UBS: Χάνει το τρένο του γ’ τριμήνου η Ελλάδα;

16:08 20/2/2020 - Πηγή: Fortune

Μπορεί η Ελλάδα να έχει κερδίσει «ψήφο εμπιστοσύνης» από τους οίκους αξιολόγησης -με πιο πρόσφατη την αναβάθμιση από τη Fitch– όμως η επαναφορά της πιστοληπτικής ικανότητας στη βαθμίδα investment grade δεν πρόκειται να γίνει φέτος. Αυτό προβλέπει η UBS σε έκθεσή της υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει το «τρένο» του QE, εάν έως τότε οι συνθήκες επιτρέψουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Η Ελλάδα μετά την κρίση του 2015 έχει καταφέρει να κερδίσει μια σειρά αναβαθμίσεων. Η Fitch αναβάθμισε πρόσφατα το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας στην κατηγορία ΒΒ με θετική προοπτική. Η Fitch, μαζί με την DBRS, έχει την τάση να δίνει υψηλότερες αξιολογήσεις σε σύγκριση με την S&P και τη Moody’s, σημειώνει η UBS στην έκθεσή της. Η επενδυτική τράπεζα αναμένει περισσότερες αναβαθμίσεις, καθώς και οι τρεις οίκοι -πλην της Fitch- έχουν προγραμματίσει αξιολογήσεις στα τέλη Απριλίου αρχές Μαϊου. «Προς το παρόν όμως καμία δεν πρόκειται να ξεπεράσει την κατηγοριά ΒΒ, που απέχει δύο βαθμίδες από την investment grade βαθμίδα», επισημαίνει η UBS.

«Θεωρούμε ότι ακόμη κι αν η Ελλάδα παραμείνει στη σωστή τροχιά, οικονομικά και δημοσιονομικά, η επαναφορά της στην investment grade βαθμίδα θα συμβεί προς τα μέσα του 2021. Σε ένα ήπιο περιβάλλον, η ΕΚΤ θα μπορούσε έως τότε να έχει τερματίσει το QE(η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούσε όμως να προχωρήσει σε κάποιες επανεπενδύσεις», αναφέρει η έκθεση.

Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή η ΕΚΤ συνεχίζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε περισσότερες μηνιαίες αγορές και αυτό θα προσέφερε σημαντικό στήριγμα στις αποτιήσεις.

Ακόμα κι έτσι, πάντως, η UBS επισημαίνει ότι οι ελληνικές αποδόσεις σε επίπεδα ανάλογα με αυτές των ιταλικών ομολόγων (αξιολόγηση BBB) μπορεί να δικαιολογηθούν μόνο αν η Ελλάδα παραμείνει σε πορεία ισχυρής ανάκαμψης, ενώ η θέση της Ιταλίας επιδεινωθεί. «Θεωρούμε ότι η Ιταλία θα μπορούσε να αντεπεξέλθει καλύτερα μιας ύφεσης. Για το λόγο αυτό διατηρούμε τους ιταλικούς τίτλους στη λίστα προτίμησης και τα ελληνικά ομόλογα με λήξη πέραν της τριετίας σε σύσταση «πώλησης», αναφέρει η UBS.

Σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της ΕΚΤ, το μερίδιο της Ελλάδας στην εγγεγραμμένο κεφάλαιο της κεντρικής τράπεζας θα αντιστοιχούσε σε τίτλους αξίας περίπου 49 δισ. ευρώ. Όμως η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψη και τα ομόλογα που ήδη έχει στην κατοχή της, έχοντας ήδη αποκτήσει ομόλογα ύψους 5,2 δισ. ευρώ πριν από τη στάση πληρωμών του 2012 (που θα υποχωρήσουν στα 3,8 δισ. ευρώ μετά την αποπληρωμή του Ιουνίου). Αυτό θα μειώσει το ανώτατο επίπεδο ομολόγων που μπορούν να αποκτηθούν από την ΕΚΤ στα 45 δισ. ευρώ περίπου.

Καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους είναι σε μορφή χαμηλότοκων δανείων από τον ESM, η χώρα έχει διαπραγματεύσιμα ομόλογα μόλις 51 δισ. ευρώ. Με βάση όμως και τον περιορισμό του 33% ανά έκδοση, το ανώτατο επίπεδο αγορών τίτλων από την ΕΚΤ διαμορφώνεται στα 16,9 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να αυξηθεί με νέες ομολογιακές εκδόσεις, καταλήγει η έκθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα