Tσίπρας: Απαιτείται ενότητα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας -Να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
Για εξαιρετική κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, την Κύπρο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Βουλής για τις συμφωνίες ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.
«Έχουμε
Επεσήμανε ότι μια εθνική στρατηγική θα πρέπει να έχει μόνο δύο στόχους: Αποφασιστική υπεράσπιση της κυριαρχία και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, για την επίλυση της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, με προσφυγή στη Χάγη αν εκ νέου οι διερευνητικές αποτύχουν.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, που όπως είπε αντέστρεψε την τύχη δύο χωρών στα βόρεια σύνορά μας – της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.
Εξαπέλυσε επίθεση στη κυβέρνηση λέγοντας ότι αδυνατεί να υπερασπιστεί τις ίδιες της αποφάσεις. «Μια Κυβέρνηση που συμφωνεί σε ρυθμίσεις σε σχέση με τις θαλάσσιες ζώνες της, οι οποίες μπορεί να κοστίσουν πολύ στην χώρα στο μέλλον. Μία Κυβέρνηση που προτείνει σταθερά στην Τουρκία διάλογο – αλλά δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα επανέλθουμε σε αυτόν», είπε χαρακτηριστικά.
Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή ΕΔΩ
Αναφερόμενος στην υπογραφή της συμφωνίας για οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο είπε ότι στηρίζει μια τμηματική συμφωνία, η οποία να επιτρέπει την οριοθέτηση στην περιοχή του συμπλέγματος Καστελορίζου σε μεταγενέστερο στάδιο.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η υπογραφή της συμφωνίας έγινε χωρίς πρόβλεψη και χωρίς σχέδιο, ενώ ξέραμε είπε ότι η Τουρκια θα προέβαινε αμέσως σε επιθετικές κινήσεις.
«Η εξωτερική πολιτική και η άμυνα της χώρας όμως δεν είναι επικοινωνία» είπε και πρόσθεσε: «αναρωτιέμαι γιατί, έπρεπε να παρακολουθήσουμε όλοι, αυτήν τη θλιβερή για τη χώρα μας παράσταση. Όπου διατυμπανίζατε ότι το Oruc Reis δεν πραγματοποιεί έρευνες διότι υπάρχει θόρυβος από τα διπλανά πλοία. Δε πραγματοποιεί έρευνες, άρα δε παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Θα τηρήσουμε στάση εθνικής ευθύνης, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι μόνοι σας, με αυτή τη ρητορική, αποδυναμώσατε τα επιχειρήματα της χώρας σε διεθνές επίπεδο.
Χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι η ΕΕ δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να παριστάνει τον ουδέτερο μεσολαβητή σε αυτές τις εξελίξεις.
«Να αποφασίζει κάθε τρείς και λίγο κυρώσεις για παραβίαση δικαιωμάτων τρίτων χωρών και να σφυρίζει αδιάφορα ή στη καλύτερη να παριστάνει τον διαιτητή όταν πρόκειται για παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους της», είπε.
Νωρίτερα, αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της κύρωσης της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, ανακοίνωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος. Όπως είπε, τα κόμματα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ιστορία σε μια στιγμή κατά την οποία η ελληνοτουρκική κρίση λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις.
Η ΝΔ με χλαμύδες στις Πρέσπες, με πιτζάμες στο Αιγαίο
Πρώτον, «υπογράψατε τελικά μια Συμφωνία που δεν τόλμησε ούτε καν να προσεγγίσει τη Τουρκική κόκκινη γραμμή του 28ου μεσημβρινού, αφήνοντας έτσι έξω όχι το μόνο το Καστελόριζο αλλά τη μισή Ρόδο.
Και υπογράψατε χωρίς καμία πρόβλεψη και κανένα σχέδιο για την αμυντική θωράκιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, στα πρότυπα αποτρεπτικών ενεργειών που γνωρίζουν οι ένοπλες δυνάμεις μας αφού τις υλοποίησαν με επιτυχία τον Οκτώβρη του 2018.
«Η εξωτερική πολιτική και η άμυνα της χώρας όμως δεν είναι επικοινωνία. Και αναρωτιέμαι γιατί, έπρεπε να παρακολουθήσουμε όλοι, αυτήν τη θλιβερή για τη χώρα μας παράσταση. Όπου διατυμπανίζατε ότι το Oruc Reis δεν πραγματοποιεί έρευνες διότι υπάρχει θόρυβος από τα διπλανά πλοία. Δε πραγματοποιεί έρευνες, άρα δε παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα. Άρα γιατί ζητάτε την ενεργοποίηση του Διεθνούς δικαίου και του διεθνούς παράγοντα και της ΕΕ για κυρώσεις; Αυτές τις κραυγαλέες αντιφάσεις αντιμετωπίζει κανείς όταν το μυαλό του είναι μόνο στην επικοινωνία.Και στο πως θα ηρεμήσει το κομματικό του ακροατήριο. Που έμαθε να φορά χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών αλλά τώρα πρέπει να φορέσει μπιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου».
Δεύτερον, «Υπογράψατε τη Συμφωνία με την Αίγυπτο, όχι μόνο χωρίς αμυντικό σχεδιασμό αποτροπής αλλά και χωρίς διπλωματικό σχεδιασμό. Ενώ η Τουρκία πραγματοποίησε την πιο προκλητική παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων της τελευταίας 20ετίας, όχι μόνο δεν υπήρξε Κοινή Δήλωση των 27. Όχι μόνο δεν είχατε σχέδιο, ώστε να ενισχυθούν οι φωνές υπέρ της προοπτικής κυρώσεων στην ΕΕ. Αλλά ακόμα και στενοί μας σύμμαχοι υποστήριξαν να μπει αυτή η συζήτηση στις ελληνικές καλένδες.»
Τρίτο σημείο κριτικής, οι μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τη Συμφωνία με την Αίγυπτο. «Συνάψατε μια συμφωνία που μπορεί να δημιουργήσει πολύ αρνητικά προηγούμενα για τη χώρα, εάν αφήσουμε την Τουρκία να την εκμεταλλευτεί με τον γνωστό στρεψόδικο τρόπο της. Και δε θα σταθώ μόνο στη κριτική για τη μειωμένη επήρεια για το μεγαλύτερο νησί μας – την Κρήτη – και άλλα νησιά. ¨Η στο ότι δεχτήκατε να ληφθεί υπόψιν μόνο ένα κομμάτι της Ρόδου αντί για ολόκληρο το νησί, στην οριοθέτηση. Αλλά θα σταθώ στο ότι επιμένετε να μην μας λέτε εάν, ως μεθοδολογία, χρησιμοποιήθηκε και η αρχή της αναλογικότητας».
Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ζήτησε ο Τσίπρας
«Αν θέλετε πραγματικά εθνική συνεννόηση για να αντιμετωπιστεί αυτή η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας που λέγεται ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα ζητήσετε άμεσα τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και θα καταγραφούν οι θέσεις όλων. Και αν θέλετε συνεννόηση για εθνική στρατηγική με σκοπό την επανεκκίνηση των διερευνητικών και την προσφυγή στη Χάγη, όπως εμείς επιθυμούμε, θα μιλήσετε ανοιχτά στον ελληνικό λαό, όπως μιλήσαμε εμείς με την Συμφωνία των Πρεσπών.
Η δική σας παράταξη είναι αυτή που άπέρριψε το Ελσίνκι όταν είχαμε την ευκαιρία για λύση στη μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία. Η δική σας παράταξη ήταν αυτή που καθιέρωσε το δόγμα της πλήρους επήρειας για όλα τα ελληνικά νησιά στις διαπραγματεύσεις. Και εσείς μαζί με το ΚΙΝΑΛ ήσασταν, που ψηφίσατε τον νόμο Μανιάτη σύμφωνα με τον οποίο, ελλείψει συμφωνίας ΑΟΖ, τα όρια της υφαλοκρηπίδας – σε αυτήν την περίπτωση του Καστελορίζου – είναι στο απώτατο όριο της 100% επήρειας του νησιού. Εσείς έχετε καθορίσει αυτά τα όρια των εθνικών κόκκινων γραμμών. Και εμείς 4,5 χρόνια αυτά τα όρια τιμήσαμε και προασπίσαμε».
Καρφιά για Σαμαρά
«Και είστε οι τελευταίοι που θα μιλήσετε για διγλωσσία στην εξωτερική πολιτική. Ο πρώην Πρόεδρός σας και πρώην πρωθυπουργός, ο κος Σαμαράς, και υψηλόβαθμα στελέχη της δικής σας παράταξης, διατυμπάνιζαν τόσα χρόνια την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου, χωρίς τρίτους. Και μιλούσαν κατά της τμηματικής συμφωνίας. Μην κουνάτε λοιπόν τώρα το δάχτυλο στην Αριστερά, που μέσα σε 4,5 χρόνια κατάφερε και την κυριαρχία μας να προστατέψει και τις συμμαχίες μας να εμπλουτίσει και τον διάλογο με την Τουρκία να κρατήσει ζωντανό».
«Παρά τις διαφωνίες μας δεν θα καταψηφίσουμε»
«Εμείς, όμως, σήμερα, παρά τις σοβαρές διαφωνίες μας με την Συμφωνία και την έλλειψη στρατηγικής σας, δεν προχωρούμε σε μια στάση στείρας και ισοπεδωτικής αντιπολίτευσης. Δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε αυτή τη Συμφωνία για όλους τους λόγους που ανέπτυξα. Και η ιστορία μακάρι να μη δικαιώσει τους φόβους μας. Δεν θα καταψηφίσουμε όμως διότι έχουμε πλήρη επίγνωση της σημασίας που θα έχει το να καταψηφίσουμε μια συμφωνία που ενδεχομένως πολύ σύντομα, έτσι όπως τα κάνετε, να κληθούμε εμείς να υλοποιήσουμε και να διαχειριστούμε, απέναντι στο παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο».
«Άλλα λέγατε όταν ήσασταν στην αντιπολίτεση»
Ακούω, τέλος, σήμερα να λέτε για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και χαίρομαι ιδιαίτερα που επιτέλους θα υπάρξει αυτή η πρωτοβουλία. Καταθέτω λοιπόν όλες τις δηλώσεις του Τομεάρχη Εξωτερικών σας όταν ήσασταν αντιπολίτευση και αντιτασσόσασταν με μανία στην πρωτοβουλία μας για επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Διότι όπως λέγατε, μια τέτοια ενέργεια τμηματικής επέκτασης θα υπέσκαπτε «τις θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής» και θα «έδινε τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει ότι το Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας διότι είναι ειδική περίπτωση».
Κλείσιμο με Ελευθέριο Βενιζέλο
«Κύριε Μητσοτάκη, θέλω να κλείσω με τα λόγια ενός συντοπίτη σας που η πατρίδα του οφείλει πολλά. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος λοιπόν, έλεγε πως: «Ο πολιτικός πρέπει να έχει το χάρισμα να βλέπει πολύ πρωτύτερα από ότι βλέπουν οι άλλοι. Αν δεν έχει το χάρισμα αυτό, είναι αδύνατον να μην οδηγήσει την πατρίδα του στην συμφορά και την καταστροφή».
«Σας το λέω λοιπόν τώρα, καθάρά και ξάστερα πριν είναι αργά: Επιστρέψτε τη χώρα σε μια σοβαρή εθνική στρατηγική, με αρχή, μέση και τέλος. Μιλήστε ειλικρινά στον ελληνικό λαό. Γιατί πάντα, το εθνικόν είναι το αληθές.»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ποια χώρα της Ευρώπης φοβάται ότι θα γίνει το επίκεντρο της πανδημίας
- Μάλαμα: Γιατί ο κ. Κικίλιας αισθάνεται πίεση από τη Χαλκιδική;
- «Σεισμός» Μέσι στην Μπαρτσελόνα, πρόταση μομφής για Μπαρτομέου
- Ερώτηση στη Βουλή του Γ. Βαρεμένου για τις αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
- Το ευρώ πετάει κι η στερλίνα κρατάει
- Μελάνια: «Ο σύζυγός μου δεν είναι ένας παραδοσιακός πολιτικός. Έχουμε ανάγκη να είναι πρόεδρός μας για άλλα τέσσερα χρόνια»
- Γαλλία - Τουρκία: Η ανατολ. Μεσόγειος δεν είναι «πεδίο παιγνιδιών για τις φιλοδοξίες ορισμένων
- Ένα ακόμη θύμα του ιού του Δυτικού Νείλου
- Γαλλία προς Τουρκία: Η Ανατ. Μεσόγειος δεν είναι "πεδίο παιγνίων για τις φιλοδοξίες ορισμένων"
- F1: Στην Κωνσταντινούπολη με αγάπη!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fortune
- Ποια χώρα της Ευρώπης φοβάται ότι θα γίνει το επίκεντρο της πανδημίας
- Μελάνια: «Ο σύζυγός μου δεν είναι ένας παραδοσιακός πολιτικός. Έχουμε ανάγκη να είναι πρόεδρός μας για άλλα τέσσερα χρόνια»
- Tσίπρας: Απαιτείται ενότητα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας -Να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
- Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή: H Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο στα 12 νμ
- Καθώς η τιμή της μετοχής της Apple «καλπάζει», οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να συνεχίσει να ανεβαίνει
- Βουλή live: Κύρωση των συμφωνιών με Αίγυπτο και Ιταλία για τον καθορισμό των ΑΟΖ – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών
- Τελευταία Νέα Fortune
- Tσίπρας: Απαιτείται ενότητα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας -Να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
- Καθώς η τιμή της μετοχής της Apple «καλπάζει», οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να συνεχίσει να ανεβαίνει
- Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή: H Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο στα 12 νμ
- Μελάνια: «Ο σύζυγός μου δεν είναι ένας παραδοσιακός πολιτικός. Έχουμε ανάγκη να είναι πρόεδρός μας για άλλα τέσσερα χρόνια»
- Ποια χώρα της Ευρώπης φοβάται ότι θα γίνει το επίκεντρο της πανδημίας
- Βουλή live: Κύρωση των συμφωνιών με Αίγυπτο και Ιταλία για τον καθορισμό των ΑΟΖ – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών
- Έρευνα EY: Πώς ο κορωνοϊός «γέννησε» πέντε νέες κατηγορίες καταναλωτών
- Εκτός ελέγχου πλέον η ρητορική Ερντογάν: «Αν η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το τίμημα, ας μας αντιμετωπίσει»
- Δουλεύουμε 178 από τις 365 μέρες του χρόνου για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές στο κράτος
- Deutsche Welle: Ενοχλημένη η Άγκυρα από τη στάση του Βερολίνου, κρίσιμες οι επόμενες μέρες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- F1: Στην Κωνσταντινούπολη με αγάπη!
- Τσίπρας: Αναγνωρίζουμε την κρισιμότητα της περιόδου, δεν πλειοδοτούμε σε εθνολαϊκισμό
- Πειραιώς: Στο νέο Συμβούλιο του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Η.Ε.
- Δύο εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από την Αυστρία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης
- Αλ. Τσίπρας: Ολοένα και πιο επιθετική η Τουρκία οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι
- Διαμαρτυρία ΕΕΝΜΑ στον ΟΛΠ - Για τέλη στα πλοία
- Επίθεση του πρώην προέδρου Γκασπάρ στον Μέσι
- Μητσοτάκης στη Βουλή: Επέκταση στα 12 μίλια για τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο
- Alpha Bank: Έλλειμμα 4,4% στο ελληνικό ΑΕΠ το 7μηνο – Οι εκτιμήσεις για το 2020
- Ενισχύονται με γιατρούς και νοσηλευτές 73 φορείς Υγείας στην Αττική