Rawyal: Όταν το υγιεινό ωμοφαγικό σνακ γίνεται απόλαυση

10:30 12/5/2020 - Πηγή: Fortune

Η ωμοφαγία, δηλαδή το είδος διατροφής κατά την οποία το άτομο καταναλώνει αποκλειστικά ωμές, ανεπεξέργαστες ή ελάχιστα επεξεργασμένες τροφές, κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος παγκοσμίως. Οι υποστηρικτές της εν λόγω διατροφής υποστηρίζουν πως η επεξεργασία των τροφίμων οδηγεί στην καταστροφή των ενζύμων που περιέχονται φυσικά στα τρόφιμα, κάτι το οποίο θεωρείται πως είναι αρνητικό για την θρεπτική αξία τους.

Σε αυτό το πλαίσιο ιδρύθηκε από τους Γιώργο Τσολάκη και Αθηνά Σιντού το 2016 η Rawyal

(https://www.rawyal.gr/), εταιρεία παραγωγής ωμοφαγικών σνακ. Το όνομα της εταιρείας είναι σύνθετο, και προέρχεται από τη λέξη «raw» που σημαίνει ωμό, ακατέργαστο, αυτό που δεν έχει υποστεί καμία θερμική ή χημική επεξεργασία και από το «royal» που σημαίνει βασιλικό. Όπως λέει στο fortunegreece.com η Αθηνά, «αυτές οι δύο λέξεις αντιπροσωπεύουν αυτό που πρεσβεύουμε, ότι δηλαδή επιλέγουμε τις καλύτερες πρώτες ύλες από τη φύση, τροφές που θα επέλεγαν και οι βασιλείς και προσπαθούμε να τις φέρουμε στον κόσμο σήμερα».

Πώς γεννήθηκε η επιχειρηματική ιδέα

Η ιδέα για τη δημιουργία της εταιρείας και η παραγωγή ωμοφαγικών σνακ ξεκίνησε από την Αθηνά. Ασχολούνταν από πολύ μικρή ηλικία με θέματα διατροφής και είναι ωμοφάγος εδώ και 12 χρόνια. Πριν από επτά χρόνια αποφάσισε να μάθει ακόμα περισσότερα πάνω στην ωμοφαγία και έτσι, όντας μόνιμη κάτοικος Λονδίνου, παρακολούθησε σεμινάρια πάνω στη raw vegan κουζίνα. Στη συνέχεια, θέλοντας να κάνει κάτι δικό της, όταν γύρισε πίσω στην Ελλάδα, συνεργάστηκε με τον Γιώργο πάνω στη Rawyal.

Οι συνθήκες, βέβαια, κάθε άλλο παρά ιδανικές ήταν. To 2016, όταν η εταιρεία έκανε τα πρώτα της βήματα, η χώρα μας βρισκόταν στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, με τις επιδοτήσεις και τις ευκαιρίες για «ανοίγματα» να λιγοστεύουν.

Όπως κάθε πρωτοπόρος στον κλάδο του, έτσι και η Rawyal, αντιμετώπισε ποικίλα προβλήματα κατά τα πρώτα στάδια της εγκαθίδρυσής της στην αγορά, καθώς χρειάστηκε πολύς κόπος και χρόνος για να εξηγήσουν τι ακριβώς έφτιαχναν. Στα υπουργεία δεν γνώριζαν σε ποια κατηγορία να εντάξουν την εταιρεία καθώς δεν υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος κλάδος για τα προϊόντα τους. Στη συνέχεια, λόγω του ότι η ωμοφαγία δεν ήταν ακόμα ευρέως γνωστή στη χώρα μας, υπήρχε δυσκολία στο να καταλάβουν οι καταστηματάρχες βιολογικών προϊόντων αλλά και οι καταναλωτές τι ακριβώς ήταν τα ωμοφαγικά σνακ της Rawyal. «Έπρεπε να “εκπαιδεύσουμε” το κοινό και να τοποθετηθούμε στην ελληνική αγορά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος.

Η εταιρεία ξεκίνησε με τέσσερις γεύσεις, ενώ σήμερα μετά από μόλις τέσσερα χρόνια λειτουργίας μετρά οκτώ, παράγοντας περίπου 20.000 τεμάχια ετησίως, και είναι οι εξής: μέλι και ταχίνι (vegetarian με 22% πρωτεΐνη από αρακά), βερύκοκο και κανέλα Κεϋλάνης (vegan με 22% πρωτεΐνη από αρακά), καρύδα (vegan), brownie (vegan), πορτοκάλι και κακάο (vegan), μελομακάρονο (vegan), λεμόνι με καρύδα (vegan) και πραλίνα με καρύδα και κακάο (vegan με 22% πρωτεΐνη από αρακά). Όλα τα προϊόντα είναι βιολογικά πιστοποιημένα και 100% χειροποίητα.

Το εργαστήριo βρίσκεται στη Δάφνη όπου είναι και τα κεντρικά της εταιρείας. Η Αθηνά έχει αναλάβει το κομμάτι της παραγωγής και ο Γιώργος το κομμάτι των πωλήσεων και την επικοινωνία με τους προμηθευτές.

Στήριξη στους Έλληνες παραγωγούς

Οι πρώτες ύλες είναι σε μεγάλο βαθμό ελληνικές. «Σαν εταιρεία θέλουμε, όπου μπορούμε, πρώτες ύλες που είναι από τον τόπο μας. Στηρίζουμε ανεξάρτητους Έλληνες παραγωγούς», αναφέρει η Αθηνά. Έτσι, στα προϊόντα της Rawyal θα βρούμε ελληνικό μέλι Κρήτης, βερίκοκα, σταφίδα Κορινθίας, ταχίνι (μαύρο, αναποφλοίωτο σε πετρόμυλο, ελληνικό) που παντρεύονται αρμονικά με εξωτικές γεύσεις όπως η κανέλα Κεϋλάνης, η κρέμα καρύδας και το κακάο που έρχονται από το εξωτερικό.

«Ο καταναλωτής βρίσκει κάτι πολύ υγιεινό και βιολογικά πιστοποιημένο, χωρίς ζάχαρη και χωρίς συντηρητικά όσο πιο αγνό θα μπορούσε να είναι ένα σνακ σα να το φτιάχνει σπίτι του και παράλληλα οι πρώτες ύλες να είναι όντως ποιοτικές και φυσικά να είναι νόστιμο. Πολλές φορές τα “υγιεινά” σνακ ξεχνούν το κομμάτι της απόλαυσης. Εμείς θέλαμε να παντρέψουμε την ποιότητα με τη γεύση και να βγει ένα προϊόν που θα είναι και απολαυστικό, θα καλύπτει τους καταναλωτές, θα είναι υγιεινό και ποιοτικό», υποστηρίζει ο Γιώργος.

Η εξάπλωση στην αγορά

Η προσπάθειά τους στέφθηκε με επιτυχία, καθώς πολλά ήταν τα καταστήματα που εμπιστεύθηκαν τη Rawyal και τα προϊόντα της κέρδισαν σύντομα «φανατικούς» θαυμαστές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διάκριση της γεύσης κακάο-πορτοκάλι στα Great Taste Awards του 2018. Ο λόγος αυτής της διάκρισης, σύμφωνα με την Αθηνά ήταν «η αγνή γεύση των προϊόντων μας, καθώς ναι μεν είναι υγιεινά αλλά είναι και νόστιμα και χωρίς συντηρητικά, καθώς όσο καλύτερη είναι η πρώτη ύλη, τόσο πιο πολύ μιλά από μόνη της, δε χρειάζεται συντηρητικά ή κάτι άλλο. Επιπλέον, τα προϊόντα της Rawyal μπορούν να καταναλωθούν από τον γενικό πληθυσμό, από παιδιά μέχρι διαβητικούς και όσους προσέχουν τη διατροφή τους».

Πάντα αεικίνητη, η ομάδα της Rawyal προχώρησε πρόσφατα σε ένα rebranding, με τη βοήθεια της ΜΚΟ «People’s Trust». Η ΜΚΟ βοήθησε την εταιρεία τόσο με οικονομική ενίσχυση όσο και συμβουλευτικό προσωπικό. «Η χρηματοδότηση για το rebranding μας βοήθησε να το πραγματοποιήσουμε, και είμαστε ευγνώμονες που μας εμπιστεύτηκε», λέει ο Γιώργος.

Το rebranding ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και αφορούσε την εμφάνιση και τη συσκευασία του προϊόντος. Πιο αναλυτικά, άλλαξε το logo και τα γραφικά της εταιρείας, θυμίζοντας περισσότερο Ελλάδα. Το logo είναι απόλυτο, δωρικό και εμφανίζει το ελληνικό στοιχείο ως «ήλιο» που περικλείεται από έναν λαβύρινθο. «Θέλαμε να συμβολίσουμε την αναζήτηση της γνώσης και της ποιότητας μέσα από τον “δαίδαλο” της σύγχρονης πραγματικότητας, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διατροφή», αναφέρει ο Γιώργος. Πρόκειται, επομένως, για μια επιστροφή στις ρίζες με μια πιο σύγχρονη και ποιοτική ματιά.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του rebranding, το σνακ της Rawyal μπήκε στη συσκευασία τύπου «μπάρα», που το κάνει πιο αναγνωρίσιμο αλλά και το διατηρεί φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. «Καθώς δεν χρησιμοποιούμε συντηρητικά, με τη νέα συσκευασία το προϊόν διατηρείται με ασφάλεια για περισσότερο χρόνο», υποστηρίζει η Αθηνά.

Καθώς η εταιρεία είχε ξεκινήσει με ίδια κεφάλαια, και σταδιακά κατάφερε να αυξήσει τον τζίρο της, η χρηματοδότηση τής έδωσε το απαραίτητο οξυγόνο προκειμένου να φτάσει στο επόμενο στάδιο.

Και ποιο είναι αυτό; Η ομάδα της Rawyal αποκαλύπτει πως «οι δυνατότητες είναι άπειρες. Στοχεύουμε στην επέκτασή μας σε αγορές του εξωτερικού. Ενδιαφέρον υπάρχει, ήδη από πριν το rebranding από Γαλλία και από Αμερική. Ένα μεγάλο κομμάτι των δυνητικών πελατών μας βρίσκεται στο εξωτερικό, οπότε βρίσκεται σίγουρα στα άμεσα σχέδιά μας». Προς το παρόν μπορείτε να βρείτε τα ωμοφαγικά σνακ της Rawyal σε καταστήματα βιολογικών ειδών και delicatessen στην Αθήνα και την επαρχία αλλά και μέσω του e-shop της εταιρείας https://www.rawyal.gr/shop/. Επιπλέον, η εταιρεία διαθέτει υπηρεσίες catering σε μια πληθώρα event, από παιδικά πάρτι μέχρι εταιρικές εκδηλώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα