Unicredit για Ελλάδα: Σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο λόγω ενεργειακής κρίσης

11:10 29/9/2022 - Πηγή: Fortune

Σε αναθεώρηση της εκτίμησής της για το ελληνικό ΑΕΠ προχωρά η ιταλική τράπεζα Unicredit λόγω του ισχυρού Τουρισμού αλλά και της σοβούσας ενεργειακής κρίσης…

Πιο αναλυτικά, όπως λέει, «αναθεωρούμε την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη το 2022 σε 5,7% από 4,1% και το 2023 σε 0,7% από 1,1%, συνεπεία ενός ισχυρότερου από το αναμενόμενο αποτέλεσμα του ΑΕΠ

το β’ τρίμηνο του 2022 (1,2% σε τριμηνιαία βάση μετά από 2,9% τριμηνιαία επέκταση το α’ τρίμηνο του 2022) εν μέσω έντονης ιδιωτικής κατανάλωσης και ανασυγκρότησης αποθεμάτων».

Η Unicredit αναμένει σταθεροποίηση του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο του 2022, την οποία όμως θα ακολουθήσει σημαντική συρρίκνωση το δ’ τρίμηνο του 2022, καθώς η ώθηση από τον τουρισμό εξασθενεί και οι πεισματικά υψηλές τιμές στην Ενέργεια, σε συνδυασμό με τους αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης και την αυξημένη αβεβαιότητα, επιβαρύνουν την εγχώρια ζήτηση. 

Το ενεργειακό μείγμα αφήνει τη χώρα σε περιορισμένο βαθμό εκτεθειμένη στη διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 – ο μόνος κλάδος της μεταποίησης που εξαρτάται από το φυσικό αέριο είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και έχει ήδη αρχίσει να αντικαθιστά το φυσικό αέριο με λιγνίτη. 

Ωστόσο, η άνοδος των τιμών είναι πιθανό να επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες, μειώνοντας το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων. 

Από την άλλη, ο αντίκτυπος στην ιδιωτική κατανάλωση θα αμβλυνθεί εν μέρει από την απελευθέρωση των συσσωρευμένων αποταμιεύσεων, την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων και τα μέτρα κρατικής στήριξης.

Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι, παρότι η δραστηριότητα των υπηρεσιών εξακολουθεί να υποστηρίζεται από την ισχυρή τουριστική περίοδο, ο μεταποιητικός τομέας τελεί υπό αυξανόμενη πίεση λόγω της αποδυνάμωσης της ζήτησης από τους εμπορικούς εταίρους.

Ο δείκτης μεταποίησης PMI έπεσε κάτω από το όριο των 50 τον Αύγουστο. Μια επίμονη επιβράδυνση της ζήτησης, ειδικά από το εξωτερικό, ώθησε τους κατασκευαστές να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή, τις αγορές πρώτων υλών και τον αριθμό των εργαζομένων για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2020.

Από την άλλη, υπάρχουν ενδείξεις πως στα σημεία συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας η κατάσταση βελτιώνεται, περιορίζοντας τον αντίκτυπο της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας στο κόστος παραγωγής. Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτές γίνονται ολοένα και πιο απαισιόδοξοι για τα προσωπικά τους οικονομικά και σχεδιάζουν να αναβάλουν μεγάλες αγορές.

Δημοσιονομική τροχιά

Σύμφωνα με την Unicredit, η ελληνική κυβέρνηση θα επιτύχει τον πρωταρχικό στόχο του 2% για το έλλειμμα για φέτος, καταφέρνοντας να περιορίσει την αύξηση του συνολικού ελλείμματος στο 4,6% (στάθηκε στο 7,4% το 2021).

«Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει επίσης ταχύτερη από την αναμενόμενη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ (κατά μέσο όρο 8,4% σε ετήσια βάση το εξάμηνο του 1222) και η ευνοϊκότερη εξέλιξη της φορολογικής βάσης είναι πιθανό να ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο άμεσος δημοσιονομικός αντίκτυπος των κρατικών παρεμβάσεων για τη μερική προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας περιορίζεται στο 2% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν στο μισό της ακαθάριστης αξίας τους, ως έσοδα, από το σύστημα εμπορίας εκπομπών ρύπων, ενώ ο φόρος επί των ουρανοκατέβατων κερδών των παραγωγών ενέργειας έχει καλύψει σε μεγάλο βαθμό τη χρηματοδότησή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, «η ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ θα συμβάλει στη μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης από 193% του ΑΕΠ το 2021 σε περίπου 175% μέχρι το τέλος του έτους» καταλήγει η Unicredit.

To άρθρο Unicredit για Ελλάδα: Σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο λόγω ενεργειακής κρίσης δημοσιεύθηκε αρχικά στο Fortunegreece.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα