάρουν μια ιδέα ή ένα προϊόν στην αγορά, ώστε να δουν αν υπάρχει ανταπόκριση. Σημαντικό ρόλο σε όλη αυτήν τη διαδικασία παίζει η βελτίωση της εμπειρίας των ενδιαφερομένων μερών μιας εταιρείας, βάσει της οποίας η REBORRN έρχεται να επανασχεδιάσει τις διαδικασίες ενός οργανισμού, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα δεδομένα, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ικανοποίηση είτε για τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στην επιχείρηση (εργαζόμενοι, προμηθευτές κ.λπ.), είτε εκτός από αυτή (τελικοί πελάτες, καταναλωτές).

Μπορεί να λυθεί ένα πρόβλημα μέσα σε 58 ώρες;

Το «58 Sprint» της REBORRN είναι μια παραλλαγή του «design sprint methodology» που ξεκίνησε από την Google πριν χρόνια. Προφανώς και δεν μπορεί να λύσει κάποιος όλα τα προβλήματα μέσα σε 58 ώρες, αλλά τέτοιου τύπου «sprints» είναι χρήσιμα για να αναπτύξει μια εταιρεία στρατηγική, να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο μοντέλο, μια λύση ή ένα προϊόν ή να επανασχεδιάσει μία διαδικασία. Όλα ξεκινούν φέρνοντας σε έναν χώρο, πλήρως απαλλαγμένο από περισπασμούς, τους καλύτερους ειδικούς χωρίς ενδιάμεσους ανθρώπους, όπου ο καθένας έχει συγκεκριμένο ρόλο και πρέπει να εκτελεί ξεκάθαρες εργασίες, ακόμη και αν αυτό το άτομο είναι ο CEO της εταιρείας.

Τα πάντα δουλεύονται σε προκαθορισμένα χρονικά περιθώρια, με δομημένη μεθοδολογία και ένα λειτουργικό μοντέλο, στο οποίο συνήθως υπάρχει ένας decision maker και παίρνει επί τόπου αποφάσεις ώστε η ομάδα να προχωράει γρήγορα. Η συνηθισμένη αντίδραση ενός οργανισμού όταν ακούει για πρώτη φορά την παραπάνω μεθοδολογία είναι ότι «αποκλείεται σε μερικές ημέρες να γίνουν όλα αυτά» εξηγεί ο Γιώργος. Η πράξη δείχνει ότι projects, που «υπό κανονικές συνθήκες» θα έπαιρναν μήνες, μπορούν να υλοποιηθούν σε λιγότερο από εβδομάδα, σύμφωνα με τον ίδιο. Ένα καλό παράδειγμα είναι όταν η Coca-Cola στην Αυστρία θέλησε να πειραματιστεί με το «direct to consumer» μοντέλο και να δει κατά πόσο θα μπορούσε να προσεγγίσει και να πουλήσει online απευθείας σε καταναλωτές κάποιες σειρές προϊόντων Coca-Cola (περιορισμένης διανομής και εξατομικευμένα μπουκάλια). Εκεί λοιπόν, με μια ομάδα σχεδόν δέκα ατόμων, η REBORRN κατάφερε σε λιγότερο από μία εβδομάδα όχι μόνο να ορίσει τη στρατηγική και το πώς θα έλυνε το πρόβλημα, αλλά και να λανσάρει μια e-commerce πλατφόρμα, και μάλιστα να έχει onboard και τους πρώτους πελάτες της (καταναλωτές).

Επόμενα βήματα

Ο Γιώργος και ο Κώστας συμφωνούν ότι η πανδημία επιτάχυνε την αλλαγή για τις επιχειρήσεις σε πολλά επίπεδα. Καταστάσεις, διαδικασίες, τεχνολογίες που ίσως άλλαζαν σε 3-5 χρόνια άλλαξαν σε μερικούς μήνες. Οι οργανισμοί κατάλαβαν ότι ο πιο σίγουρος τρόπος για να «πεθάνουν» θα ήταν να μείνουν στατικοί εν μέσω μιας πανδημίας. «Άλλαξε το mindset στο τι είναι εφικτό. Συνήθως το εμπόδιο στην αλλαγή είναι η στάση που έχουμε ότι “αυτό δεν γίνεται”. Με την πανδημία πολλοί οργανισμοί είδαν ότι πράγματα που θεωρούσαν αδύνατα, π.χ. να δουλεύουν όλοι οι εργαζόμενοι απομακρυσμένα για χρόνια, όχι μόνο είναι εφικτό, αλλά ίσως είναι και πολύ παραγωγικό» αναφέρει ο Γιώργος.

Αυτήν τη στιγμή η REBORRN εστιάζει στην ανάπτυξη της ομάδας της, βρίσκοντας ταλέντο, ενισχύοντας την απομακρυσμένη εργασία και το υβριδικό μοντέλο εργασίας. «Πιστεύω ότι, αν πετύχουμε τα παραπάνω, τότε θα μπορούμε πιο εύκολα να αναπτύξουμε τις υπηρεσίες μας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είμαστε ανοιχτοί σε ευκαιρίες ακόμη και αν αυτές μας οδηγήσουν σε αχαρτογράφητα νερά» καταλήγει ο Κώστας.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα

**Φωτογραφία: Νίκος Μαλιάκος

To άρθρο REBORRN: Μια εταιρεία Δαβίδ σε έναν κόσμο γεμάτο Γολιάθ δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα